Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.04.2015.
09:00
Tanjug A

Afera pištolj: "Nije samoubistvo, igrali su se pištoljem i on je opalio"

Pravni zastupnik porodice Gojković, advokat Milomir Šalić, rekao je za "Politiku" da traži odgovore na nekoliko pitanja koji bi mogli da pomognu u utvrđivanju istine u vezi sa smrću Predraga Gojkovića, prijateljem ombudsmana Saše Jankovića koji se ubio. Advokat je pitanja postavio još 16. novembra 1993. godine u krivičnoj prijavi koju je podneo protiv Saše Jankovića i Saše Mišića, zbog sumnje da su 1. novembra 1993. godine kada je nastradao Gojković, počinili teško delo protiv opšte sigurnosti

A. Čukić
Gradacijski napredak u optužbama na ombudsmana Jankovića: Od sumnjive dozvole do sumnjive smrti

U prijavi u koju je "Politika" imala uvid, navodi se da postoji sumnja da su Janković i Mišić 1. aprila 1993. godine, oko 14 časova, u Novom Beogradu, u stanu prijaveljnog Jankovića, u društvu Đorđa Grubačića i Slavice Jakovljević, jedno drugom pokazivali pištolj, igrali se sa njim, i međusobno se otimali. Usled neopreznog rukovanja pištoljem marke CZ-99 izazvali su opaljenje jednog metka i to u trenutku kada je cev pištolja bila okrenuta u pravcu Gojkovića, tako da ga je metak pogodio u gornju usnu sa leve strane i naneo mu prostrelnu ranu glave, usled koje je on na mestu preminuo.

Zbog sumnje da se sporni događaj odigrao onako kako je opisao u krivičnoj prijavi, punomoćnik porodice nastradalog Gojkovića je od tadašnjeg Okružnog javnog tužilaštva zatražio da se pribave izveštaji nekoliko veštačenja i da se saslušaju određeni svedoci. Obrazlažući svoje predloge, Šalić je naveo da sumnja da su Janković i Mišić počinili krivično delo protiv opšte sigurnosti, proizilazi iz navoda u zapisniku sa uviđaja, fotodokumentacije i skice lica mesta, nalaza i mišljenja veštaka o prisustvu barutnih čestica na njihovim rukama i obdukcionih nalaza.

- Posebno ukazujemo na činjenicu postojanja tragova barutnih čestica na rukama prijavljenih, što ukazuije da su neposredno pre pucanja bili u kontraktu sa oružjem. Osim ovoga, iz obdukcionog zapisnika proizilazi da se na ulaznoj rani kod pokojnog ne nalaze barutne čestice, ni u okolini rane što ukazuje da ne postoji prislon, niti apsolutna i relativna blizina, već da je projektil ispaljen sa većeg odstojanja. Takođe, položaj prostrelnog kanala sa levo na desno i blago na dole, ukazuje da ne posotji mogućnost da pokojni desnom rukom sam sebi u glavu ispali metak iz navedenog položaja - ukazao je u krivičnoj prijavi Šalić.

Iz zapisnika o uviđaju vidi se da je Gojković bio u apsolutnom pasivnom položaju jer mu je postava desnog džepa bila izvučena, a leva ruka se nalazi u džepu farmerica. Upravo ovo objašnjava prisustvo barutnih čestica na desnoj ruci pokojnog Gojkovića, jer to ukazuje na refleksnu zaštitu desnom rukom od neopreznog rukovanja oružjem Jankovića i Mišića, ukazao je u krivičnoj prijavi advokat Šalić.

Pomoćnik porodice oštećenog, naveo je i da je iz neobjašnjivih razloga pištolj vraćen Jankoviću pre bilo kakve odluke nadležnog tužioca.

- Nadalje, SUP je veoma ishitreno zaključio da je reč o samoubistvu, i da bi očuvao takav stav već osam meseci ne preduzima ništa u cilju rasvetljavanja ovog događaja. Zbog toga, oštećni sumnjaju da Jankovic i Mišić, to jest njihova rodbina, utiče na SUP da ispolji takvu pasivnost - navodi punomoćnik oštećenih u krivičnoj prijavi podnetoj 1993. godine.

Advokat je ukazao i da uviđaj na licu mesta posle događaja i pored svih složenosti, nije izvrsio istražni sudija, već je to učinio SUP, kao i da tragovi nisu stručno uzeti, naročito kada je reč o barutnim čstsicama posto nije odmah izrađena skica, to jest grafički prikaz.

Krivičnu prijavu koja je podneta protiv Jankovića i Mišića odbacilo je Okružno tužilaštvo u Beogradu, sa objašnjenjem da nema mesta sprovođenju istrage protiv dvojice osumnjičenih.

Istražni sudija i tužilaštvo nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju je punomoćnik porodice oštećenog predložio, osim što je izvršeno neposredno ispitivanje veštaka Milana Kunjadića, koji je tom prilikom odstupio od svog osnovnog (pisanog) nalaza i mišljenja, jer je pri ispitivanju istakao da je moguće da je druga osoba kriva za smrt pokojnika, prenosi "Politika".

POVEZANE VESTI

Subota 25.04.2015. 11:08
nije mi uopšte žao ovih "drugosrbijanaca" koje okupator polako pušta niz vodu jednog po jednog ali više je nego smešno da saša janković ne smeta nikome kad promoviše pedderastiju i homoseksualne ideje ali smeta zbog nečega što se desilo pre 22 godine ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online