Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 01.10.2014.
20:13
Beta A

"Srbi i Albanci prijatelji do 2025...možda"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je uverenje da bi Srbi i Albanci na Kosovu do 2025. godine mogli da postanu prijatelji i saveznici, ali da to zavisi od koraka koje će predstavnici političkih partija napraviti narednih nekoliko godina.

Optimista: Marko Đurić

Đurić je na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: kako to postići?", drugog dana Beogradskog bezbednosnog Foruma, podsetio da očekivanja u vreme početka briselskog dijaloga nisu bila tako visoka i da ciljeve, sada nakon potpisivanja sporazuma treba podići na viši nivo.

"Briselski sporazum je postao neka vrsta 'političkog brenda' širom sveta, model za rešavanje kriza u drugim mestima u svetu koja prolaze kroz ono kroz šta smo mi prošli, sporazum koji je uvod u normalizaciju odnosa dve strane kakvu bi svi želeli", rekao je
Đurić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je osim sporazuma napravila još jedan veliki korak napred - ohrabrila je srpsku zajednicu da ucestvuje na izborima i u institucijama što će direktno omogućiti da ima uticaj na rešavanje problema.

Srbi su na Kosovu i Metohiji prvi put od 2008, odnosno nakon 1999, godine masovno učestvovali na izborima uz podršku Beograda, rekao je Đurić i dodao da će učešće srpske zajednice u novoj vladi u Prištini doprineti rešavanju praktičnih problema i smanjenju tenzija.

Đurić je naveo da je Beograd Briselskim sporazumom regulisao pitanja katastra, energetike, diploma, integrisanog upravljanja prelazima, ali da je nepohodno da se razgovara i o statusu hiljada ljudi zaposlenih u lokalnoj administraciji.

"Ne mogu a da ne kažem da smo mogli i mnogo više da postignemo kad bi u Prištini imali partnera spremnog da preduzme neke korake", kazao je Đurić i dodao da postoje i pitanja koja se rešavaju u cilju dobrobiti obe strane van sporazuma, kao što je saradnja privrednih komora Srbije i Kosova, te da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini i Prištine u Beogradu, i da očekuje da se to desi uskoro.

Kurti: Kosovo nije srce Srbije

Vlada Srbije je posvećena tome da obezbedi miran svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, rekao je Đurić i dodao da bi na tom putu trebalo iskoristiti pozitvne aspekte zajedničke istorije.

"Uz takav pristup, do 2025. možemo sigurno imati drugačiji odnos", rekao je Đurić i naveo da priče o statusu Kosova ne treba da budu u fokusu, već svakodnevni život i rešavanje dnevnih problema. Đurić je dodao i da je normalno da Srbija stalno ponavlja da je Kosovo deo Srbije.

Prema njegovim rečima, važno je da se prilikom rešavanja problema i stvaranju uslova za normalizaciju odnosa uzmu u obzir i zahtevi lokalne zajednice.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 20:20
Hoće li neko iz VLASTI OPOMENUTI OVOG DEBILA ? ON JE TAKAV KAKAV JE ALI KRIV JE ONAJ KO GA DRŽI NA TOM MESTU .
Sreda 01.10.2014. 20:29
Vratite nam Srbe u vladu da vode Srbiju, dosta je vise ovih Izdajica. Djuricu majkte ti ga nabijem Izdajicku
Sreda 01.10.2014. 20:55
Bravo treba te predložit za nobelovu nagradu za glupost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online