Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.10.2010.
14:19 >> 16:13h
Politika A

Srbi iz Pazara protiv molitvenog skupa

Održavanje molitvenog skupa Srba "Novi Pazar je Srbija" nema nikakve veze sa Srbima iz ovog grada i niko ih za njega nije pitao, a ni predstavnici crkve ni političkih partija nisu uključeni u njegovu pripremu. Organizator, Darko Panović iz Raške, tek ima nameru da osnuje udruženje.

Anonimni Darko Panović sam organizuje skup 

Policijskoj upravi u Novom Pazaru prijavljeno je održavanje mirnog protestnog skupa u ovom gradu pod nazivom "Novi Pazar je Srbija“. Skup je planiran za 10.oktobar, a učesnici skupa će krenuti u šetnju ispred zgrade gradske uprave u Novom Pazaru, pa kružno, ulicama Rifata Burdžovića, Avnoja, Stefana Nemanje, da bi zatvorili krug.

"Za potrebe skupa biće dovezeno vozilo sa ozvučenjem iz koga će se puštati crkvene pesme i molitve. Učesnici skupa će nositi srpske zastave, ikone i nekoliko drvenih krstova visokih dva metra“, navedeno je u prijavi. Zatim se kaže da se očekuje oko hiljadu građana, među kojima će biti i 50 ruskih državljana, vernika Ruske pravoslavne crkve pri hramu Aleksandra Nevskog iz Moskve.

"Cilj protesta je da pokaže da je Novi Pazar deo Srbije i da građani svih nacionalnosti i konfesija mogu u njemu da žive slobodno i da se kreću bezbedno“, stoji u prijavi. Kao podnosilac prijave naveden je Darko Panović iz Raške, ime nepoznato u političkom i javnom životu ovog grada.

"Hoću da na ovaj način probudimo Srbe u Novom Pazaru, koji su zaplašeni svim što se događa u tom gradu, uglavnom među Bošnjacima. Hoćemo da im pokažemo da nisu sami, a Bošnjake da podsetimo da je Novi Pazar i srpski grad ", rekao je Darko Panović.

On kaže da u organizovanje ovog skupa nisu uključeni Srbi u Novom Pazaru, da je do sada "imao najave“ da bi neki momci mogli da dele letke i lepe plakate, ali da su i oni iz straha odustali.

Medij blizak muftiji Zukorliću objavio poziv na skup, a drugi nisu

Kopija prijave skupa objavljena je i na internet-sajtu "Sandžakpres“ bliskom muftiji Muameru Zukorliću. Panović kaže da je informaciju prosledio svim medijima, a zašto je objavljena samo na tom sajtu, njemu nije jasno. Na sajtu je objavljeno i Panovićevo prebivalište i broj mobilnog telefona. On tvrdi da su posle toga SMS-om usledile pretnje smrću "ako dođe u Novi Pazar“, a u komentarima na "Sandžakpresu“ usledile su poruke tipa da će se Bošnjaci Srbima osvetiti za Srebrenicu, i niz sličnih i opasnih i vulgarnih.

Nisu izostali ni "pozdravi“ sa druge strane. Skup je najavljen kao molitveni, sa krstovima i drugim verskim obeležjima, ali među organizatorima nema predstavnika crkve.

"I ja sam o tom skupu čuo iz medija", rekao je arhijerejski namesnik novopazarski protojerej Tomica Milenković. "Crkva ne može nikome da zabrani da nosi krstove i ikone, ali mi u ovaj skup nismo ni na koji način uključeni", istakao je Milenković.

Predsednik novopazarskog medžlisa Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović smatra da je cilj ovakvog skupa provokacija Bošnjaka. "To bi bilo isto kao da Bošnjaci u Kraljevu ili Raški, gde su Srbi većina, idu da organizuju skup sa verskim obeležjima", kaže je Šaćirović.

Na pitanje kako to da Srbi u čestim i brojnim verskim manifestacijama i muslimanskim simbolima u Novom Pazaru ne vide provokaciju, Šaćirović kaže da Bošnjaci sa "lokalnim“ Srbima žive u miru, međusobnom uvažavanju i toleranciji.

"Da taj skup organizuju novopazarski Srbi, da ga predvode sveštenici, to bi ulivalo sigurnost i ne bismo imali ništa protiv, čak bismo se uključili da sprečimo da neko ne napravi nekakav incident. Ovako imam utisak da je sve smišljeno da se poremete i međunacionalni odnosi ovde", kaže Šaćirović za "Politiku”. On veruje da iza čitave priče stoji "beogradski režim“, jer istog dana se organizuje i "Parada ponosa“. "Pošto to moraju da dozvole, a znaju da nije popularno, onda hoće da pažnju javnosti usmere na drugu stranu, ka Novom Pazaru gde bi Bošnjaci opet bili krivci".

"Srbi u Novom Pazaru imaju svoje legitimne predstavnike i nije im potrebna neka fantomska organizacija sa strane da ih štiti i brani”, saopštio je gradski odbor DSS-a u Novom Pazaru. Ova stranka smatra da je i sama najava ovakvog skupa zlonamerna i sa ciljem da se unese nemir i nesigurnost među građane.

Za narodnog poslanika Esada Džudževića (Lista za Sandžak) svako iskazivanje nekog stava je potpuno legitimno, i prihvatljivo, ako je bez provociranja i nasilja.

"Krst kao simbol sam po sebi i crkvena duhovna muzika ne mogu da budu provokacija za muslimane, jer imamo slučajeve da muslimani na stadionima ili u sportskim halama pevaju ilahije i kaside, islamsku duhovnu muziku", rekao je Džudžević.

Predsednik novopazarskih radikala Milan Veselinović celu priču o skupu vidi kao ujdurmu, osuđenu na neuspeh.

"Ako i bude tog skupa, biće vrlo malo učesnika. Ne može tako nešto da se organizuje bez političkih stranaka, a ovog puta nijedna nije uključena. Po njemu, to su samo odjeci 'muftijinih zahteva za autonomiju Sandžaka'“, kaže Veselinović.

Među Srbima u Novom Pazaru lakše je sresti one koji pitaju šta će to da bude 10.oktobra u ovom gradu nego one koji su u to bilo kako uključeni. Prisustvo i učešće niko ne obećava. 

POVEZANE VESTI

Utorak 05.10.2010. 14:58
ZA UREDNIKE: 3.Korišćenjem ovog web portala obavezujete se da nećete postavljati poruke ili komentare koji sadrže uvrede,pretnje,psovke,pornografiju, vulgarne izraze,klevete,pozive na nasilje,izražavanje nacionalne netrpeljivosti,nazivanje pripadnika drugih nacionalnosti pogrdnim imenima.Svi oblici nacionalne,rasne,verske,seksualne,rodne i bilo kakve druge mržnje i/ili netolerancije su ZABRANJENI! POSTO STE I SAMI POSTAVITI OVAJ USLOV ZA OSTAVLJANJE KOMENTARA,RED BI BIO"OBAVEZA"S'VASE STRANE DA SANKCIONISETE KOMENTARE KOJI SADRZE SPOMENUTO POD TACKOM"3",TAKO DA BUDE OVO MJESTO ZA ISKAZIVANJE STAVOVA I UBJEDJENJA,ZA ONE KOJI IMAJU MAKAR MINIMUM KULTURE,A ONI NA NIVOU STOKE,ZA"STALU"ILI SUMU..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online