Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.05.2015.
12:57
J. L. Petković - Vesti A

Civilne žrtve rata i dalje obespravljene

Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998 do 2000.godine, uputilo je pismo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, poslaničkim klubovima u Skupštini Srbije, vladinim institucijama i nevladinim organizacijama, u kome negoduju jer predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, uopšte ne prepoznaje civilne žrtve rata. Na ovaj dokument, kako navode, Srbi sa Kosova čekaju duže od 15 godina, ali, na kraju, u njegovo pisanje, nisu bili uključeni predstavnici udruženja civilnih žrtava i njihovih porodica.

Tanjug
Porodice žrtava traže pravdu

- Nedopustivo je i neshvatljivo da ni godinama najavljivan pomenuti Nacrt zakona o civilnim žrtvama, ni u jednom svom članu ne prepoznaje civilne žrtve rata i njihove porodice. To govori da se nehumani, maćehinski, katastrofalan i poražavajući odnos domaćih institucija prema njima, nastavlja! Ako se, što pre, ne uspostavi neophodan dijalog vezano za konačnu verziju predloga tpog zakona između Ministarstva i udruženja porodica stradalih Srba, prava civilnih žrtava rata i njihovih porodica, i dalje će biti izvan zakona. Jednostavnije rečeno, biće i dalje obespravljeni. Ni ubuduće, oni u sopstvenoj državi neće moći da ostvaruju ni najelementarnija ljudska prava koja su im, inače, brojnim rezolucijama i konvencijama, zagarantovana, navode u Udruženju. 

Oni smatraju da su radna grupa ili stručni tim, koji su radili na izradi ovog dokumenta, "načinili nedopustivi propust isključivši čitavu kategoriju civilnih žrtava rata i njihovih porodica". 

- Namerno ili ne, zanemarena je činjenica da u Republici Srbiji živi veliki broj porodica civila stradalih pre, za vreme i nakon oružanih i ratnih sukoba u regionu, pa i na Kosovu i Metohiji.

Ako naše primedbe ne bi bile uvažene, novi zakon na koji smo toliko dugo čekali, ponovo će zanemariti i ostaviti po strani njihov status, jer prava civilnih žrtava i njihovih porodica, i dalje neće biti zakonima uređeni. Ova velika greška i nedopustiva nepravda, smatramo, moraju i mogu biti ispravljene. Pogotovo zbog činjenice da smo, i u razgovorima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, u kojima je učestvovao i ministar rada Aleksandar Vulin, dobijali čvrsta uveravanja i obećanja da će, vrlo brzo, status civilnih žrtava i njihovih porodica, konačno biti zakonom regulisan, navode oni. 

Zakon ne prepoznaje sve 

- Zahvaljujući Zakonu iz 1996. godine, koji u potpunosti diskriminiše civilne žrtve rata i njihove porodice, a i dalje je u primeni, samo zanemarljivo mali broj (od oko 20.000 civila koji su u ratovima u regionu pretrpeli nasilje - zlostavljanih, silovanih, nestalih, ubijenih ili njihovih porodica, a koji su kao izbeglice ili raseljena lica utočište našli u Državi Srbiji), može ostvariti ikakva prava, navode u Udruženju porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998 do 2000. godine. 

U Udruženju još podsećaju da je javna rasprava o ovom zakonu, održana "daleko od očiju javnosti" i znanja udruženja porodica stradalih civila, pa su o okončanju javne rasprave o zakona saznali iz medija. 

- Poodavno u svim državama u regionu, gde je tokom devedesetih bilo ratnih i oružanih sukoba, pa čak i na Kosovu i Metohiji, prava civilnih žrtava i njihovih porodica zakonima uređena. Ova, posebno ranjiva kategorija njihovog stanovništva, nije marginalizovana i njihova se ljudska prava u značajnoj meri poštuju. Osnov za ovakvo reagovanje, osim u činjenici da jedino status civilnih žrtava rata u našoj državi nije zakonima regulisan, nalazimo i u brojnim rezolucijama i deklaracijama SB UN, koje se pitanjima kršenja ljudskih prava bave, podvlače u Udruženju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online