Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 27.11.2014.
05:30 >> 08:37h
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo pod zastavom velike Albanije

Dok većina kosovskih lidera zvanično tvrdi da ne podržava veliku Albaniju, sudeći po istaknutim zastavama na Kosovu, taj stari "projekat" nekima je očigledno postao legitiman i nesporan. Slika koja predstavlja direktni napad na srpske teritorije, ali i na suverenitet Crne Gore, Makedonije i Grčke, više nije stvar pojedinca koji izražava lični politički stav, već se u Dečanima postavlja i na zgrade javnih institucija.

Velika crna zastava s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", postavljena je na zgradu Centra za kulturu u toj opštini gde je inače na vlasti stranka Ramuša Haradinaja.

Provokacija Trajkoviću

Zastava Republike Albanije juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gde Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića.


- To je očigledan pritisak. Komšija Albanac je revoltiran što smo napravili kuće, a imamo nameru da sve to kupi i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim - kaže Trajković.


Goran Stanković, predsednik Mesnog odbora Čaglavica, kaže da meštani tog sela smatraju ovo provokacijom i pritiskom.

Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je reč o političkom činu jer je javna institucija deo lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva - kaže za "Vesti" Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova.


On najavljuje zvaničnu reakciju na ovu provokaciju.


- Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu - rekao je Jevtić.


Sporna zastava je istaknuta u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli da vide i predstavnici Kfora, Oebsa i strane diplomate koji su ponedeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira.


Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže za "Vesti" da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.


- To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji. Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za šta se zalažu - smatra Trajković.


Kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž celog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu videti kao nalepnice na staklima automobila.


- Srbi protiv toga, nažalost, ne mogu ništa. Kako mi da se odbranimo kad to ne može da se spreči ni na teritoriji gde Srbija ima puni suverenitet i integritet. Šta mi možemo da uradimo u okviru ove simulacije države? Bili bismo mnogo jači kad bi naša država ovaj problem rešavala u Bujanovcu, Preševu i Medveđi - zaključuje Trajković.
 

EU bez odgovora

"Vesti" su fotografiju i pitanja - da li se isticanje zastave velike Albanije smatra političkim činom i udarom na suverenost država u okruženju, prosledile i kancelariji EU u Prištini. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

 

Ramušev rođak na slavi

Zanimljivo je da u ponedeljak slavu manastira došla da čestita i delegacija odbornika iz opštine Dečani. U toj delegaciji bio je i rođak Ramuša Haradinaja.

 

Visi u u Crnoj Gori

U blizini graničnog prelaza Božaj, u Crnoj Gori, takođe je okačena zastava velike Albanije. Istaknuta je na zidu izletišta Vitoja, na kome se u avgustu tradicionalno okuplja albansko pleme Hoti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 07:14
A o ovome ne zasjeda Evropski parlament. Hrvatskoj ne smeta naravno nista, vec joj je drago i vazno je samo udariti po Srbiji da se razvaljuje koliko god je moguce. J*bem vam mamicu svima, doci cete i vi pred duvar.
Četvrtak 27.11.2014. 05:43
Licemeri su takvi, jedno misle drugo govore a treće rade.Mladi irod ostvaruje želje svoga oca; euroatlanski satanizam je na djelu, samo budalama nije jasno koji im je cilj!
Četvrtak 27.11.2014. 12:51
EVROPA CUTI I NA OVE PROVOKACIJE SA FASISTICKOM ZASTAVOM A VOJA SESELJ IH BRINE. JO SUVEK IDEMO U EVROPU?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online