Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.03.2011.
13:27 >> 14:40h
Beta A

Milioni Japanaca gladni i žedni

Milioni Japanaca su bez pijaće vode i struje, dva dana posle razornog zemljotresa i cunamija u kome je, prema raspoloživim podacima, poginulo najmanje 1.000 ljudi mada se strahuje da je taj broj mnogo veći. Mediji navode da je najmanje 15 osoba primljeno u bolnicu zbog trovanja radijaciom posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima 1.

Bez struje, vode i hrane sve veći broj stanovnika
 

 Vlasti u Fukušimi apelovale su na ljude da zatvore prozore, isključe klima uređaje i ne izlaze iz kuća. 

Japanska vlada je udvostručila broj vojnika, sa 50.000 na 100.000, koji na severoistoku zemlje pomažu u saniranju posledica katastrofe. Situaciju dodatno otežava i činjenica da su zemljotres i cunami oštetili dva nuklearna reaktora u nuklearnoj centrali Fukušima 1, što je povećalo bojazni od moguće radijacije.

Rusi, pomozite nam

 

Japan je od Rusije zatražio pomoć u snabdevanju gasom, a ruski premijer Vladimir Putin rekao je da će Moskva pružiti svu neophodnu pomoć.

 

"Moramo učiniti sve kako bismo pomogli Japanu uprkos problemima koje smo nasledili iz prošlosti", rekao je Putin aludirajući na nerazrešen problem Kurilskih ostrva, zbog kojeg dve zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

Policija u japanskoj severoistočnoj oblasti Mijagi, jednoj od najteže pogođenih, saopštila je danas da je moguće da će broj žrtava samo u tom predelu premašiti 10.000 ljudi.

Brojni spasilački timovi tragaju za nestalima duž stotina kilometara japanske severoistočne obale, a centre za vanredne situacije preplavilo je hiljade gladnih koji su preživeli katastrofu. Ti centri su bez struje, a televizija NHK prenela je da u njima ima oko 380.000 ljudi.

Procenjuje se da je u najteže pogođenim oblastima najmanje 1,4 miliona domaćinstava bez vode, a oko 2,5 miliona njih bez struje.

Ogromni delovi kopna su okruženi vodom i nedostupni.

Benzinske pumpe su zatvorene, a stanovnicima polako nestaje goriva za njihova vozila, što dodatno pogoršava ionako tešku situaciju.

U nekim gradovima sve manje ima i hrane, jer su prodavnice zatvorene, a još uvek nema na vidiku kamiona sa vladinom pomoći. Lokalna policija deli pirinač i ćebad samo najugroženijima.

"Prošla su dva dana, i za sada sam dobio parče hleba i šaku pirinča", rekao je jedan od izgladnelih i iscrpljenih stanovnika grada Ivakija.

Razarač spasio čoveka iz mora

Razarač Pomorskih snaga Japana za samoodbranu spasio je u nedelju šezdesetogodišnjeg muškarca iz mora na oko 15 kilometara od oblasti Fukušima, koja je najteže pogođena cunamijem posle razornog zemljotresa, saopštilo je ministarstvo odbrane.


Hiromicu Šinkava iz grada Minamisoma primećen je kako pluta u moru na komadu krova oko 12.40 sati, pošto ga je razorni talas odneo zajedno sa kućom, prenosi agencija Kjodo. Spašeni muškarac je "svestan i u dobrom stanju" i transportovan je u bolnicu helikopterom, naveli su zvaničnici.


Iako zvanični podaci o žrtavama zemljotresa i cunamija govore o 800, strahuje se da ima mnogo više mrtvih, pošto se na hiljade i dalje vode kao nestali, navodi Kjodo. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2011. 14:35
Malo su vam zaostale informacije , iz Japana je vec zvanicno potvrđeno da je mrtvih vise od 10 hiljada a strahuju da i mnogo vise Od radiacije se najlakse i najefikasnije zastitis sa obicnom gumom , radiacija moze da prođe skoro kroz svaki material jedino kroz gumu ne , znaci ako se ogrnes sa nekim gumenim odjecom vec si se zastitio bar malo
Nedelja 13.03.2011. 16:04
De je taj demokratski bogati svet da pomogne sada !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online