Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.11.2010.
01:01
Tanjug A

Srbija o izveštaju Evropske komisije: Odlično smo prošli

Iako posle izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana Srbija nije dobila status kandidata za EU, našli političari na vlasti listom ocenjuju kako je taj izveštaj za nas u najmanju ruku - dobar.

Đelić: Izveštaj EK o Srbiji pozitivan

Evropska komisija je napisala pozitivan izveštaj o Srbiji, sa reformskim idejama i menijem za sledeću godinu, ocenio je potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

Zadovoljan izveštajem Evropske komisije: Božidar Đelić
 

S tim u vezi, kaže Đelić, pozitivno je i to što će Srbija ispunjavanjem tih kriterijuma dobiti status kandidata i biti u stanju da počne pregovore za ulazak u Evropsku uniju.

"Ipak, sve su ovo uslovi koji će obezbediti da Srbija dobije status kandidata sledeće godine i da započne pregovore za ulazak u EU. Očekujemo da na bazi ovih sugestija sledeće godine ispravimo ono što se mora ispraviti i da kao što je to slučaj sa Crnom Gorom u roku od godinu dana prođemo od prosleđivanja kandidature, do dobijanja statusa kandidata", rekao je Đelić.

Kada je reč o Kosovu, Đelić je rekao da je u izveštaju "postavljeno pitanje dobrosusedskih odnosa, s tim što Kosovo ostaje prikazano u svetlu Rezolucije 1244, u svakom elementu tog dokumenta".

"To potvrđuje da je on statusno neutralan i da je - ako govorimo o dijalogu između Beograda i Prištine - reč o pitanjima svakodnevnice koje smo mi kao Srbi spremni da pokrenemo u skladu sa rezolucijom koju smo u septembru podneli Ujedinjenim nacijama", objasnio je Đelić.

Povodom upitnika koji će evropski komesar za proširenje Štefan File 24. novembra uručiti Srbiji, Đelić je rekao da svaki upitnik ima neke specifičnosti i da je vlada Srbije izvršila pripremne radnje na bazi upitnika koje su dobili susedi.

"To će nam pomoći da već tokom prvog tromesečja sledeće godine odgovorimo. A specifična pitanja nije teško predvideti, jer će se ticati onih elemenata ovog izveštaja gde se očekuje najveći napredak", ocenio je Đelić. 

Delević: Generalno, napredujemo ka Evropi

Milica Delević

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da izveštaj Evropske komisije generalno pokazuje da smo napredovali ka EU.

"Nije iznenađenje da postoji određeni broj oblasti za koje se smatra da napredak nije dovoljan, jer što smo bliže EU sve više smo u situaciji da se ocenjuje primena zakona", izjavila je Delevićeva sutrašnjem "Blicu".

Ona smatra da ovaj izveštaj neće pogoršati našu situaciju pri dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali pokazuju koje tačke treba da razrešimo da bismo mogli da se nadamo pozitivnoj odluci o dobijanju statusa kandidata .


Kolundžija: Srbija u poodmakloj fazi reformi

Nada Kolundžija

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da je izveštaj Evropske komisije potvrda napretka Srbije, jer sada iznete primedbe pokazuju da je Srbija u poodmakloj fazi suštinskih reformi.

"Primedbe u ranijim izveštajima su pokazivale da je Srbija u početnim fazama reformi, sada je nedvosmisleno da su te suštinske reforme utemeljene i da postoji izvestan napredak", kazala je Kolundžija.

Prema njenim rečima, Srbija bi izveštaje EK trebalo da tumači kao "putokaze", odnosno smernice za nastavak reformi.

"Evropske integracije su za nas, što smo stalno i ponavljali, važne ne samo zbog ostvarenja cilja - učlanjenja u Evropsku uniju, već i zbog reformi", istakla je Kolundžija.


Srećković: Izveštaj ohrabruje proevropsku Srbiju

Srđan Srećković

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković izjavio je večeras da pozitivan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama ohrabruje sve proevropske snage da ispune tehničke preduslove za dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Srećković je rekao da Srbija, ako intenzivira unutrašnje reforme i da primat strateškom partnerstvu sa EU i SAD, ima "realnu šansu da krajem 2011. godine dobije kandidaturu" za članstvo u EU.

On je dodao da će Srbija time uhvatiti "verovatno poslednji voz za zapadnu civilizaciju". 

Petković: Izveštaj je proceduralna i tehnička stvar

Petar Petković

Jedna od ocena po kojoj izveštaj EK baš i nije naročito pozitivan, stigla je iz opozicije - portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da taj izveštaj suštinski ništa ne menja u odnosu Srbije i EU.

"Godišnji izveštaj EK je proceduralna i tehnička stvar i frazama se, iz godine u godinu, pokazuje opredeljenost Unije da primi Srbiju u članstvo. Međutim, to je samo deklarativno", kazao je Petković .

Prema njegovim rečima, izveštaj ne predstavlja nikakav napredak ka članstvu u EU, "već konstataciju stanja u državi koja će, verovatno, u narednih deceniju ili dve biti u pripravnosti kada je u pitanju ulazak u Uniju". 

Ružić: Generalna ocena izveštaja pozitivna

Branko Ružić

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da su rezerve Evropske komisije koje se odnose na reformu pravosuđa i brže procesuiranje slučajeva korupcije dobronamerne, posebno imajući u vidu da je generalna ocena izveštaja da je ostavren izvestan napredak.

"Izuzetno je važno da je generalna ocena da je ostvaren izvestan napredak, naročito na polju borbe protiv kriminala i regionlane saradnje", rekao je Ružić.

On je dodao da treba predanije prionuti na posao i razvoj optimalnih administrativnih kapaciteta za dostizanje većeg učinka u oblasti reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije.

"Sve što činimo, činimo zbog nas samih, a ne zbog Evropske komisije", naglasio je Ružić.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.11.2010. 01:25
bože,ima li ovdje neko normalan.kako može neko dozvoliti da ga zajebavaju do besvijesti ida tvrdi da je to pozitivno?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online