Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.02.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Železara istopila lažne nade

Da li će propast pregovora sa američkom kompanijom Esmark o preuzimanju 80,01 odsto vlasništva nad Železarom Smederevo biti prelomni momenat za rejting Vlade Srbije i njenog prvog čoveka Aleksandra Vučića?

Beta/NENISKA/DS
Ostaje na grbači građana Srbije: Za Železaru Smederevo sada traže strane menadžere

Ovo pitanje nametnulo se odmah nakon što je ozbiljnim glasom, vidno umorni srpski premijer pre dva dana obavestio domaću javnost da nema ništa od prodaje Železare američkoj kompaniji. Drugim rečima, da su višemesečni pregovori u kojima je Vučić bio i lično angažovan, i o kojima je sve doskora širio optimizam - propali. Na ozbiljnost momenta ukazivalo je i to što je lošu vest srpskoj javnosti Vučić saopštio u društvu ministara i drugih visokih funkcionera svog kabineta.

- Prodaja Železare nije mogla da se završi drugačije nego potpunim krahom. Za to najveću odgovornost snosi premijer koji je od avgusta prošle godine otvoreno lobirao da se Železara proda kompaniji Esmark i posredno, ali otvoreno, upućivao poruke ostalim zainteresovanim kupcima da, kada bude raspisan, ne treba da se javljaju na tender, jer je posao već dogovoren - oštro je kritikovala ishod pregovora opoziciona Demokratska stranka Srbije.

Hoće li narod preko slučaja Železare zaista uvideti da srpska vlada i premijer neretko prave račun bez krčmara, da bi se ispostavilo da diletantskim potezima, kako ih ocenjuju u DSS-u, zapravo produžavaju trošak za praznu državnu kasu?

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da se još uvek ne može tvrditi da je čitava stvar propala i da će produžetak agonije oko Železare biti problem za Vladu Srbije.

- Nisam siguran da je ovo baš propalo. Mislim da će se naći strani menadžment i finansijeri koji mogu da obezbede evropsko tržište čelika. Ukoliko se to ne desi u narednih mesec, dva i država nastavi da Železaru vuče na svojoj grbači ili je u potpunosti zatvori onda će to biti ozbiljan problem za Vladu Srbije - komentariše Anđelković za "Vesti".

Pojedini srpski ministri juče su nastojali da propale pregovore prikažu kao državnički potez i brigu za srpske radnike, jer su vlada i premijer odbili nepristojnu ponudu američke kompanije.

- Vlada je u slučaju odbijanja ponude američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo pokazala profesionalnost i hrabrost. Mogli smo da prihvatimo ponudu i da to bude medijski sjajno propraćeno, ali je pitanje na koji rok - komentarisala je juče ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Profit" na kratak rok

- Esmark jeste obziljna i velika kompanija, ali u ovim kriznim vremenima ozbiljnost ništa ne znači ako ne postoji solventnost, a ispostavilo se da američka kompanija nema novca. Dakle, mnogo je bolje što je vlada odbila ponudu koja ne garantuje radna mesta i proizvodnju na duži period, nego da je sklopila dogovor radi javnog mnjenja. Negativne posledice se ne bi primetile u narednih par godina, dok bi vlada marketinški profitirala, a tempiranu bombu ostavila budućoj vladi - komentariše Dragomir Anđelković.

Ona je dodala da nisu želeli da prihvate ponudu "koja ne garantuje da radnici i Železara rade u dužem vremenskom periodu" i konstatovala da za razliku od prethodnih vlada, sadašnja radi odgovorno.
Ministar privrede Željko Sertić takođe je ocenio da se vlada u pregovorima rukovodila državnim interesima i potrebom da radnici sačuvaju posao.

- Nisu nas u tome svi pratili pa smo imali optužbe da je premijer Aleksandar Vučić uzeo novac za Železaru, što je današnjim ishodom demantovano - naveo je Sertić za RTS.

