Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.06.2010.
17:30 >> 19:57h
Tanjug A

VAC: Naš odlazak iz Srbije je signal za uzbunu!

Medijska grupacija VAC (WAZ) negirala je danas u saopštenju da je njena odluka o povlačenju sa tržišta Srbije posledica teške ekonomske situacije u Nemačkoj i, kao dezinformacije i falsifikate, označila navode kako se povlači i iz drugih država u regionu.

Navodi da VAC medijska grupa planira povlačenje iz jugoistočne Evrope predstavljaju pokušaj da se pažnja skrene sa onoga što je isključivo problem Srbije, ukazuje se u saopštenju.

U saopštenju se kao "namerno plasirana dezinformacija i laž" ocenjuju tvrdnje da je "Vac" odlučio da se povuče i iz drugih zemalja.

"Upravo suprotno: 17. juna je izvršni direktor VAC-a Bodo Hombah izjavio da će kompanija postupiti suprotno ranijim planovima i neće se povući iz Austrije. Danas je medijska grupacija WAZ objavila ponudu za preuzimanje druge polovine akcija lista 'Kronen Cajtung' (Zeitung), u kojem trenutno drži udeo od 50 odsto", navedeno je u saopštenju, u kojem se poziva i na saopštenje za štampu uticajnog predsednika Komiteta nemačke industrije za istočnu Evropu Klausa Mangolda, objavljeno danas.

U tom saopštenju se povlačenje "Vaca" iz Srbije ocenjuje kao "ozbiljan neuspeh", uz napomenu da je ta medijska kompanija tokom dugog prisustva u našoj zemlji uložila velika sredstva."Nadam se da će najavljeno povlačenje biti shvaćeno kao signal za uzbunu i da će dovesti do poboljšanja uslova za ulaganje", izjavio je Mangold.


On je izrazio nadu da još može da se iznađe rešenje za problem i za nastavak prisustva "Vaca" u Srbiji. "Lopta je na srpskoj strani", ocenio je i dodao da će "nemačka industrija pomno pratiti na kakav tretman nailazi taj važni investitor".

U saopštenju se navodi da se Srbija, zahvaljujući ostvarenom napretku u približavanju EU, veličini svog tržišta i ekonomskom razvoju, poslednjih godina razvila u jednu od najatraktivnijih investicionih lokacija na zapadnom Balkanu za nemačke kompanije i da je u januaru 2010. delegacija nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa istočnom Evropom posetila Beograd radi razgovora sa vladom Srbije.

Učesnici su predstavljali preduzeća sa ukupnim godišnjim prihodima od oko 300 milijardi evra, pa je to bila najveća poslovna delegacija koja je poslednjih godina posetila Srbiju, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je Nemačka najvažniji trgovinski partner Srbije i četvrti po veličini direktni investitor u tu zemlju.


"Nemačka industrija podržava približavanje Srbije EU i spremna je značajno da poveća svoja ulaganja. Srpska vlada je tokom razgovora u januaru najavila dalje poboljšanje uslova za poslovanje investitora. Povlačenje grupacije WAZ će baciti senu na te najave", ocenio je Mangold.


Medijska grupacija "Vac" ubraja se u najveće medijske koncerne u Evropi, a osim u Srbiji, zastupljena je u Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.


"Vac" je pre tri dana najavio izlazak iz medijskih kompanija u Srbiji u kojima ima kapital, a to su "Politika AD" i novosadski "Dnevnik".


Predsednica upravnog odbora "Politike" Sonja Liht je juče za B92 rekla da se povlačenje "Vaca" iz medija u regionu može povezati s finansijskim problemima koje je u medijima izazvala ekonomska kriza.

Direktor Delegacije nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru Mihael Šmit je juče izjavio da firme iz njegove zemlje pozitivno ocenjuju uslove poslovanja na srpskom tržištu, da su u našoj zemlji dobro pozicionirane i da uglavnom dobro posluju.


Šmit je, komentarišući povlačenje grupacije "Vac" iz posla sa "Politikom", rekao da je ta odluka za žaljenje, ali da to ne mora da znači da će trpeti i drugi poslovi između nemačkih i srpskih firmi.


"Ove godine smo među članicama Nemačkog poslovnog udruženja u Beogradu, kojih ima 160, sproveli sada već tradicionalnu anketu sa brojnim pitanjima u vezi sa njihovim poslovanjem u ovoj zemlji, a čak 87 odsto njih izjavilo je da bi ponovo investirali u Srbiju", rekao je Šmit.

Mas: Nadam se da i drugi neće otići iz Srbije

Veliki udarac za mene i moj posao je da jedan od pet najvećih nemačkih investitora u Srbiji odluči na napusti tržište, izjavio je večeras ambasador Nemačke Volfram Mas povodom najava da će VAC medijska grupa odustati od poslovanja u Srbiji.


Mas je, gostujući u Vestima B92, izrazio nadu da ostali investitori neće krenuti isti putem, ali je činjenica da VAC, sem u Srbiji, ni u jednoj drugoj državi ne ukida svoje operacije.


Govoreći o odluci ministara inostranih poslova država članice Evropske unije (EU) da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Mas je rekao da Srbija treba da bude zadovoljna i srećna što je ovaj proces počeo.


"To smo čekali dve godine i to je dokaz poverenja da je Srbija izabrala put saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Mas.


Mas je naglasio da je pitanje aplikacije Srbije za članstvo u EU potpuno druga stvar i mora biti posebno razmatrano, jer postoji "izvesno razmimoilaženje" u stavovima članica EU.


"To nije tehničko, već političko pitanje", rekao je Mas i naglasio da nema novih kriterijuma za Srbiju, kada je reč o kandidaturi. "Mi ne postavljano uslov Srbiji da prizna Kosovo za napredovanje ka EU", zaključio je Mas.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online