Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
18:49
Tanjug A

Gej parada: A gde ćete vi biti u nedelju?

U Beogradu će u nedelju, 10. oktobra biti održana "Parada ponosa", skup koji organizuju Gej strejt alijansa i Kvirija- centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti sa ciljem da ukažu na probleme sa kojima se LGBT osobe svakodnevno suočavaju u društvu. Okupljanje učesnika "Parade ponosa" predviđeno je od 10 do 11 u parku "Manjež", a povorka će se kretati ulicama - Nemanjinom, Kneza Miloša, Masarikovom do Studentskog kulturnog centra gde će biti organizovana žurka.

  Homoseksulaci se okupljaju u parku Manjež od 10 do 11 h
 

Paradi ponosa će, kako su najavili organizatori, osim ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića prisustvovati i zaštitnik građana Šaša Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ambasador Saveta Evrope u Beogradu Konstantin Jerokostopulos.


U Vladi Srbije Tanjugu je rečeno da još uvek nije odlučeno ko će, pored ministra Čiplića, prisustvovati Paradi ponosa.


Organizatori su najavili da će u nedelju u park moći da se uđe sa tri mesta iz ulice Svetozara Markovića, a da će do te ulice moći da se dođe preko tri punkta - Slavije, iz Nemanjine, kod CIP-a i Londona.

Za izazivanje nereda na javnom skupu, pooštrenom kaznenom politikom, zaprijećena je kazna do osam godina zatvora. MUP Srbije je najavio da će snimati i sutrašnji skup protiv Parade ponosa, koju pod nazivom "Porodična šetnja" organizuje Srpski sabor Dveri, kao i Paradu ponosa u nedelju.

 

MUP navodi da će snimati ove skupove, jer postoji opasnost da može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine.

 

Udruženje građana Srpski sabor Dveri organizuje sutra u 13.00 časova na platou ispred Filofofskog fakuleteta javni skup i šetnju protiv Parade ponosa.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će policija učiniti sve da se "Parada ponosa" održi uz najmanje bezbednosne rizike i pozvao građane da, bez obzira na njihov stav o tom događaju, svoje nezadovoljstvo ne izražavaju nasiljem prema učesnicima.


Ministar Čiplić pozvao je građane da se priključe ovoj manifestaciji koja se održava pod nazivom "Da šetamo zajedno".


Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da će, zajedno sa policijom, snimati i pratiti sva dešavanja tokom održavanja Parade ponosa i da će svako ugrožavanje javnog reda i mira, u skladu sa Zakonom, biti najstrože sankcionisano.


Portparol tužilaštva Tomo Zorić rekao je da će u cilju obezbeđenja skupa sva kritična mesta u gradu biti pokrivena video nadzorom, tako da će policija i Tužilaštvo vrlo lako moći da identifikuju izgrednike i to ne samo one koji bi eventualno nerede činili na trasi skupa u nedelju, već i u svim delovima grada.


Šef Misije OEBS-a Kipreos rekao je da aktivnosti, ali i sama Parada, odražavaju poštovanje principa osnovnih ljudskih prava i sloboda, dok predstavnice "Amnesti internešenala" Sabina Zvijer smatra da je vlast u Srbiji načinila pravu stvar kada je podržala održavanje Parade, ali da se na zaštiti prava LGBT zajednice još mnogo toga mora učiniti.


Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je, međutim, da se SPC odlučno protivi organizovanju takozvane parade, jer je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, ali dodaje da je za crkvu nedopustivo svako nasilje.

I dok predstavnici vlasti i organizatori pozivaju građane da podrže održavanje Parade, neke političke stranke pozivaju na miran bojkot te manifestacije


Poslanici Demokratske stranke (DS) su tako osudili ispisivanje grafita na ulicama Beograda kojima se diskriminiše pravo LGBT populacije na slobodno udruživanje i izražavanje i izrazili uverenje da će skup proteći u najboljem redu.


Nova Srbija pozvala je svoje članove da ne učestvuju na Paradi, ni kao podrška, a posebno ne kao demonstranti i razbijači te manifestacije, a predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je zapitao ministre, koji su najavili učešće na paradi, "zašto nisu došli na protest policajaca ispred vlade, koji nose pocepane uniforme, ili na protest radnika i sindikata u Boru".


Za vikend su najavljeni i skupovi kao izraz negodovanja zbog održavanja Parade


Srpski sabor Dveri pozvao je nadležne da otkažu Paradu ponosa, a građane da se pridruže Porodičnoj šetnji, "mirnom i demokratskom protestu organizovanom protiv parade". Učesnici Porodične šetnje okupiće se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u subotu.


Kako je najavljeno, za subotu i nedelju planirani su i molitveni skupovi samoinicijativnih pravoslavnih hrišćana.


Beogradske ulice su već danima oblepljene plakatima ultra desničarskih organizacija koje poručuju "Čekamo vas" i "Nećemo paradu! Srušićemo vladu! Svi u Beograd!".


Iz organizacije SNP Naši 1389 su saopštili da su Republičkom javnom tužilaštvu uručili materijalne dokaze o protivustavnosti Parade ponosa i teškim krivičnim delima širenja nacionalne, verske i rasne mržnje organizatora tog skupa i zatražili da počinioci budu uhapšeni, a Parada zabranjena.

Poslanici se slažu da nasilja ne sme da bude

 

Poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković je najavio da će prisustvovati Paradi ponosa navodeći da ne strahuje za svoju bezbednost i da je obaveza većine da podrži različitost i da bude tolerantna.


"Seksualno opredeljenje nije bolesno, svakako se tu ne radi o bolesti", rekao je Ratković novinarima u Domu Narodne skupštine i dodao da je ubeđen da treba podržati prava LGBT populacije da bezbedno sprovedu paradu, kao što bi podržao i svaku drugu manjinsku zajednicu.

 

I poslanik G17 plus Željko Ivanji je rekao da će prisustvovati Paradi ponosa kao narodni poslanik i kao građanin Srbije, te da ne strahuje za svoju bezbednost, jer je ubeđen da će MUP učiniti sve da skup prođe bez incidenata.


"Ako pogledate mapu homofobičnih napada, videćete da je ta populacija ugrožena, kako fizičkim napadima pojedinaca, tako i time što im se preti sa raznih strana, sa foruma ili od društvenih grupa", rekao je Ivanji.

 

Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kazala je da još nije odlučila da li će prisustvovati Paradi ponosa, ali da su svi članovi LSV pozvani da shodno svojoj savesti, želji i stavu odluče da li će prisutvovati tom skupu, a to je pravo u koje stranka neće zalaziti.

 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da je Parada ponosa za JS "parada srama" i da je treba otkazati.


"Za nas je to bolest i mi to ne podržavamo", rekao je Marković i zapitao da li je održavanje tog skupa najveće dostignuće 5. oktobra. On je upitao i ministre, koji su najavili učešće na paradi, zašto nisu otišli na proteste policajaca, sindikata ili studenata.

 

On je zapitao koliko će građane Srbije da košta 5.000 policajaca koji treba da čuvaju učesnike parade, što je interesovalo i poslanika Srpske radikalne stranke Dejana Mirovića, koji je rekao da ne vidi svrhu da se toliki novac građana troši za veliki broj policajaca koji će obezbeđivati skup.On je kazao da je SRS protiv nasilja i da ne opravdava "nijedan čin nasilja prema učesnicima sramne parade".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online