Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.02.2011.
08:42
Beta A

Libija: Strancima uništavaju čipove iz telefona i kompjutera

Libijska služba bezbednosti putnicima koji preko aerodroma u Tripoliju napuštaju tu zemlju u četvrtak su uništavali čipove u mobilnim telefonima i na nosivim kompjuterima kako bi ih sprečili da iznesu fotografije ili video snimke na kojima bi se moglo videti stradanje i ubijanje demonstranata na ulicama Tripolija i drugih gradova, saznaje Beta od jedne građanke Srbije koja je avionom napustila Tripoli.

Prema njenom svedočenju, tokom nemira u glavnom gradu Libije policija i vojska pucale su sa krovova zgrada na demonstrante.

Drama i na aerodromima

Pucnjava iz automatskog i drugog oružja trajala je svake noći, od proteklog petka do ponedeljka, po više sati. Tela ubijenih, kako kaže, uklanjana su odmah, a kućepaziteljima je naloženo da bez odlaganja očiste krv i druge tragove nasilja ispred zgrada.

Kolaju glasovi da su artiljerijom i napadima iz vazduha uništeni delovi grada odakle su krenule demonstracije protiv vlasti.

U Tripoliju je u četvrtak radio manji broj prodavnica, a ispred benzinskih stanica i banaka su redovi. Na ulicama nije bilo mnogo manje prolaznika, ali nema ni uniformisanih pripadnika službi bezbednosti.

U hotelima, gde su stranci, nalazi se veliki broj policijskih agenata u civilu koji nadziru sve šta se zbiva. U četvrtak se primetno smanjio broj stranog osoblja u velikim hotelima.

Na prilazima aerodromu u Tripoliju, u dužini od nekoliko kilometara, već danima se nalazi veliki broj ljudi, pretežno Arapa i Azijaca, koji pokušavaju da se približe aerodromskoj zgradi i da ugrabe mesto u nekom avionu.

Kobre izbavile Austrijance

 

Službenici Ministarstva spoljnih poslova Austrije i specijalne jedinice austrijske policije "Kobra" izbavili su u četvrtak, u tajnoj akciji, 15 austrijskih državljana iz Libije.


"Tim za podršku" je, kopnenim putem, prebacio grupu Austrijanaca iz Libije u Tunis.
Putovanje konvojem trajalo je preko šest sati kroz pustinje u pravcu zapada, preko gradova u kojima su se vodile borbe, piše austrijska štampa.


Austrijske vlasti odlučile su se na izbavljanje svojih državljana kopnenim putem pošto su proteklih dana odbijene dozvole za sletanje avionima, pa nije mogao biti upotrebljen avion za transport austrijske vojske.


Pripadnici "Kobre" obezbeđivali su, pod punim naoružanjem, konvoj austrijskih državljana.


Austrija je od početka nemira u Libiji započela akciju izbavljanja svojih državljana. Najpre se ova akcija sprovodila avionima nacionalne avio-kompanije AUA, koja, međutim, od utorka više ne leti za Tripoli.


Konvojem kroz pustinju do Tunisa Austrija je okončala akciju izbavljanja svojih državljana, za razliku od drugih zemalja, koje još uvek imaju svoje građane u Libiji.

U četvrtak su još saobraćali avioni iz arapskih zemalja, Turske i Ukrajine, a na  udaljenom delu aerodroma nalazila su se dva velika vojna transportna aviona sa zapadnoevropskim oznakama. U samoj zgradi aerodroma bilo je mnogo ljudi koji su pokušavali da dobiju mesto na nekom od letova.

Među stranim diplomatama u Tripoliju prenose se vesti da su libijske vlasti odlučile da svim sredstvima skrše pobunu u gradovima koji su sada u rukama protivnika režima.

Govori se o pripremama za napade na gradove blizu Tripolija s ciljem da se postepeno povrati kontrola nad celom zemljom, uključujući drugi po veličini grad, Bengazi, na istoku zemlje.

Nema, međutim, nagoveštaja da u samom Tripoliju popušta kontrola vlasti nad policijom ili vojskom.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 11:37
Tako to radi Austrija uredjena zemlja.Nasi samo komentarisu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online