Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
00:47
pressonline.com A

Ko skriva imovinu - 5 godina zatvora!

Imovinske karte srpskih funkcionera koje su pre dva dana objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije izazvale su ogorčenje javnosti. Karte su pune grešaka i nedostataka, pa je ostalo nejasno da li funkcioneri nisu prijavili sve što imaju ili Agencija te podatke nije objavila.

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
 

Tako je objavljeno da ministar Svetozar Čiplić nema čak ni platu, da predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović živi samo od skupštinskog paušala od 30.000 dinara...

Volšebno je nestalo i 55.000 evra ušteđevine predsednika Borisa Tadića...

Podsetimo, funkcioneri su bili dužni da prijave sve podatke za sebe, supružnika i maloletnu decu - platu iz budžeta i sve druge prihode, imovinu, ušteđevinu, akcije, umetničke predmete...

Za netačne podatke - tužba protiv funkcionera ili otkaz u Agenciji

Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić kaže da Agencija nema zakonsko pravo da objavi podatke o imovini povezanih lica, sem ako to supružnici ne odobre.

Da je do Čupića, kazna za laganje u vezi sa imovinom bila bi 8-10 godina zatvora

- Zakon su pisali političari. Da sam ga pisao ja, zakon bi sasvim drugačije izgledao. Prvo, javnosti bi bili dostupni svi podaci o imovini funkcionera, kao i svi podaci za sva povezana lica. Zatim, kazna za lažiranje ili neprijavljivanje bi bila od osam do 10 godina zatvora, a ne kao sada od šest meseci do pet godina. Nama je očigledno potrebna promena zakona i Agencija će takav predlog verovatno uputiti Skupštini - kaže Čupić za “Pres“.

Na primedbu da su u nekim imovinskim kartama objavljeni “bajati" podaci, kao kod Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića, Čupić kaže da to nisu greške Agencije.

- Nas ne interesuje da li je nešto bajato, nego da li je tačno. Ako je neko u međuvremenu promenio imovinu, on treba lično da dođe u Agenciju i izmeni svoje podatke. Tako će jedino izbeći tužbu koju je Agencija dužna da pokrene ako uoči da su prijavljeni podaci netačni. Inače, samo četiri osobe u Agenciji imaju uvid u sve podatke i oni ih unose na sajt. Greške su i tu moguće, ali to je za otkaz - smatra Čupić.

Ko laže, ode u zatvor

On najavljuje da će u narednih mesec dana biti dostupni podaci o imovini svih 14.805 funkcionera koji su predali svoje imovinske karte:

- Oni koji to nisu učinili biće prekršajno kažnjeni sa 50.000 dinara i dužni su da to urade u roku od 15 dana. Ako to ne učine, sledi im krivična prijava i kazna do pet godina zatvora.

Slavica Đukić-Dejanović sve prijavila, Agencija nije objavila...

S druge strane, političari tvrde da ništa nisu sakrili i optužuju Agenciju za greške u objavljivanju njihove imovine. Tako prema objavljenoj karti, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović živi samo od 30.000 dinara skupštinskog paušala.

- Predsednica je prijavila Agenciji da prima platu kao profesor na Medicinskom fakultetu i lekar u Kliničkom centru u Kragujevcu. Mi ne znamo zašto to Agencija nije objavila - rečeno nam je u kabinetu Đukić-Dejanović.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić začudio se što je objavljeno da nema nikakva primanja:

- Prijavio sam profesorsku platu na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Mora da je neka greška. Insistiraćemo da to poprave i objave - kaže Čiplić.

Vodite me u 'aps ako lažem: Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, nema ništa osim žene koja ima stan

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je prijavio samo platu od 120.000 dinara, kaže da je prijavio šta je imao.

- Ako mi nađu da sam lagao, idem odmah u zatvor. Nemam ušteđevinu, „mercedes" sam razbio pre tri godine - kazao je Mrkonjić i objasnio da se stan u kojem živi više od decenije vodi na njegovu suprugu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online