Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.09.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Kasapin izmiče pravdi

Zloglasni Jusuf Sonmez, zvani Doktor smrt, prvooptuženi u slučaju klinike Medikus, lociran je u Amsterdamu prošle sedmice, ali iz Holandije ne stiže vest da je Turčin za kojim je raspisana crvena interpolova poternica uhapšen. Zbog svega toga u srpskoj javnost se stvara utisaj da se Sonmezu omogućava da ponovo izbegne pravdi, s tim što je nejasno ko je u podužem lancu odgovornih zatajio?

Pronašli ga uz pomoć bubrega: Jusuf Sonmez

Da li su to vlasti u Holandiji na čijoj je teritoriji lociran i koje interpolova poternica obavezuje da ga uhapsi? Da li je to Euleksovo tužilaštvo koje je vodilo proces protiv njega zbog trgovine ljudima i ilegalne transplantacije organa u prištinskoj klinici Medikus, ili srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje ima saznanja da je Sonmez umešan i u zločine vađenja organa kidnapovanim Srbima u zloglasnoj Žutoj kući na severu Albanije?

Odgovor za sada izostaje. Srpsko tužilaštvo se pre dva dana oglasilo saopštenjem u kojem se navodi da su glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu dostavili sve informacije kojima raspolažu o turskom lekaru Somnezu, pošto su ga prošle nedelje uz pomoć svedoka saradnika locirali u Holandiji. Beogradski mediji javljaju da su iz srpskog Tužilaštva uspeli da mejlom stupe u kontakt sa Sonmezom, lažno se predstavljajući da su zainteresovani za kupovinu bubrega.
 

Dik Marti strepeo za život

Izvestilac Saveta Evrope o trgovini organima otetih Srba na Kosovu Dik Marti, čiji je izveštaj SE i prihvatila, trebalo je da svedoči na suđenju u Prištini u septembru 2012. godine, ali se nije pojavio. Prethodno je trebalo da da iskaz i u junu iste godine, međutim, nije došao iz bezbednosnih razloga.

S obzirom na to da je ime ovog zloglasnog hirurga na interpolovoj poternici zbog procesa koje je pokrenulo Euleksovo tužilaštvo, logično je da je ono i najzainteresovanije da se Sonmez izruči sudskim organima u Prištini i da od njih holandskim vlastima treba da bude prosleđen zahtev za hapšenjem. Za sada su u Euleksu većini beogradskih medija ovim povodom dali samo jednu šturu rečenicu: "Euleks je svestan nedavnih medijskih izveštaja u vezi s beguncem od pravde na Kosovu, koji se navodno nalazi u evropskoj prestonici!"


Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun postavlja pitanje zašto srpsko Tužilaštvo obaveštava da je odbegli Sonmez lociran?


- Nije to posao Tužilaštva, već da nas obavesti da je uhapšen. Tužilaštvo za ratne zločine mora da učini sve u saradnji s ostalim nadležnim državnim organima da on bude uhapšen. Nije opravdanje za naše Tužilaštvo da Euleks ništa nije učinio po tom pitanju. Više mi cela ova priča liči na opravdanje našeg Tužilaštva za ratne zločine da kao nešto radi i da se trude. Ne vidim šta su uradili kada se radi o Žutoj kući i zločinima koji su počinjeni nad kidnapovanim Srbima, za šta odlazi novac poreskih obveznika Srbije - komentariše za "Vesti" Drecun.


Da bi stvari bile jasnije treba znati da se Sonmezu sudilo u Prištini u odsustvu i to za trgovinu ljudskim organima, organizovani kriminal i ilegalne medicinske operacije koje su se odvijale u klinici Medikus. Žrtve u ovom slučaju bili su siromašni građani Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana.


Ta klinika je zatvorena 2008. godine, ali se pominje u izveštaju Dika Martija kada je istraživao postojanje ilegalne trgovine organima otetih Srba. Prema saznanjima srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Sonmez je učestvovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u zloglasnoj Žutoj kući.

Najpoznatiji trgovac organima

Poznat i kao doktor Frankenštajn ili turski Mengele, Jusuf Sonmez, prema pisanju britanskog "Gardijana", najpoznatiji je trgovac ljudskim organima u svetu. Ilegalna trgovina otkrivena je slučajno, kada je u novembru 2008. jedan mladi turski donor kolabirao na aerodromu u Prištini i kada su lekari ustanovili da mu je neposredno pre toga odstranjen bubreg. Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz neverovatno obrazloženje da ima uredno prijavljeno mesto stanovanja.

Nema veze sa istragom Vilijamsona

U srpskom Tužilaštvu kažu da je slučaj Medikus zaseban u odnosu na istragu koju vodi specijalni tužilac Džon Klint Vilijamson i koji se bavi istragom povodom izveštaja Dika Martija o trgovini organima otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca. Vilijamson je istraživao sve zločine na KiM, a Medikus je klinika gde su na prevaru vađeni organi siromašnom stanovništvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 20:58
A ko ce tog monstruma da juri? Amerikanci? Europljani? Da nece mozda nasi tzv.istrazni organi, i nasi vlastodrsci??? Pa to bi bilo gore nego da taj posao poverimo Siptarima! E, srpski rode! Koga je jos briga za tvoje muke i umiranja!!!
Petak 05.09.2014. 00:03
Pa oni koji su bombardovali Srbiju i oni koji podrzavaju tacija oni ga stite i tako stite sebe. Znamo vrlo dobro ko su oni, na celu sa SAD i Nato-m.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online