Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.11.2010.
19:52
Pres A

Država pomaže Kraljevu, zaboravila Mionicu

Punih 12 godina nakon jakog zemljotresa koji je pogodio Mionicu, na obnovu čeka još 3.000 oštećenih kuća. Nevoljnici koje je potres ostavio bez domova žive u kontejnerima, šupama, pa čak i u štalama, piše beogradski "Pres"


Živi u štali... Jordan Živanović (78) nikako da dočeka obnovu kuće


 

Čitavih 12 godina nakon mioničkog zemljotresa 3.000 kuća čeka na obnovu. Od toga u skoro polovini objekata nema uslova za život, a 400 porodica više od decenije živi u pomoćnim objektima i kontejnerima.

Većina žitelja mioničkog kraja, iako naviknuta na slabije potrese, pretprošlu noć je dočekala budna i sa zebnjom.

Jordan Živanović (78) iz mioničkog sela Sanković i dalje živi u objektu u kojem je polovina štala za stoku, a polovina sobica u kojoj boravi.

Treslo kao pre 12 godina

- Pomislio sam: „Evo, ponovo udara, gotovo je". Treslo je gotovo isto kao i pre 12 godina, samo što je tada bilo pred ponoć, a sada dva sata kasnije. Odmah sam ga osetio, slabo noću spavam. Izleteo sam napolje, ali se kasnije smirilo. Celu noć posle toga nisam oka sklopio, razmišljao ako ponovo udari šta ću sa stokom, ako je pustim, noć je, pobeže, ako je ne izvedem, svi izgibosmo. Ovo malo muke što mi je ostalo od „našeg" zemljotresa, međutim, ponovo je rastreseno, sreća je da se nije nešto obrušilo jer je sve staro i dotrajalo - kaže Jordan Živanović.

Šestočlana porodica Momčila Jevtića iz sela Ključ stigla je na listu prioriteta za obnovu, međutim, radovi nisu do kraja završeni, pa je bila prinuđena da se useli u nemalterisano potkrovlje.

Istraga u ćorsokaku

 

Ni dan-danas nije poznato koliko je novca u budžetu Srbije ubrano na taj način. To čak nije utvrđeno ni u istrazi koju je valjevska policija vodila o počiniocima eventualnih zloupotreba. U policiji kažu da je u proteklih 10 godina podneto dosta krivičnih prijava protiv izvođača radova, članova opštinskih komisija koje su odlučivale o prioritetima, ali i protiv pojedinih rukovodilaca Okružne direkcije za zemljotres. U sudovima nije bilo moguće proveriti da li je neko osuđen zbog zloupotrebe državnih para.

U nedovršenim prostrijama Momčilo živi sa majkom, ženom, dvoje dece i slepom sestrom. Radovi su obustavljeni jer vlasnik objekta nema građevinsku dozvolu.

Direktor Direkcije za obnovu od zemljotresa Dragan Jeremić kaže da je u Kolubarskom okrugu obnovljeno 5.000 objekata, a u poslednje tri godine sve manje je izgrađenih i saniranih kuća, pošto je država znatno smanjila sredstva za saniranje posledica zemljotresa.

Obnova počela, pa stala... U kući Jevtića živi šestoro ljudi
 

 - Od ukupnog broja oštećenih objekata 1.200 kuća je neuslovno za život i potrebna je hitna sanacija tih objekata. Veliki broj objekata je potpuno oštećen, neki su i srušeni, tako da je veliki broj građana smešten u privremenim objektima, neki žive u kontejnerima, šupama, pa čak i štalama. Pre dva dana srušila se jedna kuća u Ubu i morali smo hitno da reagujemo i da nabavimo kontejner, kako bi čovek koji je živeo u tom objektu imao gde da prezimi. Svake godine dobijamo sve manje para za obnovu. Za ovu godinu imamo na raspolaganju samo 50 miliona dinara, što je 20 puta manje u odnosu na sumu koju je država izdvajala pre 10 godina za obnovu Kolubarskog okruga - kaže Jeremić.

Za sledeću godine za obnovu je iz državne kase predviđeno svega 50 miliona dinara. - Tim parama ništa ozbiljnije ne možemo da uradimo. Ako država nastavi da izdvaja ovako malo para, obnova neće biti završena ni za 20 godina - upozorava Jeremić.
 

Najviše novca za sanaciju šteta od zemljotresa u Kolubarskom kraju izdvojeno je, ali i zloupotrebljeno do 2000. godine, dok su u poslednjih osam godina drastično smanjivana sredstva za te namene.

Do petooktobarskih promena 2000, za vreme vlasti SPS-a, usvojen je Zakon o izdvajanju 0,05 odsto sredstava na sve finansijske transakcije preko SDK, kasnije ZOP-a i SPP-a za obnovu objekata oštećenih u mioničkom zemljotresu.

Četvrtak 04.11.2010. 19:57
siguran sam da ce se sve zajedno sada resiti. trebalo bi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online