Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.03.2011.
12:16 >> 16:07h
Srna, Beta A

Novi zemljotres u Tokiju

Zemljotres jačine 6,2 stepeni Rihterove skale prouzrokovao je u ponedeljak haos u gradskom saobraćaju u Tokiju, prvog dana po uspostavljanju redovnog voznog reda posle zemljotresa i cunamija, koji su krajem prošle nedelje pogodili Japan.

Ne smiruje se tlo na Dalekom istoku
 

Japanska železnička kompanija "Džapan rejl" nije obustavila saobraćaj samo na četiri gradske linije, ali su i na njima zabeleženi problemi. Japanski mediji javili su da je u funkciji samo deset odsto veoma važne železničke mreže koja prolazi kroz Tokio.

Srbi za pomoć žrtvama zemljotresa

Crveni krst Srbije otvorio je račun za pomoć žrtvama zemljotresa u Japanu i pozvao građane, preduzeća i ustanove da se uključe u akciju prikupljanja novčanih priloga.


Novac može biti uplaćen na račun Crvenog krsta Srbije u Privrednoj banci a.d. Beograd, broj 255-0013100104000-04, sa naznakom "Pomoć stanovništvu Japana".


Prikupljeni novac biće upućen japanskom Crvenom krstu, kako bi se omogućilo dostavjanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu, dodaje se u saopštenju.


Traže preživale, a nose vreće za mrtvace

U priobalnim japanskim gradovima, koji su opustošeni cunamijem, spasioci iz ruševina i mulja i danas vade mrtva tela čiji se tačan broj ni izdaleka ne zna. U razoreni grad Soma na severoistočnoj obali Japana, spasioci su stigli tek danas - tri dana posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Biće još zemljotresa jačih od 7 Rihtera!?

Japanske meteorološke službe upozoravaju da su u Japanu u naredna tri dana mogući novi potresi od sedam i više stepeni, javlja ruska agencija Itar-Tass. Verovatnoća tačnosti ove prognoze je čak 70 odsto! Jedan ruski naučnik predviđa da će Japan zadesiti još jedan snažan zemljotres praćen cunamijem. Inače, prema geološkoj službi SAD, na istočnoj obali Japana samo u ponedeljak je registrovano 20 potresa čija je snaga od 4,6 do 6,2 stepena!


Na raskrčenim površinama parkirana su ambulantna kola a kraj njih su poređane vreće za mrtvace. U neposrednoj blizini, vatrogasci s motornim testerama i pijucima prečešljavaju neopisive gomile svih vrsta ostataka dok iznad preleću helikopteri.
 

Nafta jeftinija zbog katastrofe u Japanu

Sirova nafta je u ponedeljak na berzi u Njujorku pojeftinila na nešto iznad 99 dolara za barel, kao reakcija na to što su u petak razorni zemljotres i cunami pogodili severoistok Japana i pošto će, kako procenjuju stručnjaci, tu treću po veličini svetsku privredu baciti u recesiju.

Zvaničnici Some, u kojoj je do katastrofe živelo 38.000 stanovnika, kažu da je jedna trećina grada poplavljena i da je posle cunamija na hiljade njegovih žitelja nestalo. Japanska agencija Kjodo javila je da je poginulo oko 4.500 ljudi, ali da to nije konačan bilans.


Prema podacima japanskih vlasti, u postradalim gradovima je do sada pronađeno više od 1.800 tela, a još 1.400 ljudi se vodi kao nestalo, ali policija u prefekturi Mijađi kaže da je samo u toj oblasti najverovatnije poginulo oko 10.000 ljudi. U toj prefekturi, koja je strahovito nastradala od cunamija, živi oko 2,3 miliona ljudi.

Evropske zemlje evakuišu svoje državljane iz Tokija

Ambasadama više evropskih zemalja i evropskim preduzećima preporučeno je da napuste region Tokija zbog rizika od radijacije nakon eksplozija u nuklearki Fukušima, dok Amerikanci ostaju u regionu i prate preporuke lokalnih vlasti.

Francuska je juče preporučila svojim državljanima koji žive u regionu Tokija, da se "udalje na nekoliko dana" ako nemaju "poseban razlog" za ostanak. Holandija takođe "preporučuje svim strancima da se upitaju da li je njihovo prisustvo neophodno u regionu Tokija", rekao je Frans presu otpravnik poslova u delegaciji Evropske unije u Japanu Stefan Iber.

Prema rečima Ibera, Nemačka, Austrija, Mađarska, Finska i Luksemburg su uvele slične mere.

Rast prodaje Gajgerovih brojača

Prodaja Gajgerovih brojača za merenje radioaktivnosti značajno je porasla u Nemačkoj proteklih dana, posle eksplozija u atomskim centralama u Japanu, saopštio je danas lanac prodavnica električne opreme Konrad.

Proteklih dana je prodato nekoliko stotina Gajgerovih brojača, čija je cena od 300 do 500 evra.


"U normalnim okolnostima, teško da bilo ko traži Gajgerov brojač. Ovo je skoro neverovatno", izjavio je portparol Konrada.

U Nemačkoj radi 17 nuklearnih elektrana, javlja DPA.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2011. 12:36
uzas. potopice se. nuklearke vulkani, zemljotresi. nova atlantida. ne daj boze.
Ponedeljak 14.03.2011. 14:19
Izgleda da je krenuo armagedon! A odaklece nego sa krajnjeg istoka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online