Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.05.2015.
13:10
Tanjug A

Veliki humanitarac, Arno Gujon postao Srbin

Francuski humanitarac Arno Gujon postao je srpski državljanin, a uverenje, pasoš i ličnu kartu mu je uručio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tanjug
Gujon sa srpskim pasošem

Poznati humanitarac Gujon je potom novinarima rekao da je veoma dirnut ceremonijom i da je zahvalan Vladi Srbije, a posebno ministru Stefanoviću što su prepoznali njegov rad i uvažili želju da postane deo ovog naroda.

- Upoznao sam srpski narod u teškim trenucima. Upoznao sam ga tamo gde je najizvorniji, ali i najugroženiji. Sada, kada se oblaci razmiču nad Srbijom, želim da sa njim ostanem u toj budućnosti, koja će biti bolja, u to sam siguran. Iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama - rekao je Gujon.

Kako je rekao, da mu je onog dana kada je u Francuskoj osnovao humanitarnu organizaciju "Solidarnost za Kosovo" neko rekao da će kroz 10 godina živeti u Beogradu, govoriti srpski, oženiti se Srpkinjom i dobiti pasoš Srbije i to od ruke ministra unutrašnjih poslova, ne bi mu "ni u snu poverovao".

- Ali život je čudo. Ponekad se zapitam kako sam kao običan francuski mladić bez ikakvih srpskih korena stigao dovde. Život nam otvara mnoge puteve, a na nama je da izaberemo jedan od njih. Izabrao sam onaj koji mi se čini pravim putem - rekao je Gujon.

On se zahvalio svojoj supruzi Ivani, kao i roditeljima i dedi, koji su mu pričali o Srbiji kada je bio dete, "verujući u prijateljstvo koje povezuje dva naroda".

Stefaović je rekao da Gujon već deceniju pomaže srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, brine se o svim ugroženim i sa svojim timom iz NVO "Solidarnost za Kosovo" osmišljava akcije, prikuplja ogromnu pomoć, angažuje i animira francuske firme i pojedince i tu pomoć transportuje i nosi ugroženim Srbima na KiM.

- Koliko voli našu zemlju, pokazao je nebrojeno puta, želim da mu  zahvalim za svu humanost i brigu o našim građanima i veliko mi je zadovoljstvo što je meni pripala čast da mu danas uručim ličnu kartu, pasoš i rešenje o državljanstvu - rekao je ministar policije.

Prema njegovim rečima, Gujon je formulare popunio ćirilicom.

- To je dosta neobično i veoma mi je bilo drago što sam to mogao da vidim. On je pre 15-ak dana dobio ćerku koju je nazvao Milena i njegova ćerka će uskoro stići u Beograd, pa ćemo imati još jednog malog državljanina naše zemlje - rekao je Stefanović.

On je dodao da je državljanstvo Gujonu možda trebalo da dođe u nekim prethodnim godinama, ali da se nada da ipak stiže u pravo vreme.

Gujon dolazi iz Vizija kod Grenobla u Francuskoj, odakle pomaže deci na Kosovu i Metohiji. Igračke, hranu, garderobu, knjige i ćebad dovozi kombijima i šleperima. Osnivač je francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" i već 10 godina se bavi humanitarnim radom na Kosovu i Metohiji. Autor je knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ništa bez vaše podrške
HUMANITARNI MOST Francuska pomoć osnovcima
Ponedeljak 11.05.2015. 21:29
hvala ti momce za sve! zdravlje te sluzilo i sreca te pratila!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online