Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.10.2010.
03:49
Alo A

EU vraća vize zbog divljaka?!

Divljanje srpskih navijača na utakmici Italija-Srbija u Đenovi moglo bi da utiče na ponovno uvođenje viza Srbiji, ocenjeno je u novom izveštaju američke agencije „Stratfor“.

Ultradesničarske grupe mogle bi da pretstavljaju pretnju za vladu u Srbiji, ocenjuje ''Stratfor''


 

Agencija ističe i da su dešavanja u Đenovi i neredi koji su izbili povodom gej parade u Beogradu pokazali da ultranacionalističke grupe imaju bolje organizacione sposobnosti nego što je očekivano i da bi mogle da predstavljaju pretnju za vladu u Srbiji, a i za stabilnost na Balkanu. Nasilje srpskih huligana moglo bi da se odrazi i na stav holandskog parlamenta o srpskoj kandidaturi za EU.


- Međunarodni karakter nasilja bez sumnje će odjeknuti u EU, koja je izrazila spremnost da uskoro nagradi Srbiju dodeljivanjem statusa kandidata - ocenjuje „Stratfor“ u analizi i dodaje da bi moglo biti dovedeno u pitanje i putovanje srpskih državljana bez viza u EU.


Ultranacionalističke stranke i grupe u Srbiji, podvlači „Stratfor“, žestoko se protive nezavisnosti Kosova, kao i naporima srpske vlade da se priključi EU.

„Stratfor“ ističe da je 60 odsto uhapšenih izgrednika u Beogradu iz unutrašnjosti Srbije, što ukazuje na organizacioni kapacitet koji ide dalje od glavnog grada, s mrežom operativaca širom Srbije. Sposobnost da se organizuje protest i regrutuju aktivisti iz cele zemlje takođe pokazuje značajan nivo finansiranja, kaže agencija.


Agencija podseća da su grupe koje se obično zovu „fudbalski huligani“ ili samo „huligani“ igrale važnu ulogu u novijoj istoriji Balkana i dodaje da su regrutovane u paravojne jedinice tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih, ali i da su se priključile pokretu protiv Slobodana Miloševića 2000. Neofašističke grupe koje su nastale u poslednjih deset godina navodi „Stratfor“, pružaju svoj organizacioni kapacitet huliganima i nezadovoljnoj mladeži i obezbeđuju im ideologiju i vođstvo koje traže.

Opasnost za Srbiju leži u tome da bi nacionalističke stranke, koje su u poslednje vreme imale ozbiljne političke teškoće, mogle da pokušaju da angažuju te ultradesničarske pokrete i iskoriste njihovu energiju i organizacione sposobnosti u bazi.

Četvrtak 14.10.2010. 19:33
Koliko je sve ovo providno...Naravno da nece ukinuti vize, i onda mi kao treba da padnemo u nesvest od srece zbog toga! A sa kojim parama da putujemo, IMBECILI! Narod zivi katastrofalno, mladi su u potpunom beznadju i sve ovo je izrezirano da ne bismo mislili kako zivimo,a kako bi se rezim ojacao! Drzava nije bila u ovako losem stanju skoro nikada! Jednostavno nema ko da je vodi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online