Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 22.12.2014.
15:45
Beta A

Više od hiljadu prosvetara na protestu u Beogradu

Sindikati prosvete protestovali su danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa. Protesti održani i u drugim gradovima. Ministar Verbić ogorčen.

Beta/M. M.
Vlada ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala
 

"Okupili smo se da kažemo Vladi da ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala", rekao je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Slobodan Brajković, obraćajući se okupljenima.

On je kazao da prosvetni radnici traže da im se u 2015. godini nadoknade odbici od plate, da se hitno potpišu Posebni kolektivni ugovori i da se uradi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da u Srbiji ukupno 300 škola učestvuje u obustavi rada i najavio da će 26. januara biti organizovan novi protestni skup u Beogradu.

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.

"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da će ocene učenicima na polugodištu biti zaključene i da prosvetari nisu krivi što nema para, već da je to krivica Vlade.

Predstavnici sindikata takođe su uputili zahtev Vladi Srbije da smeni specijalnog savetnika ministra prosvete Milovana Šuvakova zato što je, kako su naveli, javno tražio da prosvetari koji štrajkuju budu kažnjeni.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.12.2014. 19:01
Sramota je sta se vec duze vreme radi sa prosvetom i prosvetnim radnicima Srbije! Puna podrska svim opravdanim zahtevima prosvetnih radnika i poruka da istraju u svojoj pravednoj borbi koja se tice cele nacije. Reakcija vlasti, a posebno ministra prosvete je za svaku osudu. Bruka!
Ponedeljak 22.12.2014. 19:06
Kao i uvek do sada, kada su opravdani strajkovi ojadjene radnicke klase ovog naroda u pitanju, vlast jedino sto zeli to je da izazove RASKOL medju strajkacima! Neistinite su i nedotupavne izjave da se zahtevima najvise ugadja povecanju prihoda sindikalnih vodja. To je proziran i prezrenja vredan jadni pokusaj izazivanja sukoba unutar strajkackog tela. O ponudi za "jednokratnu pomoc" sramno je i govoriti. Ukoliko se podlegne ovom ponizenju, niko vise nece pomoci prosveti!
Ponedeljak 22.12.2014. 19:08
I ovde cu ponoviti: narod i drzava koji danas NECE da odvoje sredstva za prosvetu i kulturu, sutra ce MORATI da odvoje za zatvore i popravne domove! Ko na mostu ne plati, platice na cupriji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online