Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.05.2015.
15:12
sputniknews A

"Bombardovanje Srbije narušilo postsovjetski poredak"

"Postsovjetski poredak je narušen bombardovanjem Srbije, a odgovor Rusije na širenje NATO-a ka njenim granicama je razuman" smatra profesor na univerzitetu u Prinstonu i Njujorku, saradnik nedeljnika "Nejšen" Stiven Koen.

youtube/RT
Pozicija Rusije u Ukrajini je zdrava i moderna: Stiven Koen

- Zapad optužuje Rusiju da je uništila postsovijetski poredak, ali ako se vratimo u '99…to  počinje američkom vazdušnom invazijom na Srbiju - izjavio je u intervjuu za "Džon Bačelor šou".
 

Koen smatra da svet prolazi kroz "istorijske trenutke" i da je Ukrajina u centru svetske geopolitike.

- Prolazimo kroz geopolitičku tranziciju i svet više neće biti onakav kakav je bio pre  pet, šest godina, svakako ne u Evropi. Ovo su istorijska vremena, a epicentar (promena) je u Ukrajini - ocenjuje ovaj dobar poznavalac Rusije.

Prema njegovim rečima, autoriteti iz Kijeva, Brisela i Vašingtona govore da je na pomolu "veći rat i koji će uskoro nastupiti", kaže Koen.

- Glavni sukob je između SAD i Rusije, ali i Evropa se deli oko ovoga, dok Kina menja pravac - dodaje on.

Širenje NATO-a je jedan od odlučujućih faktora u promeni geopolitičke slike.

- Reći da Putin uništava postsovjetski poredak znači zaboraviti da je Rusija bila namerno izuzeta iz tok poretka - kaže Koen.

Rusija, prema njegovim rečima, nikada nije pozvana da učestvuje u onome što je postao NATO poredak u EU, dok se  NATO proširio od Berlina sve do ruskih granica.

"Rusija ne želi vojne baze na svojim granicama"

Poziciju Rusije u Ukrajini naziva "zdravom i modernom".

- Rusija želi da bude slobodna od vojne pretnje, što nalazim da je razumno - ističe on.

Na pitanje šta je cilj Moskve u Ukrajini, Koen kaže da ništa ne ukazuje da Rusija traži da obnovi sovjetski savez kao geopolitički fenomen.

- Rusija ne želi sferu uticaja, ukoliko ne govorimo o trgovinskoj sferi uticaja koju svaka zemlja želi. Ali ono što traži i za šta bi išla u rat je zona bezbednosti, što znači bez stranih vojnih baza na njenim granicama, u Ukrajini i u Gruziji, zato što se NATO u ovom trenutku pomera ka Gruziji - upozorava američki profesor.

On kaže da bi se SAD ponašale na isti način da se ruske baze postavljaju u Meksiku ili Kanadi.

Ključni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je, smatra Koen, da ponovo izgradi "Rusiju kod kuće".

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.05.2015. 15:27
Napred Rusijo
Nedelja 03.05.2015. 16:22
Glas razuma koi u americi, nazalost, ljudi ne citaju i ne razumiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online