Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2009.
20:22
Vestionline A

Stari pasoši još godinu dana

Vlada Srbije predložila je da važenje starih "plavih" pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine, zbog, kako je objašnjeno, "objektivne nemogućnosti" da se svim građanima koji su podneli zahtev izdaju biometrijski pasoši do kraja ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada Srbije predložila da važenje starih "plavih" pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine zbog, kako je rekao, "objektivne nemogućnosti" da se svim građanima koji su podneli zahtev izdaju biometrijski pasoši do kraja ove godine.

Obrazlažući Vladin predlog u Skupštini Srbije, Dačić je precizirao da veliki broj diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije nije opremljen za izdavanje biometrijskih pasoša.

"Zbog toga državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu čekaju i po više meseci da dobiju novi pasoš iz Srbije", dodao je Dačić.

"Našim državljanima koji borave u inostranstvu, ako dođu u Srbiju, omogućeno je da dobiju biometrijski pasoš po hitnom postupku, u roku od 48 sati, ali treba rešiti problem naših građana koji ne mogu da dođu u Srbiju po pasoš", rekao je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova, dodao je Dačić, obavestilo je MUP Srbije da je oprema za izdavanje biometrijskih pasoša do sada instalirana u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Austriji, Švedskoj, Danskoj, Rusiji, Južnoj Africi i Engleskoj.

"Do sada je primljeno 44.500 zahteva naših građana iz inostranstva za izdavanje biometrijskih pasoša", rekao je Dačić.

Podsetio je da je do sada izdato 1.250.000 biometrijskih pasoša, rok za dobijanje pasoša je bio od tri do 15 dana a MUP Srbije je, u ovom trenutku, opremljen da dnevno primi 8.000 zahteva za izdavanje i da izradi isto toliko biometrijskih pasoša.

Dačić je napomenuo da je predloženim izmenama Zakona o putnim ispravama predviđeno da pasoši za decu mlađu od tri godine pasoši važe tri godine, a za decu starosti od tri do 14 godina putne isprave bi važile pet godina.

Dačić je izjavio i da se zemlje Evrope već spremaju za viznu liberalizaciju i da se može očekivati da ona počne da važi i pre 1. januara iduće godine.

On je naveo da je učinjeno sve što je predviđeno mapom puta, kao i da je u petak potpisao i prvi Memorandum o unutrašnjoj bezbednosti između Austrije i Srbije, koji je potpisan istovremeno i sa Crnom Gorom i Makedonijom i koji će, u suštini, važiti od datuma vizne liberalizacije, što znači da se zemlje Evrope već spremaju za to.

"Da li će ona biti 1. januara iduće godine, ili će nekoliko dana ili nedelja pre toga, zavisiće, pre svega, od tehničkih procedura i tehničko bezbednosnih pitanja", rekao je ministar policije i dodao da se može očekivati da će liberalizacija uslediti pre početka sledeće godine.

Ministar je dodao da će "ovih dana biti nekoliko nivoa odlučivanja", a da će konačna odluka biti doneta 30. novembra, na sastanku Saveta ministara unutrašnjih poslova i pravde EU.

"Mi očekujemo pozitivnu odluku i gotovo da nema više nijednog razloga za zabrinutost po tom pitanju", podvukao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online