Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
11:52
Vestionline A

EU dobila ''zeleno svetlo'' da miri Beograd i Prištinu

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je jutros da je EU dobila mandat od UN, odnosno od generalnog sekretara te međunarodne organizacije, da poradi na pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, jer je to evropsko pitanje.

''Stabilnost Evrope i ovog dela Balkana u velikoj meri zavisi od toga da li će taj dijalog početi ili neće i potreba za dijalogom postoji, a samo je bitno utvrditi formu u kojoj će se odvijati, rekao je Ivanović'', gostujući u dnevniku RTS-a.

Pozicija Srbije prilično bolja: Oliver Ivanović


Za Srbiju je bitna rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja daje neutralan politički okvir i ne prejudicira konačno rešenje, jer u Rezoluciji i u okviru nje i formatu, koji ona diktira, "možemo da se osećamo mnogo komotnije nego što bismo kada bi to bio isključivo mandat EU".


Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton će u ovom slučaju obavljati posao za UN, a u ime EU koja je "faktor za nas, pa i za kosovske Albance", rekao je Ivanović.

Ivanović je sugerisao da bi tema razgovora trebalo da bude lakša, koja nije kontroverzna, "koja nas neće sukobiti u samom startu", ističući da će nesumnjivo postojati različiti stavovi kada se bude došlo do ključnih pitanja.


On smatra da nema prepreka da prva tema u dijalogu bude pitanje nestalih i kidnapovanih lica, koja predstavlja humanitarno pitanje i za koju se "makar formalno zalažu" obe strane i da će to biti stvar dogovora, kao i da nije dobro nametati teme u startu, jer bi to moglo da izazove konflikt pre početka razgovora.

Ivanović je ocenio da je usvajanje rezolucije o savetodavnom mišljenju MSP u UN, pre nekoliko nedelja, pozitivno, jer je Srbija izbegla direktnu konfrontaciju sa EU, da je moguće stavljati primedbe da li je ta rezolucija najbolja ili ne, ali da se mora platiti nekakva cena za jedinstvo sa EU i da je sada pregovoaračka pozicija Beograda prilično bolja.


Povodom najavljenog ustoličenje srpskog patrijarha Irineja u pećkoj patrijaršiji, koje je zakazano za 3. oktobar, Ivanović je, povodom medijskih ocena da ima naznaka da bi moglo biti provokacija i uslovljavanja i nedopuštanja ulaska bez posebne dozvole, rekao da kosovska vlada sa vremena na vreme napravi takav "test" i da "očekuje našu reakciju".


Ivanović je rekao da ne misli da će to biti uslov i da se "ne može promeniti ništa od onoga što smo mi usvojili kao ustaljenu proceduru za dolazak srpskih zvaničnika".
"Najavićemo to predstavniku Euleksa u Beogradu i čekaćemo odgovor Euleksa i ja mislim da taj odgovor mora biti pozitivan", rekao je Ivanović, ocenivši da bi bilo "štetno i opasno da se Albanci pogiravaju sa tom temom, jer je to za nas jako osetljivo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online