Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 04.02.2014.
08:14
Danas A

“Srbija imala preča posla od izbora“

“Socijalistička partija Srbije je čvrsto bila na liniji prioriteta na kojima je i formirana vlada - pregovori sa EU, Kosovo, reforme. Izbori nisu bili među tim prioritetima, pa je takav bio i naš stav prema njima. Ukratko, Srbija je imala, po nama, preča posla od izbora. Opet, kada su raspisani, svaka priča o tome da li su potrebni, ili ne, postaje izlišna. “, rekao je u intervjuu za Danas Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije i odlazeći premijer Srbije.

Ivica Dačić: Vlada ne bi imala ama baš nikakav rezultat da nismo složno radili
 


Pitao Vučića da zamene mesta

Nejasno je šta su, zapravo, razlozi za raspuštanje Vlade. Da li je to promena premijera?

- I to je još jedna, danas, pogrešna tema. Ja sam, uostalom, pitao Aleksandra Vučića da li hoće da zamenimo mesta, upravo da bismo dobili odgovor na to pitanje. On je odlučio da ide na izbore. Novog premijera ćemo, dakle, dobiti posle njih. I biće to onaj ko bude imao dovoljno glasova i potencijala da formira vladu. To je činjenica, sve ostalo su bespotrebne spekulacije. 

Razume Tomu sve u šesnaest

Zašto je Nikolić odjednom počeo da sumnja da ste vi dobar premijer?

- Gospodin Nikolić je rekao da će na izborima da navija za Srpsku naprednu stranku i ja, trenutno, njegove izjave doživljavam upravo u tom kontekstu. I apsolutno ga razumem. Kao što sam ga razumeo i posle prošlih izbora. I kao što ću ga razumeti posle ovih.

Koliko su tvrdnje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da informacije cure iz policije i da ga neko prisluškuje ubrzale raspisivanje izbora?

- Ne verujem, niti mi je to, kao što sam već rekao, sada važno, bar kada je o izborima reč. Ono što mi jeste važno, a to će biti i izborna tema, jeste kako nam rade institucije i koliko su nam jake. I zalagaću se za državu u kojoj moć leži u sistemu i institucijama. Kada ih stvorimo, svako curenje i svaki uticaj sa bilo koje strane biće isključeni. Verujem da će to odgovarati i svakom predsedniku Srbije, pošto i on treba, na prvom mestu, da bude institucija.

“Bez mene ne bi bilo izbora“

Vi i vaši koalicioni partneri tvrdite da je Vlada radila složno. Čemu onda izbori?

- Ne bismo imali ama baš nikakav rezultat da nismo složno radili i složili se oko ključnih pitanja. I o izborima je, na kraju, postignut konsenzus. I ne bi ih bilo, bar ne u martu, da se ja nisam složio. O nebitnosti razloga već sam sve rekao. Dakle, zašto izbori - sada nije važno. 

Da li će ovi izbori biti bitka za drugo mesto, jer analitičari tvrde da se pobednik unapred zna?

- Ko god ide na izbore da bi se borio za drugo mesto, bolje da i ne ide. Na izbore se ide da bi se dobila većinska podrška za svoju politiku i za svoju ideju o tome u kom pravcu društvo treba da se kreće i kako može da napreduje i da svaki građanin živi bolje. Mi tu politiku i ideju imamo, kandidovaćemo ih, a ostali neka slobodno gube vreme u analizama. Na kraju, nisu li, pred prošle izbore, objavljivali Nikolićeve slike, na naslovnim stranama, s naslovom “Gubitnik!“ Toliko o njima, i o tome zašto me ne zanimaju.


Ja - Srbija, ja - Evropa, ja - Južni tok, ja - Nobel

Da li vam je žao što je vaš premijerski mandat trajao ovako kratko i što ste možda bili u senci prvog potpredsednika vlade?

- Interesantno pitanje, koje bih ja, vama, postavio malo drugačije - da li bi vam bilo žao da ste, za samo godinu i po dana, vratili međunarodni ugled Srbiji, presekli kosovski Gordijev čvor, počeli pregovore sa EU, doveli “Južni tok“, postali kandidat za Nobela... Dakle, da li bi vama bilo žao? A što se senke tiče, 21. januara u Briselu nisam bio u senci. Datum sam dobio kao premijer Srbije i tako sam se osećao. Ponosno. Kao što sam se osećao u Vašingtonu, Londonu, Moskvi... I u Srbiji, dok sam radio sve što sam radio. I, pritom, nikada nisam vodio računa o tome kako će me neko prepoznati. Vodio sam računa samo o rezultatu. Zato sam ga i postigao. I nije mi žao. 

“Ma jok, neće da me napadaju“

Očekujete li da će u kampanji vaši politički protivnici posegnuti za nekom novom aferom protiv vas?

- Ma jok. Baš očekujem da neće objavljivati te gluposti i da će prema meni svi da budu fini, civilizovani i nadasve pristojni. A vi?

POVEZANE VESTI

Utorak 04.02.2014. 08:20
Шта би прпа Тачићу, остачеш на цензус јер сви манипулаторски медији су у рукама "СНС"-а , тако да ће они побеђују, а овај јадан народ гласа јер и даље верује у лепе бајке о оној творевини "еу" !
Utorak 04.02.2014. 08:19
Kada treba da se dokažu, da počnu da rade za dobrobit države i naroda, oni idu na izbore. Najlakši način vladavine su večite izborne kampanje. Tada postoji izgovor.
Utorak 04.02.2014. 08:48
Izbori u srbiji su samo da gospoda iz SNS,dokaže svoju premoć i njihov lider postane premijer a njegovi jastrebovo Ministri i da se što više preuzme vlastu srbiji na sva ključna mesta i ta njihova želja za dokazivanje koštaće osiromašenu srbiju i srpski narod milijone a kome je to bitno neka košta kolko košta važna je vlast i vladavina na odluku za izbore uticao je i veliki srpski izdajnik Vuk Drašković jer želi da je on i njegova Dana u vlast ,tako da će on postati Ministar vanjskih poslova a Dana Ministar policije i kad se oni rasporede na vlast onda će srbiji i srbima biti mnogo bolje ,jer će njme vladati došljaci i izdajnici pokoj ti duše moja Srbiju,na vlasti ti dolaze Armano Radikali
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online