Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 11.09.2016.
09:41
Vestionline, Blic A

Srbijo, ako želiš u EU, odrekni se Kosova i Rusije

Iako mnoge EU birokrate odbijaju da direktno kažu da je pruiznanje Kosova za ulazak Srbije u EU uslov, kao i distanciranje od Rusije, iz svake njihove uvijene izjave postaje jasnije da Srbija mora da se odrekne identiteta da bi ušla na brod koji tone. Tako je nemački ministar Rot u standardo zavijenoj formi jasno stavio do znanja da Srbija mora da sredi odnos sa Kosovom i da ne sme da bude koflikata ako žele u EU, gde se jasno da zaključiti da se o Kosovu govori kao o posebnoj državi. Ništa drugačije nije ni sa Rusijom. Poštuju naš odnos sa njom kobajagi, ali ne dopuštaju da signali jedne članice budu izvan važeće politike evropskog frankeštajna.

pixabay.com
Put u EU je sumorna srpska stvarnost

- Kada Srbija bude članica Evropske unije sa Kosovom mora da bude sve jasno - poručio je ministar za EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot.

Rot je u intervjuu za "Blic" rekao da odnosi Srbije sa Kosovom moraju pre pristupanja EU da budu "pravno obavezujuće normalizovani".

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u Uniju.

- I Kosovo ima tu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne smemo dozvoliti uvoz bilateralnih konflikata. Normalizcija mora da napreduje, jer se time poboljšava svakodnevni život Srba i Kosovara - rekao je Rot.

Rot kaže da mu je drago što su otvorena poglavlja koja se odnose na demokratiju i vladavinu prava, a da su akcioni planovi, koje je vlada dostavila, važan korak u pravcu ka EU.

Na pitanje kada je optimalni rok da Srbija postane punopravna članica EU, nemački ministar je rekao da je to onda kada svi uslovi za pristupanje budu ispunjeni, a da je odgovornost na Srbiji.

- Što se brže sprovedu neophodne reforme, to se brže približava samo pristupanje. I dalje stojimo iza naše reči da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja Uniji i za to pružamo kontinuiranu podršku - rekao je on.

Rot je takođe rekao, odgovarajući na pitanje da li će EU insistirati da Srbija uvede sankcije Rusiji, da je neophodno da se Srbija, sa nastavkom pregovora, kontinuirano pridruži i spoljnopolitičkim stavovima EU.

- Niko ne želi da Srbija prekine svoje tradicionalno bliske odnose sa Rusijom, no isto tako nije dopustivo da se šalju signali u svim pravcima - zaključio je Rot.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2016. 10:54
Ne razumem,zasto se se trazi,da se Srbija odrekna Kosova,kada je pre 16 godina to vec ucinila....
Nedelja 11.09.2016. 10:41
Svakog drugog dana Srbija se odrice Kosova, a o odricanju nam pricaju razni politicki komesari, lazni patrioti, oni sto su KiM i predali 2008 godine Pristini i razni politicki teletabisi. Niko nemoze da Kaze da EU sutra moze da primi Kosovo u Evropsku Uniju, a da Srbija nemoze na to da utice jer nije njen clan. Osam godina je Srbija tapkala u mestu uljuljkana politickim prvacima koji su se smenjivali na politickoj sceni da bi 2008. Pristina rekla cao ajvani sad pogledajte gde ste. Naravno Dr. supljomudi (kostunica) je odma izdvojio svoje stado i kao uvredjena mlada pobego iz Vlade koju je sklepao s`konca i konopca Havijer Solana. E onda je konce u svoje ruke preuzeo Tadic pa je brze bolje u Jerinje poslao Borka Stefanovica da valja balvane i pregovara sa Pristinom, kako je Borko pregovarao tako smo i prosli. Sad kad je muka gde si Djuka, a kad se *ebete djuku ne zovete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online