Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Kosmet predaju na parče

Delegacije Beograda i Prištine i ovoga puta su u Brisel otišle sa različitim očekivanjima i najavama. Dok je šef srpske Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio da će se (više od tri godine od sporazuma), i dalje razgovarati, pre svega, o Zajednici srpskih opština, za kosovske zvaničnike na agendi je dobijanje "državnog" telefonskog pozivnog broja +383. Oni su istakli da je tokom poslednje runde bilo napretka i da očekuju da sa Beogradom zaključe tu temu.

Arhiva
Kad neće Vučić, hoće Tači: Kosovski lider položio je venac na spomenik ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu

S druge strane, Đurić je kazao da je važno da Telekom Srbija nesmetano funkcioniše na Kosovu i Metohiji, apostrofirajući razgovor o telekomunikacijama. Zato je mnoge iznenadilo (neki su u tome videli pozitivan korak, a drugi se zapitali da li se o važnoj temi razgovara u Briselu ili u Prištini), kada je nedavno šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Slavko Simić najavio da će ta lista glasati za Sporazum o demarkaciji (sklopljen između Crne Gore i Kosova), ako Priština omogući postavljanje baznih stanica Mobilne telefonije Srbije.

Sramota za Beograd

U Goraždevcu je u subotu obeležena godišnjica ubistva dece ubijene 2003. godine dok su se kupala u reci Bistrici. Po prvi put, nijedan predstavnik Srba sa Kosova nije prisustvovao parastosu, ali se juče iznenada i nenajavljeno pojavio Hašim Tači, predsednik Kosova, i položio venac. Iz Beograda je došao samo pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Zoran Bojović.

Srpski nacionalni forum pita otkud "Srpskoj" pravo da odlučuje o državnim pitanjima Srbije?

- Da li su dobili instrukcije iz Beograda za ovakvu nerazumnu i od koga? Da li misle da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju sve drugo, počev od osnovnih ljudskih prava i sloboda, pa do materijalnog blagostanja, pa je raspored baznih stanica MTS-a toliki prioritet, da zarad njega oni preuzmu ingerencije o odlučivanju o granicama Republike Srbije? Da li je ovo saopštenje "Srpske" uvertira da pred sastanak u Briselu Marko Đurić opet "poentira" sa 5:0, dajući nešto za ništa - pita SNF.

Nastavak razgovora u Briselu počeo je dan nakon uklanjanja Parka mira i zvaničnog početka radova na obnovi glavnog mosta na Ibru koji bi trebalo da bude u funkciji za saobraćaj od januara naredne godine. Malo je reći da su građani severnog dela Kosovske Mitrovice naraspoloženi da o tome govore, kada su videli kako se čupaju tuje i uklanjaju žardinjere, postavljene pre tačno dve godine.

Demokratska stranka Srbije smatra da vlast u Beogradu ugrožava bezbednost Srba jer je pristala na uspostavu saobraćaja na mostu koji spaja severni, srpski, i južni, albanski deo Mitrovice.

- Sigurnost se ozbiljno dovodi u pitanje jer je od 1999. godine do zatvaranja mosta na njemu zabeleženo više od hiljadu incidenata - saopštio je DSS. Tvrdnje premijera Aleksandra Vučića o boljem položaju Srba na KiM od postizanja Briselskog sporazuma, DSS je nazvao "prevarama, lažima, podvalama, obmanama, licemerstvom i demagogijom".

- Vučić je predao Kosovo i Metohiju i stvorio separatističku tvorevinu zvanu 'Republika Kosovo'. Građani neka procene koliko su istinite reči premijera da će vlada, "vodeći odgovornu politiku, činiti sve da interesi našeg naroda, kao i da naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni" - navodi DSS.

Srpska lista pak smatra da je obnova ulica i mosta na Ibru severni deo Mitrovica dobiti nov moderni saobraćaj uz pojačanu bezbednost za stanovništvo u tom delu grada. A optužbe DSS-a ocenili su kao "skandalozne, besramne i nemoralne."

Mitrovčani znaju zašto

- Srbi i Albanci jedino mogu da žive jedni pored drugih, a nikako jedni sa drugima. U svim drugim gradovima gde su živeli zajedno, Srba više nema. Granica unutar grada, straža i barikada na Ibru omogućili su da Srbi ostanu tamo gde jesu. Građani najbolje znaju zašto su 15 godina branili most - kaže Marko Jakšić, član DSS-a sa severa Kosova.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online