Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 10.03.2011.
13:37 >> 14:31h
Beta A

NATO avioni nadleću Libiju

NATO je započeo 24-časovni nadzor vazdušnog prostora nad Libijom, gde su vojni avioni verni pukovniku Moameru Gadafiju bombardovali pozicije pobunjenika u okviru akcije za gušenje pobune.

Vazdušni prostor nad Libijom "otvoren" samo za NATO avione

Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je agenciji AP da je prvi avion NATO za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora "Boing E-3 sentri" poleteo jutros u 5.30 časova po srednjoevropskom vremenu. Kako je ovaj zvaničnik precizirao, avioni će nadletati Mediteran i smenjivaće se na svakih osam sati.

NATO raspolaže sa 17 aviona ovog tipa, od kojih je nekoliko trenutno raspoređeno na misijama u Avganistanu. NATO je odluku o početku nadzora libijskog vazdušnog prostora doneo u ponedeljak, a naredba za ovu operaciju uručena je u utorak.

Gadafijeva flota

 

AP prenosi da za NATO ne bi bilo teško da sa Libijskog neba protera avione Moamera Gadafija - zastarele sovjetske lovce bombardere Suhoj-22 i Mig-23 i Jastrebove jugoslovenske proizvodnje, koji predstavljaju moćno oružje protiv pobunjenika.

NATO savez će na današnjem sastanku u Briselu razmatrati mogućnost uvođenja zone zabranjenog leta nad Libijom bez odobrenja Ujedinjenih nacija (UN), piše danas britanski list "Telegraf". Pred početak sastanka ministara odbrane zemlja NATO, jedan visoki američki zvaničnik nije isključio mogućnost da Alijansa uvede zonu zabrenjenog leta bez rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Telegraf" podseća na kontroverznu odluku NATO iz 1999. godine da pokrene vazdušne napade na Srbiju iako su se Rusija i Kina u Savetu bezbednosti usprotivile donošenju odgovarajuće rezolucije. List takođe piše da je libijski vođa Moamer el Gadafi noćas razaslao izaslanike u poslednjem pokušaju da odvrati vojnu akciju protiv svojih trupa.

Proglašenje zone zabrane letenja iznad Libije bi moglo postati kompleksna i duga obaveza za Vašington i njegove saveznike, koja bi zahtevala napade na Gadafijevu vazdušnu odbranu i predstavljala opasnost uvlačenja Zapada u još jedan sukob u muslimanskom svetu.

Libijski pobunjenici su zatražili stvaranje zone zabrane letenja, što su podržali London, Pariz i neki članovi američkog Kongresa. Članice NATO su, međutim, rastrzane između želje da reaguju i straha od neželjenih posledica. Mada mnoge zemlje žele da vojno oslabe Gadafija, osnovni razlog za zonu zabrane letenja bi bila zaštita civila. Čuju se ocene da bi zabrana letenja bila "teška, skupa i velika operacija", s tim da nema dokaza da su civili u Libiji žrtve jakih bombardovanja.

U raspravi se koriste iskustva iz Iraka i sa Balkana, gde su zabrane letenja trajale godinama i onemogućile mnoga krvoprolića, ali nisu sprečile masakre.

Svet počinje da priznaje vlast pobunjenika

Posle žestokih borbi u gradu Zavija, snage lojalne Gadafiju danas su ponovo napale pobunjenička uporišta. Na udaru se našao grad Ras Lanuf, na istoku Libije. Prema navodima svedoka, u plamenu su naftna postrojenja u Ras Lanufu, pošto su Gadafijeve pristalice bombardovale okolinu rafinerije.

Svedoci kažu da iznad Ras Lanufa kruže avioni i povremeno se čuju eksplozije. Jedna bomba je, navodno, pogodila i privatnu kuću. Libijska televizija je, međutim, prenela da pobunjenici sami dižu u vazduh cisterne sa naftom.

Situacija u Zaviji, gradu udaljenom od Tripolija svega 50 kilometara, stalno se menja. Borbe za ovaj grad traju već nekoliko dana, a kontrola nad gradom naizmenično prelazi iz ruku snaga lojalnih Gadafiju u ruke pobunjenika, i nazad.

"Nejasno je ko kontroliše centar. To ste stalno menja", rekao je jedan od svedoka.

Pošto je Zavija sinoć prešla u ruke Gadafija, posle 24 sata žestokih borbi, pobunjenici su ponovo bili preuzeli kontrolu nad gradom. "Borili smo se do tri sata posle ponoći. Jutros je ovde mirno", rekao je jedan pobunjenika za Rojters.

Svet pritiska Gadafija sa svih strana

Rusija je protiv vojne intervencije, ali za određene sankcije

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je danas protokol kojim se Libiji uvode sankcije na trgovinu oružjem i pružanje usluga vezanih za vojnu tehniku, a Francuska je saopštila da je priznala Libijski nacionalni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Ova izjava je data, kako prenose zapadne agencije, posle sastanka predsednika Sarkozija i zvaničnika Libijskog nacionalnog saveta, koji predstavlja pobunjenike u toj zemlji.

Nemačka vlada zamrzla je račune niza banaka iz Libije. Kako je saopštilo Savezno ministarstvo privrede u Berlinu sinoć usvojenom merom zamrzava se
libijska imovina u milijardskoj vrednosti. Pogođena su 193 računa u 14 nemačkih banaka, kao i konto libijske centralne banke kod nemačke centralne banke.


"Brutalno gušenje libijskog oslobodilačkog pokreta ne može više da se finansira novcem koji leži na računima u nemačkim bankama. Nemačka ovim jasno stavlja do znanja da čvrsto stoji na strani onih koji zahtevaju slobodu, demokratiju i pravnu državu u Libiji", navedeno je u saopštenju.

Početkom meseca je u skladu sa odlukama Evropske unije blokirana imovina Gadafijeve porodice u Nemačkoj, vredna oko dva miliona evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2011. 13:51
Majku vam hoštaplersku,samo da mi je znati gde će svemu biti kraj, muslim da će Na kraju svet otići u PM. Zahvaljujuci čoporu idijota.
Četvrtak 10.03.2011. 14:08
Штета што Гадафи нема неко тајно оружје па да им поскида те летелице... да прочешља небо Либије.
Četvrtak 10.03.2011. 14:38
Osnovni problem zabrane leta je šta će NATO da preduzme kada Gadafi digne miraže i migove i uključi raketni sistem odbrane na zemlji. Ako se odluče na ovu opciju onda će Gadafi da proveri kakav je raketni sistem kupio od Toni Blera. Ima na raspolaganju i velike krmače koje je kupio od Rusa u sistemu obala-more. Jer nosač aviona je legitimni cilj za odbranu iz vazduha. Kud nije kupio jedan kineski "Dong Feng" da vidimo koliko dugo tone "Enterprajz".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online