Ministar je najavio da će se sada usmeriti na plan B koji podrazumeva angažovanje profesionalnog stranog menadžmenta.

Nemačke fabrike turistička atrakcija

Stručnjaci su podeljeni oko toga šta država treba da uradi sa smederevskom Železarom, koja sada proizvodi samo gubitak od desetak miliona evra mesečno koji mora da pokriva država. Imajući u vidu krizu tržišta čelika i konkurenciju koja u ovoj proizvodnji dolazi, pre svega iz Kine, ekonomski novinar Radojka Nikolić smatra da bi možda najbolje bilo da se učini ono što su Nemci uradili sa svojim fabrikama u Rurskoj oblasti kada su postale nerantabilne - zatvorili su ih i sada ih kao turističke atrakcije obilaze nemački đaci na ekskurzijama.

Podsetimo, na konferenciji za medije u Vladi Srbije pre dva dana, premijer Vučić je optimistično poručio da "nismo izgubili bitku" i da će već u ponedeljak vlada ići na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora.

- Mi nismo znali nikada kako da vodimo Železaru. Pokušaćemo da dobijemo najbolje stručnjake iz sveta. Očekujemo da Železara uskoro počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine bude pokrenuta i druga peć. Pokazali smo da ova vlada ne donosi odluke na osnovu ličnih ili grupnih odluka, već donosi odluke u interesu Srbije i zato smo morali ovako da postupimo. Danas Železara ima značajan obrtni kapital i uskoro će biti ponos Srpske privrede - ne prestaje sa obećanjima srpski premijer.

Premijer pogrešio na Tviteru

Nakon propalih pregovora, propao je i pokušaj srpskog premijera da na svom Tviter nalogu objasni šta se zapravo dogodilo. Jedna loše upotrebljena engleska reč kao da se poigrala sa srpskom zbiljom. Umesto reči steel (čelik) upotrebljena je engleska reč steal što znači ukrasti. Nedugo potom, greška je ispravljena.

EU upozorava Beograd

EU je spremna da razgovara sa Vladom Srbije o restruktuiranju Železare Smederevo ali upozorava da ta kompanija od 1. februara ne sme više da prima državnu pomoć
To je izjavila Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanesa Hana.
"Komisija je primila k znanju neuspešne pregovore o privatizaciji smederevske Železare i spremna je da što pre bude moguće otvoreno i konstruktivno razgovara o tome sa Vladom Srbije", rekla je Kocijančič.

zelsd.rs
Iz Esmarka poručili da neće odustati od Železare

Nećemo odustati!

Predsednik Esmarka Džejms Bušar kaže da je razočaran zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Železare Smederevo.

Bušar kaže da njegova kompanija nije mogla da prihvati revidirani predlog Srbije u kojem su bili promenjeni finansijski uslovi, ali da je i dalje spremna za preuzimanje pod "prethodno dogovorenim uslovima".

Prema njegovim rečima, Esmark je tokom čitavog procesa tendera pregovarao u dobroj veri, zadržao pravičan i dosledan stav tokom 10-mesečnih razgovora, predstavio jasan poslovni plan i formirao menadžerski tim svetskog ranga radi revitalizacije Železare.

"Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan takođe su utrli put kompaniji za uspešne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u Železari dobiju povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto 2016. godine", rekao je Bušar.

On se nije osvrnuo na tvrdnje srpskih strane da američka kompanija nije želela da da garancije da će Železara nastaviti da radi i kad budu potrošene postojeće rezerve sirovina koje su sada procenjene na 180 miliona dolara, kao i na to da su tražili da im srpska vlada bude garant za kredit neophodan za obrtni kapital.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.02.2015. 18:05
polupismeni naprdni kadar nas urnisa.
Četvrtak 19.02.2015. 18:47
Важну геостратешка и просрпска црта Железаре су рудници у Републици Српској. (Шта мислите зашто Додик тако често долази у Београд ?)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online