Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.06.2015.
13:59
Tanjug A

"Energetska zavisnost od Rusije narušava integritet Srbije"

"Vašington od premijera Aleksandra Vučića i Srbije očekuje da imaju ključnu ulogu u stabilnosti regiona, a naročito je važno da podstaknu Srbe u BiH i na Kosovu da se što više integrišu u institucije sistema" izjavio je američki stručnjak za Balkan Danijel Server.

Reuters/L. B.
Srbija mora da nađe dugoročna alternativna rešenja za snabdevanje gasom

On je rekao da će tokom posete premijera Aleksandra Vučića SAD i susreta s potpredsednikom Džozefom Bajdenom nezaobilazna tema biti odnos Srbije s Rusijom i NATO, naročito, kako je rekao, u svetlu krize u Ukrajini.

- Srbija će od Bajdena dobiti ohrabrujuću poruku kad je reč o smanjenju važnosti ruskog gasa za Srbiju. Tema razgovora sigurno će biti i istraga ubistva braće Bitići, američkih državljana, koje su srpske snage bezbednosti likvidirale tokom rata 1999. godine - rekao je Server.

Američki analitičar je ocenio da će pitanje snabdevanja Srbije gasom zavisiti i od eventualnih budućih komercijalnih ugovora i cene gasa.

- Beogradu je već do sada trebalo da bude jasno da energetska zavisnost od Rusije narušava suverenitet zemlje i da može ozbiljno da ugrozi dobre odnose sa EU i SAD. Srbija mora da nađe dugoročna alternativna rešenja u snadbevanju gasom i da se čvršće veže za EU - rekao je Server.

Prema njegovim rečima, SAD su već pomogle Srbiji u pridruživanju EU, naročito kad je reč o procesu pregovora, a da je na Srbiji da ispuni sve uslove i uskladi svoju spoljnu politiku sa standardima EU.

Server smatra da Vašington razume pozicije Srbije kad je reč o Rusiji, ali jedina briga je kriza u Ukrajini.

- To je ozbiljno pitanje, i američka administracija misli da bi Beograd trebalo jasno da vidi da je ruska agresija neprihvatljiva i da ti rizici upravo podrivaju i poziciju Srbije kad je reč o Kosovu. Aneksija Krima, ali i podrška nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije ozbiljno su upozorenje za srpske zvaničnike da dobro razmisle pre nego što odu u Moskvu - istakao je Server.

Prema njegovom mišljenju, Vašington ceni "pragmatičan pravac" kojim je krenuo Beograd poslednjih godina, naročito u pregovorima za priključenje EU, ali i da u isto vreme i dalje postoje otvorena pitanja.

- Vašington je priznao Kosovo, a od Srbije će se očekivati da učini napredak u dobrosusedskim odnosima. Tu je pitanje da li Srbija i dalje želi da nastavi sa svojim učešćem u Partnerstvu za mir i otvori pitanje članstva u NATO -smatra Server.

On je naglasio da je "velika Albanija" loša ideja koja se nikad neće ostvariti i da bi to ugrozilo ne samo Srbiju već i Makedoniju i Kosovo.

"SAD se protive ideji velike Albanije i tako će biti i u budućnosti", poručio je Server.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 14:19
Pa da Amerika je uvek u pravu i oni samo pricaju Istinu!!Aostala zemaljska Kugla laze!!hahahahhaa jeste bedni nema sta?!!
Ponedeljak 01.06.2015. 16:59
Jednom rečju:od Srbije se očekuje da prizna Kosovo i da se odrekne RS,
Ponedeljak 01.06.2015. 14:14
Пре свега Вашингтон, али и НАТО у целини, све више показују отворени страх од све самопоузданијег става Русије и њеног реалног повратка у велику геополитичку игру. Он се креће од тога да би могли изгуб/ити Аљаску, преко оправдане бојазни да немају одговор на успон руске подморничке нуклеарне претње, до обнове утицаја Москве не само у регионима у којима је традиционално била присутна, попут Кубе или Вијетнама, него и у готово целој Јужној Америци, која се сматра неприкосновеним двориштем САД.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online