Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 05.06.2014.
11:17
Alo A

Vučićevo "njet" Rusiji i "jes" Evropskoj uniji

Premijer Aleksandar Vučić je tokom posete Beču jasno rekao da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da bude uz svoje evropske partnere. Poruka premijera Vučića mogla bi da se shvati i kao nešto čvršće "njet" Rusiji i nešto glasnije "jes" Evropskoj uniji.

Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i čini sve da bude uz svoje evropske partnere: Vučić
 

- Pozicija Srbije u saglasnosti je sa međunarodnim pravom i sa pozicijom EU. Jedina razlika je što nije uvela sankcije Rusiji... Činimo sve da budemo uz naše evropske partnere. Mislim da je jasna poruka Srbije i mislim da niko nije očekivao da ćemo javno reći da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine... Ne možemo sami, potrebna nam je pomoć EU, izjavio je srpski premijer, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom.


Na pitanja o iskazanoj podršci Srbije ukrajinskom teritorijalnom integritetu, koji je prisajedinjenjem Krima Rusiji došao u pitanje, ambasada Rusije u Beogradu nije želela da odgovara.

Vučić ide Titovim stazama

Najgrublje “njet” uputio je Tito Staljinu 1948. kada je izdata čuvena rezolucija Informbiroa, u kojoj se zahtevala smena Centralnog komiteta KPJ i povratak izvornom marksizmu. Staljin i njegovi „saradnici“ iz Varšavskog pakta prethodno su optužili Broza da je „eksponent imperijalističkih sila“, što ga je toliko razljutilo da je velikom sovjetskom diktatoru, nakon sastanka partijskog vrha na Dedinju, rekao glasno "njet".

- Stav Srbije po pitanju sankcija Rusiji je apsolutno jasan i nedvosmislen i ambasada tu ne vidi nijedan razlog za dodatne komentare - poručio je za Alo ataše za štampu ruske ambasade u Beogradu Jurij Pičugin.

Posle odluke Brisela da suspenduje "Južni tok" i time uputi Rusiji još jednu kaznu zbog Ukrajine, poruke Vučića iz Beča mogle bi nagovestiti novi talas zatezanja srpsko-ruskih odnosa.


Upitani o novonastaloj situaciji s gradnjom najznačajnijeg gasovoda kroz Evropu, u Ministarstvu energetike za Alo naglašavaju da je pitanje realizacije projekta "Južni tok" kroz Srbiju samo deo pitanja koja se rešavaju na relaciji EU - Moskva, a da je naša zemlja samo jedna, i to jedina zemlja van EU na trasi ovog gasovoda.

- Pitanje usaglašavanja postojećih sporazuma sa pravnom regulativom EU rešava se u okviru razgovora "Gasproma" i Evropske komisije, a ukoliko bude bilo potrebno da se nešto od potpisanih akata unapredi, Srbija će postupiti u skladu sa onim što je dogovoreno i u skladu sa postupcima drugih zemalja na trasi gasovoda. Do tada će Srbija poštovati sve svoje već preuzete obaveze.... Što se tiče posledica koje možemo trpeti, one su više vezane za proces priduživanja Srbije EU, a ne za eventualne sudske sporove kakvim bi mogla biti izložena Bugarska... - objašnjava za Alo državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 11:31
Kamo srece da je tako podrzao teritorijalni integritet Srbije!
Četvrtak 05.06.2014. 11:36
Po svojoj prilici se Vucic pridruzuje plejadi neuspesnih politicara koji su ovu drzavu unazadili zadnjih decenija.Umesto da vodi racuna o ekonomiji on traci vreme na EU-po svaku cenu.Treslo se brdo a rodio se mis to je trenutno stanje u nasoj zemlji.Sto je najgore i ono malo saveznika sto smo imali ima da ode u tri lepe.
Četvrtak 05.06.2014. 11:57
Ne valjamo ko narod i tacka......posle ove pomoci od poplava i pozrtvovanja od strane Rusa da spasu zivote, mi im ovako vracamo. Muka mi u utrobi i sram me je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online