Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.07.2014.
05:17
Đ. Janković - Vesti A

Krupanj strepi od zime

Posle skoro dva meseca od poplava koje su pogodile krupanjsku opštinu, ovde se još uvek radi na uklanjaju tona zemlje i blata, prave alternativni putevi, popisuju oštećena domaćinstva i klizišta. Ovo je jedna od pet opština u kojima je još uvek na snazi vanredna situacija i gde sa nestrpljenjem čekaju usvajanje Zakona o obnovi, koji bi, kako je najavila država, trebalo da bude usvojen do 15. jula.

Borba sa prljavštinom. Pranje ulica i zgrada u Krupnju


Meštani žive danima u oblaku prašine, ali i to im manje smeta nego činjenica što nije zakopan ni ašov za temelj nijedne porušene kuće, a zima će brzo doći i pitanje je da li će hladnoću i sneg dočekati sa krovom nad glavom.
 

Moramo biti strpljivi: Predrag Marjanović

- Daj Bože, da će biti kako je vlada obećala, ali u zemlji bez para strahujem da to neće biti moguće. Da je ova nesreća pogodila samo nas pa i da se nadam. U krupanjskoj opštini šteta je procenjena na 1,5 milijardi, u Malom Zvorniku više od milijardu, Loznici 1,6 milijardi, u ova tri mesta više od četiri milijarde - kaže jedan Krupanjac koji nije direktno pogođen poplavama.
 

Uništeno 47 kuća

U krupanjskoj opštini je uništeno 47 kuća, od kojih šest vikend-kuća u kojima se nije stanovalo, već su povremeno korišćene. Kada geolozi dostave izveštaj tačno će se znati koliko je kuća potrebno graditi pošto je u zoni klizišta više od 139 objekata.

U opštini vele da čine što mogu, komisije su na terenu, ostalo im je završe posao oko štete u poljoprivredi dok grupa inženjera iz Novog Sada treba da obiđe i "snimi" još nekoliko desetina kuća. U Krupanj je stiglo mnogo humanitarne pomoći, garderobe je i previše, a nedostaje stočna hrana, cisterne za pranje ulica i mehanizacija, jer posla na sređivanju terena ima još mnogo.


- Danas je situacija znatno bolja nego pre dva meseca, očišćeno je 95 odsto nanosa, ali kada se kamionima odvlači zemlja ima je i na točkovima i mora biti prašine, makar ulice oprali ulice i po sto puta. Dok traju ovi radovi ne može sve biti kao u normalnim uslovima. Država nas nije zaboravila, u kontaktu smo sa ministarstvima, ali moramo biti strpljivi. U Krupnju je počela gradnja dve kuće, ali su se tu ljudi sami organizovali, dok je opština odredila 18 placeva gde će biti podignute nove kuće i čekamo da se za to stvore uslovi - kaže zamenik predsednika opštine Predrag Marjanović.
 

Šta je obećao Vučić?

Premijer Aleksandar Vučić je tokom posete Krupnju obećao da će država do kraja septembra podići nove kuće i obnoviti kompletnu putnu i drugu infrastrukturu oštećenu u katastrofalnim poplavama. Krupanjci se nadaju da će obećano biti i urađeno.

Rečice Bogoštica, Čađavica i Kržava, čijim spajanjem u centru mesta nastaje reka Likodra, napravile su pustoš kakva se ne pamti i treba ih ponovo ukrotiti. Srbijavode su preuzele Likodru i uređena rečna korita dok vojska u Kržavi pokušava da vrati istoimenu rečicu u staro korito, ističu u opštini. Meštanin Krupnja Dragan Đurđević, kome je jednu kuću prevrnuo Zmajevac, a druga je teško oštećena, kaže da "ne zna na čemu je".


- Sklanja se zemlja, uklanja se glib danima, radi se nešto, ali korito Zmajevca nije raščišćeno. Bila je ovde jedna komisija za rušenje zgrada, a čekam drugu za sanaciju oštećenih objekata. O gradnji niko ne priča, nisu spremni papiri. Znam šta je obećano, ali mislim da nema ništa od kuća u oktobru, neće to biti ni za dogodine jer nema para - strahuje Đurđević.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.07.2014. 12:06
Sa razlogom, žao mi je tih ljudi, ali neka ne brinu, i mi koji nismo poplavljeni, brzo kaskamo za njima u nemaštini... Narod Srbije mnogo se plaši prestojeće zime.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online