Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.08.2010.
16:05
Tanjug A

Otkrivena spomen ploča srpskim žrtvama

Povodom dana nestalih, u Tašmajdanskom parku u Beogradu otkrivena je spomen ploča srpskim žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine. Spomen obeležje je osveštao i opelo žrtvama služio starešina crkve Svetog Marka Boško Gagić sa sveštenstvom hrama pored koga je ovaj skromni beleg podignut.

Članovi porodica nestalih i građani položili su potom ruže na spomen ploču, a predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih s Kosova i Metohije Verica Tomanović pročitala je pismo Odbora regionalne konferencije nestalih.


Pismo sa istovetnom sadržinom, upućeno predstavnicima svih institucija vlasti i političkim partijama u zemljama regiona, pročitano je danas u Sarajevu i Vukovaru, gde su i udruženja nestalih BiH i Hrvatske obeležila Međunarodni dan nestalih.


U pismu porodice nestalih od svih traže da prestanu sa "licitiranjem i zlouoptrebom žrtava", kao i "lažnim obećanjima zarad svog sitnog profesionalnog ili ličnog interesa".

One su istakle da 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednostti UN 1244, za njih još traje rat jer nisu otkrili šta se dogodilo sa njihovim najmilijima.


U pismu je istaknuto da su "naredbodavci, egzekutori i izvršioci zločina" uzeli sebi za pravo da posmrtne ostatke žrtava i po nekoliko puta skrnave, premeštaju s mesta ukopavanja i zameću trag, a porodicama serviraju neizvesnost, koja je teža od istine.


"Počnte se suočavati sa prošlosću i govorite istinu o stradanjima u proteklom ratu", poručile su porodice nestalih u reionu.


Od onih u Evropskoj uniji, koji odlučuju o prijemu u članstvo, porodice nestalih su zatražile "da nijednoj državi ne dozvole da postane njihov član dok se ne reše sudbine nestalih osoba s prostora bivše Jugoslavije".


"Najbolje bi bilo da su ovakve ploče podignute na mestima gde su naši najmiliji nestali ili ubijeni, ali to, nažalost, nije moguće na prostoru Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, a ni Hrvatske, jer oni koji su počini zločine nisu spremni da se suoče sa istinom", rekao je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.


"Podaci o broju nestalih i ubijenih govore da je većina zločinaca prošla nekažnjeno", ukazao je on i u kratkom obraćanju okupljenima podsetio da je među nestalima i stradalima najveći broji civila.


"Oni se danas ne sahranjuju na porodičnim grobljima, ne drže im se opela u njihovim crkvama i to treba da zabrine, ne one koji to ne daju, nego one koji su dozvoli da se ti zločini dese", kazao je Odalović.


On je obećao da će vlasti Srbije i vladina Komisija za nestale učiniti sve da se rasvetli sudbina više od 4.000 Srba koji se još vode kao nestali u regionu.


Podizanje spomen ploče inicirala je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, a odobrili Srpska pravoslavna crkva i Skupština grada Beograda, koja je i finansijski pomogla ovu akciju.


Svečanosti otkrivanja spomen ploče Srbima stradalim u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije prisustvovali su Mlađan Đorđević i Rade Dubajić, savetnici predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, kao i potpredsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online