Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.09.2010.
13:24 >> 13:53h
Tanjug A

Nek' dođu posmatrači! Videće Zukorlića!

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbednost Meho Omerović izjavio je da predlog muftije Muamera Zukorlića da u Sandžak dođu međunarodni posmatrači, možda, i nije tako loš, jer bi se na licu mesta uverili u sve ono što Zukorlić radi.

"Posmatrači bi mogli da se uvere kako se jedan čovek bavi svim i svačim. Saznali bi da je on i verski vođa, da vodi ozbiljan biznis, da ima univerzitet, da ima televiziju, sada pravi i političku partiju, da je njegov vozni park veći od gradskog...", rekao je Omerović Tanjugu.

Ko zna čime se sve Zukorlić bavi?!: Meho Omerović

Oni bi, takođe, mogli da vide "kako funkconišu ti Zukorlićevi mediji na kojima se promoviše mržnja, poziva na sukobe na neposlušnost prema institucijama države".


"Mogli ba da čuju i vide imame koji, umesto da se bave verskim pitanjima i po džamijama promovišu islam kao veru tolerancije, po ulicama huškaju narod", kazao je Omerović i dodao da bi se tako međunarodni posmatrači uverili u ono što građani odavno znaju.

Omerović, ipak, smatra da od Zukorlićevog zahteva da u Sandžak dođu međunardni posmatrači, neće biti ništa.


"To je još jedna bombaštična tema koju Zukorlić nameće javnosti kako bi skrenuo pažnju na sebe", naveo je Omerović, koji je funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije.


Bošnjačko nacionalno veće koje su formirale Zukorlićeve pristalice, za koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava smatra da je izabrano nelegalno, zatražilo je juče od predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezednost Ketrin Ešton da se u Sandžak upute međunarodni posmatrači.

Čiplić: U čije ime pregovara Zukorlić?

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da je loše što je muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao strane posmatrače u Sandžak.

Čiplić je ocenio da Zukorlić pokušava da izgradi političke pozicije za sebe i da namerava da pregovara u ime Bošnjaka.

 

"Lično nisam očekivao i možda je moja politička naivnost to što nisam očekivao tolike sukobe oko izgradnje obdaništa. Imate čoveka (Zukorlića) koji pokušava da pravi sebi političku poziciju i van izbora pregovara u ime Bošnjaka. Mi smo sve vreme u kontaktu sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom", rekao je Čiplić beogradskim medijima.

Zukorlić ne bi ni došao na razgovore: Svetozar Čiplić

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pokušava da doprinese kontituisanju Nacionalnog saveta Bošnjaka i otvoreno je za razgovor sa Zukorlićem, ali se glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji na tim razgovorima ne bi pojavio.

 

Cilj je, dodao je on, da se razgovorima odazovu predstavnici sve tri izborne liste i da, štiteći izbornu volju Bošnjaka, bude konstituisan nacionalni savet te manjinske zajednice.

 

U toku su dogovori o tome da nova konstitutivna sednica mora da uvaži te činjenice da nacionalni savet ne može unapred da pripadne nekome, ni samo jednoj listi, nego da u njemu mora da bude izražena volja sve tri liste, rekao je Čiplić.

 

Sa druge strane, politički stav Bošnjačke kulturne zajednice je da za njih nema nikakvih pregovora, dodao je Čiplić, koji smatra da je reč o "sukobu koji u sebi sadrži mnogo toga" i da je neprestano otvoren proces medijacije, "pokušaja nalaženja kompromisa sve tri liste".

Čiplić je istakao da je Ministarstvo u stalnom kontaktu i s predstavnicima OEBS-a, za koje je rekao da su kao strani posmatrači najbolji svedoci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online