Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.02.2011.
16:16 >> 22:10h
Vestionline A

Gadafi naoružava pristalice, SAD udarile sankcije Libiji

Libijski lider Moamer Gadafi naoružava svoje pristalice i postavlja kontrolne punktove i patrole u libijskoj prestonici Tripoliju, javljaju agencije pozivajući se na lokalno stanovništvo.

Većina stanovnika Tripolija danas je u svojim domovima, jer u strahu od patrola koje kruže gradom ne smeju da izađu iz kuće. AP navodi da Gadafijev režim poklanja automobil i novac svakom pojedincu koji dovede još trojicu ljudi spremnih da se bore na strani režima.

Spremite se za odbranu nacije: Moamer Gadafi
 

Očevici navode da naoružani civili patroliraju u kamionima ulicama Tripolija. Većina njih su mladići, neki čak i tinejdžeri. Agencija AP podseća da je Gadafi u jučerašnjem obraćanju na gradskom trgu u Tripoliju poručio svojim pristalicama da se spreme za odbranu nacije.

Gadafijev sin: Situacija u zemlji je "izvanredna"

Sin libijskog vođe Moamera Gadafija, Saif Al Islam, ocenio je danas u intervjuu za televiziju Al Arabija da je situacija u tri četvrtine zemlje "izvanredna", priznavši, međutim, da u Libiji postoji "unutrašnja želja za promenama".

"Situacija u tri četvrtine zemlje, odnosno s najvećim delom stanovništva je normalna, izvanredna", rekao je Saif al Islam dvanaestog dana narodne pobune protiv Gadafijevog režima, koji je na vlasti već 42 godine, a u trenutku kada je istok zemlje pod kontrolom oružane opozicije.

"Podsticaj dolazi iz inostranstva, iako postoji i unutrašnja želja za promenom", kazao je Saif Al Islam, koji se smatrao budućim naslednikom svoga oca na čelu države.

Berluskoni: Gadafi je ''izgubi kompas''

Gadafi, izgleda, više ne kontroliše situaciju u svojoj zemlji, izjavio je danas italijanski premijer Silvio Berluskoni, čija je zemlja najbliži libijski saveznik u Evropi.


"Pre nekoliko minuta sam dobio najnovije izveštaje i izgleda da Gadafi više nema kontrolu nad situacijom u Libiji", rekao je Berluskoni na političkom skupu u Rimu, preneo je Rojters.


Italijanski premijer, koji je bio prilično uzdržan u reagovanju na nasilje u Libiji, rekao je da bi narodna buna u severnoj Africi mogla da donese demokratiju i slobodu, ali i da izazove stvaranje opasnih centara islamskog fundamentalizma nekoliko kilometara od evropske obale, kao i masovan egzodus izbeglica.

 

SAD zamrzle svu libijsku državnu imovinu

SAD su danas zamrzle su državnu imovinu Libije, kao i imovinu Moamara Gadafija, njegove dece i pripadnika njegovog režima.

Predsednik Barak Obama takođe je odlučio da zatvori američku ambasadu u Tripoliju. Takav potez Bele kuće usledio je tek pošto su svi američki državljani evakuisani iz Libije.

"Prema svim merilima, vlada Moamara Gadafija prekršila je međunarodne norme i opšteprihvaćena merila i zato mora snositi odgovornost", rekao je sinoć Obama.

On je rekao da su nove sankcije usmerene pre svega na Gadafija i njegovu porodicu, kao i da se na taj način istovremeno od zloupotreba štiti imovina libijskog naroda.

POVEZANE VESTI

Subota 26.02.2011. 17:32
bolje da je gadafi sravnio sopstvenu drzavu sa zemljom. bolje bi to uradio od NATO zlikovaca. barem bi postedeo civile. ovako. pa, znamo kako amerikanci ubijaju zene, decu... i sami sno svedoci.
Subota 26.02.2011. 17:52
Муамер је цар!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online