Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 10.11.2015.
11:11 >> 11:39h
Tanjug A

Brisel: Bravo, Srbijo! Na dobrom si putu (ka EU)

Srbija ostaje posvećena strateškom cilju ulaska u EU i sprovodi ambiciozni plan političkih i ekonomskih reformi, ocenjeno je u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju EU.

Tanjug
Veruje da smo zadovoljili i da su se stekli uslovi za otvaranje poglavlja ove godine: Tomas Han

Komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ocenjuje da su se stekli uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. 

- Verujem da su se stekli uslovi da se ona otvore ove godine - rekao je Han, predstavljajući paket izveštaja o napretku država kandidata i potencijalnih kandidata pred Spoljnopolitičkim odborom EP.

Beograd je igrao konstruktivnu ulogu i regionu i ostao posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom, sa kojom su postignuti ključni sporazumi. 

Srbija je pohvaljena i za napredak u ekonomskim reformama, uz konstataciju da se ekonomija Srbije oporavlja od recesije, a da je zahvaljujući značajnim merama konsolidacije i boljoj naplati poreza, znatno smanjen budžetski deficit.

Srbija je imala veoma konstrukitvnu ulogu u rešavanju migrantske krize, ocenjuje Evropska komisija u objavljenom izveštaju.

U dokumentu se takođe ističe da i pored poboljšanog zakonskog okvira situacija u vezi sa vladavinom prava i nezavisnosti pravosuđa još nije zadovoljavajuća, jer nisu sasvim otklonjene mogućnosti političkog uticaja na tužioce i sudove.

Srbija je uspostavila pravni i institucionalni okvir za poštovanje temeljnih prava, a potrebno je obezbediti doslednu primenu širom zemlje, uključujući zaštitu manjina, navodi Komisija.

U poslednje vreme, poboljšana je saradnja između vlasti i nezavisnih regulatornih tela i ombudsmana, ali potrebno je dodatno poboljšanje, ocenjuje se u izveštaju.

Komisija uz to smatra da je potrebno učiniti više da se obezbedi puno poštovanje slobode medija i slobode izražavanja, naročito u pogledu transparentnosti vlasništva i finansiranja medija.

Srbija će morati da progresivno prilagođava spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom u EU u periodu do pristupanja, podseća Evropska komisija.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.11.2015. 11:46
A ko je srbiju uopšte pitao ? Nešto se ne sećam nekog javnog izjašnjavanja ?
Utorak 10.11.2015. 12:45
Sada kad je Rusija pokazala da nam je veci prijatelj od svih zapadnjaka zajedno i ponudila pomoc u ekonomiji i naoruzanju Srbija je naprasno napredovala. DA, trebamo jos da svu vlast predamo nacionalnim manjinama, da uvedemo sankcije Rusiji , da priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, da udjemo u nato..... Ako se jos malo priblizimo Rusiji mozda nas cak i naprasno prime ali sa jedinim ciljem da nas dodatno porobe. Time apsolutno nebi dobili nista vec bi izgubili i ono sto imamo. Ako izmanipulisu narod i namjeste rezultate referenduma za ulazak ( moguce je po ovim arsinima da nas naguraju i bez referenduma) onda ce to biti "ulznica" na nasu sopstvenu sahranu.
Utorak 10.11.2015. 20:03
E tako upravo sam povukao vodu zatobom i gde god se pojavis, pustam te u skepticku jamu!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online