Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.11.2013.
14:25 >> 15:04h
Beta A

Sergej i Skupština zajedno prave fond za bolesnu decu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević i glumac Sergej Trifunović predstavili su danas plan za osnivanje državnog fonda za lečenje dece koji bi se finansirao donacijama i državnim novcem.

Sergej Trifunović skrenuo pažnju medija na problem male Tijane
 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Milisavljević i Trifunović su rekli da bi se sredstvima tog humanitarnog fonda finansiralo lečenje dece koje nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem.

Milisavljević je rekao da je inicijativu za osnivanja fonda pokrenuo skupštinski Odbor za zdravlje i porodicu i da bi članovi fonda bili roditelji bolesne dece, stručnjaci Ministarstva zdravlja i predstavnici medija kako bi način trošenja novca bio transparentan.

Inicijativu za osnivanje državnog humanitarnog fonda prihvatio je skupštinski Odbor za zdravlje i porodicu, rekao je Milisavljević koji očekuje da će u ponedeljak o tome razgovarati s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, da bi se našlo najbolje zakonsko rešenje.

"Ako smo mogli da putem poštanskih maraka zidamo hramove, onda možemo da izdvojimo novac i za lečenje dece. Mogu se dodatno oporezovati gazirana pića i masna hrana radi punjenja fonda", rekao je Milisavljević o prikupljanju novca za lečenje dece.

"Sakupljanje novca za lečenje male Tijane Ognjanović je jasna poruka da su građani Srbije, iako siromašni, humani", rekao je predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Trifunović je rekao da je osnivanje državnog fonda za lečenje dece "nužno zlo" dok u zdravstvu u Srbiji ne bude uslova da se sve operacije rade u Srbiji, a ne u inostranstvu. On je dodao da sa bolesnom decom u inostranstvo treba da idu i domaći stručnjaci da bi se što pre obučili za obavljanje operacija koje se sada ne rade u Srbiji.

Parlamentarci podržavaju ideju

Parlamentarne stranke podržale su danas ideju osnivanja državnog fonda za lečenje bolesne dece u situacijama kada troškove lečenja ne pokriva redovno zdravstveno osiguranje, ali su navele da žele da se detaljnije upoznaju sa tim predlogom.

Poslanik i portparol Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da SPS podrzava inicijativu, ali je dodao da je potrebno da se detaljnije upozna s tim predlogom.

Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) rekao je da PUPS podržava ideju i da su on i njegove stranačke kolege spremne da od svojih primanja izdvoje novac u te svrhe.

Poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić je rekla da DSS podržava osnivanje fonda za decu, istakavši da Srbija ima malo dece i da se o svakom detetu mora brinuti na najbolji mogući način.

Ideju za osnivanje humanitarnog državnog fonda za lečenje dece koji bi se punio donacijama građana i državnim davanjima podržava i Socijaldemokratska partija Srbije (SDP). Poslanik SDP-a Ivan Bauer kazao je da je stranka i sama pokrenula inicijativu za pomoć bolesnoj deci i da će podržati osnivanje fonda.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 14:30
E u taj fond ce morati sami i da uplacuju.Nakrali su se pa ce imati od cega....To je ionako bure bez dna u koje ce uvid imati samo lopuze...
Sreda 20.11.2013. 16:31
Slazem se, ali da se svi koji bi radili u tom fondu obavezu da ce u tom fondu volontirati. Mnogi roditelji koji skupljaju novac za svoju decu nisu to radili za platu, vec da bi spasili svoju decu. U suprotnom, za to postoji RZZO, sto ne bi uplacivali pare na poseban racun RZZO??? Jedino sto se moze nazivati humanitarnim je volonterski rad. Cim placas zaposlene u nekom fondu, to nije humanitarno, zar ne? I cini mi se da je Sergej podigao aferu i iznosio razne bljuvotine protiv pojedinih roditelja koji su izgubili svoje dete da bi na eto ovakav nacin nasao sebi jos prihoda, posto je slab glumac, a bavi se silnim skupim sportovima, od kojih nije moguce naplatiti porez.
Četvrtak 21.11.2013. 06:59
Sad već postoji oprvdan strah da će te pare da odu u pogrešnom pravcu... Posle Ognjanovića više nije isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online