Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbija i dalje stanuje ovde

Funkcioneri Demokratske stranke Srbije zadovoljni su drugim mestom osvojenim na lokalnim izborima u Kosovskoj Mitrovici. U intervjuu za "Vesti" Marko Jakšić kaže da neće pristajati na nepricipijalne koalicije, a incidente koji su pratili izbore ocenjuje kao pokušaj Albanaca da smanje ingerencije Srbije.

Kako komentarišete drugo mesto DSS-a i uspeh SNS-a na ovim izborima?
- Preslikalo se ono što se dešava na nivou čitave Srbije. Reč je o tome da je SNS zapravo uzela glasove radikala koji su u prošlom sazivu skupštine Mitrovice imali devet odbornika, a sada nisu prešli cenzus.

Mi smo zadovoljni rezultatom. Bitno nam je da smo pobedili u samom gradu, Kosovskoj Mitrovici, a čekamo i da se ponove izbori na dva izborna mesta. Inače, prošli put smo bili u koaliciji sa Novom Srbijom, a sada smo na izbore izašli sami. Računam da će se ovakav rezulat preslikati na čitavu države.

Izbori su protekli u senci incidenata
- Svedoci smo da Albanci gase mobilnu telefoniju, da izdaju i traže svoje lične karte i pasoše, i da na sve načine pokušavaju da smanje ingerencije Srbije. Oni žele da nastave taj trend i zato su to i učinili. Međutim, Srbija je, raspisujući ove izbore, pokazala da je prisutna na Kosovu i Metohiji.

Nisam za gradonačelnika

 

Imate li kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice?
- Nismo o tome pričali. Znam samo da se toga ne bih prihvatio s obzirom na to da se bavim nekim drugim stvarima, koje su van lokalnog nivoa.

Da li će lokalni odbor DSS-a odlučivati s kim ćete praviti koaliciju, ili se o tome dogovara u centrali u Beogradu?
- Stranka nam je prepustila da sami odlučujemo. Mi nismo u vlasti ni na lokalnom, ni na republičkom nivou, tako da će o koalicijama biti reči nakon konačnih proglašanja rezultata.

Doduše, s pojedinim strankama nećemo sigurno praviti koaliciju - sa DS-om i SPS-om. Nećemo u neprincipijalne koalicije, makar ostali van vlasti.

Pregovori ispod žita

 

Veton Suroi ponovio je priču o pregovorima Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice.
- Mislim da se vode ispod žita i to nije dobro. Ali, mi ne smemo da vodimo, naročito ne pregovore tehničkog tipa, jer to znači da se slažemo s Kosovom kao nezavisnom državom.

 

A upravo rezultati u Mitrovici pokazuju koliko je naša nacionalna struja i nacionalni orah i dalje jak.

U kampanji za lokalne izbore se pojavio i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica. Otkud to?
- Na poslednjoj sednici Glavnog odbora stranke u Novom Sadu smo se dogovorili da se sledeća sednica održi na Kosovu, u Zvečanu. I tako je i bilo.

Ta sednica našeg Glavnog odbora je imala i političku poruku prema Briselu, Vašingtonu, Prištini i Moskvi da pitanje Kosova nije rešeno i da Kosovo nije posebna država.

Mislim da smo mi prva politička stranka, uzevši u obzir i vreme dok je Milošević bio na vlasti, koja je održala takvu sednicu na Kosovu. Tim povodom je Koštunica došao, a kad je već bio tu, skoknuo je i do Mitrovice.

Ubrzo je usledio i novi pravilnik Euleksa o dolasku srpskih funkcionara na Kosmet i nošenju oružja. Kao primer je navedeno da je Koštunica došao sa naoružanim telohraniteljima.
- Nije imao telohranitelje, osim ako mene ne računate jer sam bio sa njim. Pozadina te priče je dopis koji je Specijalna jedinica ANA - "Kobre" poslala Euleksu negodujući što dolazi Koštunica.

A Euleks je morao nekako da se opravda, pa su izmislili to i doneli odluku o ulasku i unošenju oružja. I to sve zbog toga što držanje sednice Glavnog odbora u Zvečanu poruka i Prištini i Vašingtonu da Kosovo nije nezavisna država. I oni su toga svesni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online