Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.03.2015.
06:50
N. Jokić - Vesti A

U Evropsku uniju preko Rusije

Poslanci Evropskog parlamenta izglasali su juče u Strazburu rezoluciju o Srbiji na osnovu izveštaja nemačkog poslanika Dejvida Makalistera u kome se Beograd pohvaljuje zbog reformi, razvoja regionalne saradnje i napretka u procesu normalizacije odnosa s Prištinom, ali i poziva da se pridruži sankcijama Rusiji. Izražava se i zabrinutost zbog problema u domenu slobode medija.

Reuters
Pohvale Beogradu i novi zahtevi: Evropski parlament

U konačni tekst rezolucije ušao je amandman broj 3 o ovlašćenjima suda za ratne zločine u Srbiji u kome se kaže da se od Srbije "traži da sa svojim susedima i EK u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa razmotri zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku vezanim za ratne zločine".

U Rezoluciji i Saša Janković

Uvojen je i amandman liberalne grupe kojim se pooštrava već postojeći zahtev da se omogući rad zaštitniku građana Saši Jankoviću. Traži se njegova zaštita od "neosnovanih" napada i davanje dokumenata koje je zatražio od državnih organa.

Ovo je ublažena verzija teksta amandmana koji su prethodno predložili hrvatski poslanici, nezadovoljni jer sud za ratne zločine u Beogradu ima pravo da sudi svim državljanima iz bivše Jugoslavije.

U toku debate, u utorak uveče jedan poljski poslanik rekao je ono o čemu evropske kancelarije ne govore otvoreno:
"Ako ne otvorimo vrata Srbiji, ona će pasti u zonu uticaja Rusije."

Zbog obnavljanja hladnoratovskog rivalstva, Rusija je pored Kosova sada očigledno postala jedan od ključnih faktora evropske integracije Srbije. U novom geopolitičkom kontekstu Beograd je dospeo u sličan položaj u kome je bila Titova Jugoslavija 1961. kad se Zapad plašio da Beograd ne obnovi savez s Moskvom.

U kontekstu zaoštrenih odnosa s Rusijom, Zapad neće tolerisati ni najmanju dvosmislenost kad je reč o vojno-strateškim, a time i ekonomskim savezništvima Srbije.

Što brže i bezuslovnije vlada u Beogradu opredeli za Zapad, Srbiji će se brže i šire otvoriti vrata EU. Ukoliko to ne učini, rizikuje da dobije etiketu ruske ispostave okružene članicama NATO-a i sve komplikacije koje idu sa tim.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.03.2015. 08:42
Obećanja, luda radovanja...! Već 15 godina nam pričaju istu utopijsku priču, koja još uvijek nije došla do kraja ! Ni jedna druga članica nije prošla kroz toliko uvjetovanja i odricanja ! Sada direktno traže da se odreknemo i jedinih prijatelja, koje imamo, usput da se odreknemo naših interesa, ponosa i obraza ! EU će kada tad ponovo sarađivati sa Rusijom, a mi će mo ostati ko siroče na zemaljskoj kugli ni u EU, a ni sa Rusijom ! Možda će nam AVAV onda reći da se opredjelio za " neutralnost " !!!
Četvrtak 12.03.2015. 15:04
Došo djaavo po svoje.Još da javno zatraže priznanje Kosova i eto nas medju faššistima.Lepo boga mi,lepo-sve lepše od lepšeg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online