Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
16:42
Tanjug A

"Zeleno svetlo" za SSP verovatno u ponedeljak

Ministri spoljnih poslova EU razmatraće u ponedeljak u Luksemburgu situaciju u Srbiji, a evropski i srpski zvaničnici izražavaju oprezno očekivanje da će biti dato "zeleno svetlo" za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije.

Božidar Đelić i Milica Delević

Delegaciju Srbije u Luksemburgu predvodiće potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Sudeći po izjavama stranih i domaćih zvaničnika, Srbija sastanak u Luksemburgu može očekivati sa dozom optimizma kada je reč o početku procesa ratifikacije SSP, ali će naredni važan korak, prosleđivanja kandidature Srbije na mišljenje Evropskoj komisiji, verovatno biti ostavljen za neku narednu priliku.

Za odluku o otpočinjanju procesa ratifikacije od ključnog značaja je najnoviji izveštaj glavnog tužioca haškog tribunala Serža Bramerca koji je on već dostavio Savetu bezbednosti i o kome će u ponedeljak usmeno obavestiti ministre.

U tom izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, pohvalno se govori o stepenu saradnje vlasti u Beogradu sa tim sudom, posebno kada je reč o pristupu dokumentima i svedocima, ali se konstatuje i da bi potraga za preostalom dvojicom begunaca mogla biti unapređena u nekim segmentima.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević očekuje da će izveštaj glavnog haškog tužioca obezbediti saglasnost ministara EU za početak ratifikacije.

"Znajući napore u cilju hapšenja preostale dvojice haških optuženika verujem da će izveštaj Serža Bramerca biti takav da omogući početak ratifikacije SSP-a", rekla je Delević za Tanjug.

Sličnu očekivanje ima i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji se, posle susreta s političkim direktorom ministarstva spoljnih poslova Holandije, zemlje koja se ranije protivila ratifikaciji, nada povoljnom ishodu.

Nadu Srbiji da će u ponedeljak iz Luksmeburga stići pozitivne vesti uliva i jučerašnja izjava belgijskog ambasadora pri EU Žana de Rijta - da će EU u ponedeljak doneti odluku o početku ratifikacije SSP.


Rijt, čija zemlja od 1. jula preuzima od Španije šestomesečno predsedavanje EU, takođe je poručio da Unija mora zadržati dinamiku širenja, jer se, u suprotnom, Balkan neće stabilizovati.

Stav Holandije biće od presudnog značaja za donošenje odluke o ratifikaciji SSP, a a ambasador ove zemlje u Srbiji Van Dartel nedavno je rekao Tanjugu da će zvanični Hag konačno mišljenje izneti pošto čuje usmeni izveštaj glavnog tužioca i pošto o tome bude diskutovala na sastanku 14. juna.

To je potvrdio i direktor Odeljenje za jugoistočnu Evropu Ministarstva inostranih poslova Holandije, Kaspar Veldkamp koji je tokom posete Beogradu istakao da će se Holandija, ukoliko Bramercov izveštaj bude pozitivan, saglasiti sa pokretanjem procesa ratifikacije.

I Injigo De Palasio Espanja, ambasador Španije, predsedavajuće EU do 1. jula, takođe očekuje donošnje odluke o početku ratifikacije SSP.

Ukoliko se to dogodi, to će biti ogroman korak napred u procesu integracije Srbije u EU, istakao je ambasador, ne želeći, međutim, da procenjuje da li će u ponedeljak biti ostvaren i nekakav pomak kada je reč o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Britanija je bila spremana da se ova pitanja pokrenu sa mrtve tačke još u decembru prošle godine.

Ambasador te zemlje Stiven Vordsvort je nedavno rekao da je u Londonu postojalo uverenje da je decembarski izveštaj Bramerca bio dovoljno pozitivan kako bi Savet ministara EU doneo odluku o početku ratifikacije SSP, a da je odobrenje Evropskoj komisiji da Beogradu pošalje Upitnik pre svega tehnička, a ne politička, stvar.

Prema njegovom mišljenju, utisci iz novog Bramecovog izveštaja su povoljni i pored toga što postoji frustracija zbog činjenice da su Mladić i Hadžić i dalje na slobodi i postoje šanse da se donese odluka o početku ratifikacije SSP.

S druge strane, smatra on, kandidatura za članstvo će verovatno biti razmatrana u toku jeseni.

Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji, istakao je i nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas koji je u autorskom tekstu za NIN naveo da ne zna ni za jednu relevantnu političku snagu u njegovoj zemlji koja zastupa drugačije mišljenje.

Šef mađarske dipliomatije Janoš Martonji, koji je u petak završio posetu Srbiji, takođe smatra da bi u ponedeljak trebalo očekivati odluku o početku ratifikacije SSP, ali je ukazao da po pitanju srpske kandidature preovlađuje rasploženje da to pitanje treba ostaviti posle odluke Međunarodnog suda pravde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online