Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 19.01.2015.
06:38
J. Arsenović - Vesti A

Beograd na korak od NATO?

Sredinom januara Beograd je napravio još jedan iskorak u saradnji sa NATO, okončavši proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije (IPAP) i zapadnog vojnog saveza, što je najviši stepen saradnje koje može da postigne jedna država nečlanica.

Opasan put: Miroslav Lazanski
 

Šta to u praksi konkretno znači za Srbiju koja je zvanično vojno neutralna, "Vesti" su pokušali da saznaju od poznatog vojnog analitičara Miroslava Lazanskog.

- Ništa posebno, to su formalni stepeni saradnje države članice Partnerstva za mir i NATO. IPAP je završni čin u tom stepenovanju i sve preko toga bio bi ulazak u NATO. To vam je sve jedna foliraža, gde vam Amerikanci nude zajedničke vežbe koje njima odgovaraju - razbijanje demonstracija, čuvanje konvoja, zatvora, kampova... Nema tu pravih vojnih vežbi koje bi nešto značile za odbrambene potrebe Srbije - komentariše Lazanski.

Izvršni direktor Atlanskog saveta Srbije Milovan Milošević smatra da posle usvajanja IPAP Srbija može da bude zastupljenija u misijama Alijanse.

- Mislim da Srbija do sada nije dobila nijednom poziv da učestvuje ni u jednoj NATO vojnoj operaciji, a posle ovog usvajanja IPAP mislim da mi možemo da dobijemo poziv i za to, ali je drugo pitanje da li ćemo ga dobiti i da li ćemo ga prihvatiti, s obzirom da smo se odlučili za vojnu neutralnost - kaže Milošević.

Lazanski smatra da je zajedničko vežbanje sa NATO snagama u situaciji zaoštravanja odnosa zapadnog vojnog saveza sa Rusima direktan antiruski potez i da svaka država koja nije članica Alijanse a na to pristane, mora biti svesna da će biti meta Rusa.

Dačić zadovoljan

Usvajanje IPAP je prošlo u senci početka srpskog predsedavanja Oebsom koji se desio istog dana - 15. januara, ali srpski šef diplomatije nije propustilo priliku da iskaže svoje zadovoljstvo ovim povodom.
- IPAP kao najviši oblik saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi ima za cilj pružanje pomoći državi partneru u reformi i modernizaciji sistema odbrane i bezbednosti. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i prioriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO - izjavio je Dačić.

- Da sam ministar odbrane, sada kada Srbija predsedava Oebsom i kada je NATO direktno konfrotiran sa Rusijom, ja bih se klonio tih zajedničkih vežbi, jer ništa ne dobijamo, dok smo u bezbednosnom i u političkom smislu samo na gubitku - dodaje Lazanski.

Inače, zemlje članice Partnerstva za mir mogu da učestvuju u vojnim operacijama NATO. To se retko dešavalo, a kada prihvate poziv, onda to bude simbolično, poput austrijskih konvoja kamiona u Avganistanu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 07:49
Ko je jos u vojnom savezu sa Rusijom ???
Ponedeljak 19.01.2015. 10:45
Па кује ће друго него мој најбољи ученик ивица дачић љубе га слоба. де сам ја стао он наставља. ја сам највећи агент на НАТО у историју европе али рекнавају да ученик пребаци учитеља.
Ponedeljak 19.01.2015. 14:38
Eto nas da ginemo za američke interese,kad već nismo hteli za svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online