Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
13:24 >> 15:30h
Tanjug A

Monasi traže povratak vladike Artemija

Molbeni apel sveštenstva, monaštva i vernog naroda Eparhije raško-prizrenske za povratak na eparhijski tron privremeno razrešenog nadležnog episkopa Artemija biće predat Saboru arhijerja Srpske pravoslavne crkve u ponedeljak 26. aprila, najavio je danas monah Antonije iz manastira Crna reka.

Monasi i vernici traže povratak vladike raško-prizrenskog na tron

Na konferenciji za novinare, monah Antonije je najavio mirnu predaju peticije Arhijerejskom saboru koja će biti uručena Srpskoj patrijaršiji prvog dana redovnog prolećnog zasedanja najvišeg tela SPC, u 15 časova.


Otac Antonije, nekadašnji zamenik igumana Crne reke, protiv koga je pokrenut postupak raščinjenja zbog monaške neposlušnosti, tvrdi da većina monaštva Eparhije raško-prizrenske ne podržava sadašnju upravu SPC na Kosovu i Metohiji i protivi se menjanju pravoslavnog svetootačkog učenja.


Tri četvrtine monaha Eparhije raško-prizrenske, kako tvrdi otac Antonije, iskazali su svojim potpisima podršku vladiki Artemiju što znači trećinu ukupnog monaštva SPC.

Prema njegovim rečima, "zabrinuto pravoslavno monaštvo moli sveti Sabor episkopa" da razmotri dešavanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, a i druga pitanja uključujući i javne preuranjene izjave prema kojima "episkop Artemije neće proći bez kanonskih posledica".


Novinarima je pročitan i proglas Svetosavskog narodnog pokreta koji se zalaže "za očuvanje drevnih vrednosti naše Crkve", a o položaju monaha i monahinja pod novom upravom govorila je prevodiolac vladike Artemija Kosara Gavrilović koja je u februara ove godine po nalogu eparhijskog administratora napustila manastir Gračanicu.


Na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske, kojom sada upravlja administartor vladika Atanasije Jeftić, u više navrata su objavljivana upozorenja vernicima da se ne osvrću na prikupljanja potpisa i oglašavanje monaha kojima je, kako je rečeno, uskraćeno pravo činodejstvovanja gde spadaju i monasi manastira Crna reka i Sveti Arhangeli.

I vernici traže povratak vladike Artemija

Vladika Artemije

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije izrazila je danas očekivanje da će Sabor Srpske pravoslavne crkve na predstojećem redovnom zasedanju vratiti na episkopski tron vladiku Artemija, koji je odlukom Sinoda privremeno razrešen rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom.

U otvorenom pismu patrijarhu Irineju i arhijerejima SPC, Skupština zajednica opština Kosova i Metohije navodi se da je Artemije "pravi garant i jedina nada" opstanka Srba u južnoj pokrajini.

U pismu, koje je potpisao predsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Radovan Ničić, ističe se da je danas situacija u Eparhiji raško-prizrenskoj gora nego pre razrešenja vladike Artemija.

U pismu se ocenjuje da su sve optužbe protiv vladike Artemija neosnovane, da je njegovo razrešenje "političko", i da je usledilo zbog toga što je on kritičar vlasti u Beogradu i aktuelne politike prema Kosovu i Metohiji, zato što je iskazao "tvrd nacionalan pristup" prema privremenim institucijama u Prištini i diplomatama zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Sigurno je jedan od motiva za smenu vladike bio i njegov odnos prema ekumenizmu kao i o dolasku pape u Srbiju, gde su stavovi našeg vladike, koje mi apsolutno podržavamo, tradicionalni i konzervativni", navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online