Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.08.2015.
22:45
Tanjug A

"Ne mogu da zamislim da će od Srbije tražiti da podrži članstvo Kosova u UN"

"Posle poslednjeg sastanka u Briselu na premijerskom nivou 23. juna jasno smo svima stavili do znanja da smo, koliko sutra, spremni da nastavimo tamo gde se u tim razgovorima stalo, ali dinamika razgovora ne zavisi samo od nas, već i od kalendara visokog predstavnika EU Federike Mogerini, a nažalost i od politickog taktiziranja Prištine" izjavio je direktor Kanceralije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

A. Čukić
ZSO će biti garancija opstanka Srba na Kosovu: Marko Đurić

- Proces normalizacije odnosa će, ukoliko to od nas bude zavisilo, biti nastavljen. Beograd želi da razgovara o imovini, verskoj i kulturnoj baštini i mnogim drugim pitanjima, kojima, međutim, mora da prethodi dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), rekao je Đurić za list Danas.

On je uverem da će ZSO biti po meri Srba na Kosovu i Metohiji i biti nepremostiva garancija njihovog opstanka i napretka.

Prema njegovim rečima, biće predviđene institucionalne veze ZSO i Srbije, a najvažnija veza biće mogućnost direktnog finansiranja.

Na pitanje da li je Beograd upoznat sa sadržajem pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je nedavno najavio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, a što je i obaveza iz Pregovarackog okvira, Đurić je podsetio da EU ima statusno neutralnu poziciju prema Kosovu i Metohiji.

- Najmoćnije države EU pojedinacno imaju drugčciji stav i nije tajna da bi volele da Srbija sutra prizna jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, ali teško mi je da zamislim da će iko odgovoran pred Srbiju staviti uslov da podržimo članstvo Kosova u UN - naglasio je Đurić.

On je rekao da je u fokusu našeg interesovanja dobrobit naših gradana na Kosovu i da im dugujemo da u dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU, za njih dobijemo što više.

- Niko nije ni ocekivao da ce Priština, zbog procesa normalizacije odnosa, odustati od nastojanja da osnaži svoj međunarodni položaj, a pokušaj ulaska u Unesko je zapravo pokušaj tihog infiltriranja u sistem UN. Beograd ce nastaviti da insistira da se pitanje naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji rešava u okviru procesa normalizacije - kazao je Đurić.

Kada je reče o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, on je rekao da Beograd "ne veruje u administrativni kapacitet ni u iskrenu nameru Prištine da kazni pocinioce strašnih zlocina teroristicke OVK".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.08.2015. 01:23
Нема шта да затраже, ја сам им већ све дао. Да није мене Бондстил би могли дижу у Сомалију једино.
Ponedeljak 10.08.2015. 09:25
Pravi se lud a zna sta Gazda trazi od njih!!Je su ljigavi i prljavi to nije za verovati!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online