Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 19.08.2015.
20:32
Tanjug A

Ide zima i treći izbori u četiri godine

Srbija bi uskoro mogla ponovo na izbore, treće u četiri godine, što je nagovestio i premijer Aleksandar Vučić, a građani će, možda već u decembru ili januaru, uz republičke imati priliku da biraju i pokrajinsku i lokalne vlasti.

Tanjug
Pajtić tražio, Pajtić će i da dobije izbore od premijera: Aleksandar Vučić

Premijer Vučić je danas novinarima rekao da razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima, jer je, kako je rekao, nemoguće raditi u atmosferi u kojoj se očigledni rezultati vlade neprestano osporavaju.

Lider Demokratske stranke, koja ima vlast na pokrajinskom nivou, Bojan Pajtić rekao je da se ne bi iznenadili da njihovi koalicioni partneri u Vojvodini, LSV i SVM, glasaju za vanredne pokrajinske izbore. To bi, ponovio je stav demokrata, bilo neustavno.

- Po Ustavu, nemoguće je raspisati i prevremene lokalne izbore – rekao je Pajtic.

Jasna poruka Pajtiću i narodu

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je najava premijera o mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora zapravo višestruka poruka - opoziciji da je spreman da joj izađe na crtu, ali i svima u vladajućoj strukturi da bi trebalo da rade u skladu sa kursom vlade ili im preti opasnost da "ispadnu" iz vlasti. Anđelković dodaje da je Vučić jasno poručio građanima da sagledaju razliku u ponašanju demokrata u Vojvodini, koji se očigledno plaše izbora, i SNS na republičkom nivou, gde postoji spremnost da se potvrdi sadašnja pozicija.

Pajtićeve slutnje potvrdio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, rekavši da ne vidi racionalne razloge za raspisivanje vanrednih republičkih izbora, ali da - ukoliko budu raspisani - treba da budu održani istog dana kada i pokrajinski i lokalni izbori.

- Sve drugo bi bilo neopravdano kako iz finansijskog, tako i iz logičkog ugla - precizirao je Kostreš.

Mimo ove "ustavne" debate, sve stranke, i opozicione i vanparlamentarne, tvrde da su spremne za novu izbornu trku.

U opoziconioj SDS ističu da je vanredni izlazak građana na birališta definitivno moguć, ali ukazuju da će se to desiti jer je ekonomska i institucionalna politika vlade "doživela slom". Portparol SDS Kontantin Samofalov kaže da u SDS očekuju dobar izborni rezultat.

- I prošle godine smo ušli u parlament, imamo prepoznatljivog lidera, nove i mlade ljude, konkretnu politiku i konkretna rešenja – rekao je portparol parijte bivšeg predsednika, Borisa Tadića.

Lider SDA Sulejman Ugljanin, koga je Vučić, uz Bojana Pajtića pomenuo kao one koji se najviše "raduju" izborima i "kojima tu želju treba uslišiti", takođe tvrdi da je spreman i siguran u uspeh svoje stranke. Kaže da svoj optimizam zasniva na tome što je stranka na izborima u martu 2014. osvojila najviše bošnjačkih glasova, a taj uspeh je potvrdila u oktobru osvajanjem najviše mandata u Bošnjačkom nacionalnom veću.

Na opasku premijera da izlazi u susret njegovoj i Pajtićevoj želji, Ljajić navodi da mu je drago što se sa Pajtićem našao "u istom košu", jer sa njim, kaže, ima mnogo toga zajedničkog.

Od vanrednih izbora ne beže, kako tvrde, ni u SNP Nenada Popovića, iako ne žele da konmetarišu potencijalni rezultat te stranke.

Za izbornu trku su, kažu, spremni i u strankama vanparlamentarne opozicije. U DSS navode da je opozicija uvek za izbore i da su oni u ovom trneutku preko potrebni, što potvrđuju i iz Dveri, koji zajedno sa DSS čine "patriotski blok". Radikali kažu da bi bilo dobro da se izbori na svim nivoima raspišu što pre, a u LDP se nadaju da izbori neće biti "izbori za mis", već da će predizbornim koalicijama prethoditi razgovori o poslovima koji treba da se rade.

Dačić: Bićemo normalni kada budemo imali redovne izbore

Tanjug
Ivica Dačić poštuje Vučića, ali...

Mogućnost izbora nije danas komentarisao koalicioni SPS, ali je lider socijalista, Ivica Dačić, takođe pre informacije o mogućnosti vanrednih izbora, izjavio da ga to ne bi iznenadilo, ali da za vanredne izbore nema razloga, jer u zemlji postoji politička stabilnost.

- Nikakav problem ne postoji oko toga da li treba da budu izbori ili ne, osim tog da li je premijer zadovoljan kako vlada funkcioniše ili želi neke promene ili novi mandat naroda da bi imao na raspolaganju neke šire mehanizme ili neke nove ljude - rekao je Dačić.

On je istakao da "poštuje Vučićev dinamizam i želju za čestim merenjem 'prolaznih vremena'", ali da misli da će Srbija biti normalna zemlja tek kada bude imala normalne procedure i rokove za održavanje izbora koji su redovni.

Julsko istraživanje javnog mnjenja agencije "Faktor plus" pokazuje natpolovičnu prednost naprednjaka. Prema tom istraživanju, SNS uživa podršku 50,7 odsto birača koji bi izašli na izbore, SPS 9,2, a demokrate 7,1 odsto, dok su iznad cenzusa još samo SRS, koja ima podršku 5,8 odsto birača, i koalicija Dveri i DSS, koje zajedno imaju nešto iznad pet odsto podrške građana.

Isto istraživanje, pokazalo je i da SPS, JS i PUPS u koaliciji bi bili jedina politička opcija koja bi, pored SNS-a, imala dvocifren broj podrške na izborima, odnosno oko 13 odsto.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.08.2015. 21:17
Bicete normalni kada budete radili ono zasta vas je narod izabrao a ne ono zasta vas je zapad platio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online