Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.08.2015.
02:14
Đ. Janković - Vesti A

U ratovima izginulo 20 miliona Srba

U spomen-kompleksu u selu Tekeriš kod Loznice obeležena je 101. godišnjica slavne Cerske bitke, prve i jedne od najvećih pobeda srpske vojske u Velikom ratu. Na spomenik s natpisom "Vaša dela su besmrtna", uz najviše državne i vojne počasti vence su položile delegacije Vlade Srbije, gradova Loznice, Šapca, Krupnja i brojnih udruženja građana.

Fonet
Živote dali za otadžbinu: Spomenik junacima u Tekerišu

- Danas, 101 godinu posle prve i slavne pobede u Velikom ratu, s ponosom govorimo o našim precima, junacima koji su stvarali slobodu i koji su hrabro svoje živote ugrađivali u temelje savremene Srbije i zahvaljujući kojima živimo u slobodi. Zahvaljujući njima, div-junacima imamo čega da se sećamo i čime da se ponosimo - rekao je Dragan Popović, državni sekretar u Vladi Srbije i podsetio na zapis Egona Kiša, austrougarskog kaplara koji je 1914. godine rekao da su "sjajani momci ovi Srbi. Oni znaju da brane svoju zemlju".

Na ceremoniji je govorio i predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović, koji je podsetio na austrougarski ultimatum i istorijske činjenice o početku Prvog svetskog rata.

- Da nije bilo Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, da nije bilo Jasenovca, Jadovna, izračunali su demografi, danas bi u Srbiji bilo 27 miliona stanovnika srpske nacionalnosti, 27 miliona pravoslavaca, a ima nas nepunih sedam miliona. Srbija to ne sme da zaboravi, mora da pamti. Od nas se i danas traži ono što ne možemo da prihvatimo, da se odreknemo ćirilice, pravoslavlja, da budemo država koja će se graničiti sama sa sobom. To ne možžemo sve i da hoćemo. Neka nas puste da živimo na miru kao suverena zemlja jer niko više ne može da prihvata zahteve koji traže, a to je da se odreknemo sami sebe - rekao je Todorović.

O je ocenio da postoji "loša namera prema Srbiji" i zapitao je kada će Srbija zatražiti ratnu odštetu od NATO-a za uništeno 1999. godine.

Tokom cerske operacije na srpskoj strani bilo je angažovano 250.000 vojnika, 16.045 ih je izbačeno iz stroja, a 2.107 ih je poginulo. Austrougarska je izgubila svakog desetog vojnika, a oko 250.000 ih je krenulo na Srbiju. Spomenik u Tekerišu podignut je na mestu gde su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke, a otkriven je na Vidovdan 1928. godine.

Domaćini čuvaju sećanje na junake

Kod spomenika u Tekerišu posle državne ceremonije program je priredilo Društvo srpskih domaćina koje je prošle godine značajno učestvovalo u obnovi spomenika. Održan je čas istorije, a onda i prigodan kulturno-umetnički program.
- Nameravamo da istorijski čas postane tradicija na Tekerišu. Došli su ovde mladi iz svih krajeva Srbije da se poduče negovanju tradicija i večnom sećanju na junake koji su ovde branili slobodu Srbije - kazao je Milan Jovičić, predsednik UO Društva domaćina.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 07:29
Neka je pokoj duamai svi Srbski junaka i zahvalnost buduci generacija,
Petak 21.08.2015. 06:43
Срби нису почели ни један рат .Срби нису почели ни Први ни Други светски рат већ смо се бранили.У Први и у Други светски рат Немачка и Италија су са својом војском,тенковима и авионима напали Србију и ми смо се морали бранити.Србија 1999.год. није напала ни једну државу света а САД су дошле из Северне Америке и бомбардовале Србију .Нека је лака земља свим невиним Србима .
Petak 21.08.2015. 09:03
Не знам само докле те глупе слугерањске претпоставке - да Срби тада нису ратовали нас би данас било 20 милиона ? Па нису Срби бирали да иду у рат него је рат изабрао Србе...?? Уосталом - данас срби не ратују и свуда је "благостање" - па је срба опет, званично, мање 40.000 сваке године ?? Ајде више драмос*ери завуците се у мишје рупе и не скрнавите оно једино светло што имамо - славне Претке и славну историју... Њихова су дела бесмртна, а наша заударају на буђ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online