Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 06.02.2015.
04:11 >> 11:47h
D. N. P. A

Albanci beže, ekstremisti stižu

Albanci s Kosova masovno napuštaju pokrajinu, neki tvrde da dnevno samo preko Srbije put Nemačke, Švajcarske, Belgije i drugih evropskih zemalja ode deset i više autobusa.

Fonet/AP
Albanci s Kosova masovno napuštaju pokrajinu (Foto: Ilustracija)

Računa se da je samo u januaru u inostranstvo otišlo oko 20.000 Albanaca. Srbi sa Kosova strahuju da Albanci odlaze u inostranstvo da bi tamo sklonili svoje porodice.

Naime, pojavile su se glasine da na Kosovo stižu ekstremisti iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i sa juga Srbije koji su obučavani u raznim terorističkim kampovima.

Proneo se glas i da se "nešto veliko sprema" i da se može ponoviti pogrom sličan onom iz 2004. godine, ovog puta sa ciljem potpunog čišćenja Kosova od Srba. Priča se i da je rok za to 20. februar, kao i da je zabrinutost Srba stigla i do Vlade Srbije.

"Vesti" su od nekoliko adresa pokušale da dobiju objašnjenje za ove glasine, ali, nažalost, niko nije bio voljan da govori o tome.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 12:13
Prvo, nisu u pitanju samo Šipptari sa Kosova i Metohije, već i oni iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, maltene odasvuda a kojima je sabirni centar Kosovo i Metohija, početna tačka izgradnje „velike Albanije“. E pa po uzoru na mnoge druge nacije i narode i „prolaznike“ koji kroz našu zemlju defiluju svakodnevno i astronomskom brzinom dobijaju privremena dokumenta, tj. Šipptari kako da na legalan način ostvare svoj san. Te tako masovno Šipptari navodno sa Kosmeta kreću put boljeg života i to baš kroz Srbiju. Gde dobijaju privremena dokumenta sa kojima ih kasnije po ugovoru o redamisiji vraćaju u Srbiju, koja dalje ima obavezu da ih primi kao svoje građane, iako to nikada nisu bili, jer ponavljam većina tih Šipptara nije sa Kosmeta. Citiraću jednu vrhunsku pravnicu koja je uprošćeno i svakom razumljivo objasnila suštinu ugovora o readmisiji: „Sporazum između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave u čl. 3 reguliše obaveze Srbije u vezi sa readmisijom državljana trećih zemalja i lica bez državljanstva. Uslovi su, naravno, nepovoljni po nas. Tako se, na primer, pod tačkom a) kaže da smo dužni primiti i državljanina trećih država ukoliko to lice poseduje, ili je u vreme ulaska (u zamlju članicu EZ) posedovalo, važeću vizu ili dozvolu boravka izdatu od strane Srbije…Dakle, ova odredba dozvoljava i da se naknadno, bilo kada, izda viza ili dozvola boravka takvim licima u Srbiji, neovisno od vremenskog roka važenja vize ili dozvole, i time automatski obaveza na strani Srbije nastaje! Ova odredba očigledno ostavlja mogućnost da se metodima pritisaka i ucena ishoduje cilj: ratosiljanje nepoželjnih na elegantan način, u belim rukavicama. Pošto su u našoj zemlji od 5.Oktobra na vlasti euro slinavci, fanatici i poslušnici zapadnih centara moći,( koji su ih i doveli na vlast kako bi dokusurili srpski narod i državu), jasno je da će se Sporazum sprovoditi shodno interesima velikih i moćnih. Međutim, ova odredba ostavlja, čini mi se, istovremeno i prostor da vrši pritisak na vlast u smislu da se dozvole za boravak i vize naknadno ne izdaju jer je to u suprotnosti sa intersima Srbije.“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online