Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.03.2011.
13:35
Beta A

Gadafi osvojio Misratu, ostao još Bengazi

Libijska državna televizija javila je danas da su snage lojalne režimu Moamera Gadafija zauzele grad Misrata, jedno od uporišta pobunjenika, na oko 200 kilometara istočno od Tripolija, prenosi agencija Frans pres.

Gadafi polako čisti put ka uporištu pobinjenika Bengaziju

"Oružane snage su preuzele kontrolu nad gradom Misrata i sada ga čiste od naoružanih kriminalnih bandi", javlja libijska televizija.


Gadafi je sinoć najavio da će njegove snage danas voditi "odlučujuću bitku" kako bi od pobunjenika povratile Misratu. "Bitka u Misrati je počela juče, a sutra će ta bitka biti odlučujuća", rekao je Gadafi mladima iz Misrate i dodao da taj grad "ne bi trebalo ostaviti da bude talac u rukama šačice ludaka".

Vladine trupe tvrde da su uspele i da povrate grad Aždabija na istoku zemlje, i da sada predstoji napad na glavno pobunjeničko uporište - Bengazi, drugi najveći grad u Libiji, prenosi britanski BBC.

Pobunjenici, međutim, tvrde da je Aždabija još u njihovim rukama, a BBC javlja da odmetnute jedinice libijske vojske koriste u odbrani grada tenkove, artiljeriju i jedan helikopter.

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom bi se uvela zona zabranjenog leta nad Libijom, kako bi se sprečilo da vladine snage bombarduju pobunjenike. Međutim, Gadafijev sin Saif al Islam je izjavio da će, čak i da zona bude uvedena, s pobunom biti završeno "za 48 sati", javlja BBC.

Prema rečima jednog diplomate, SAD su juče na pregovorima iza zatvorenih vrata tražile da Savet bezbednosti odobri upotrebu avijacije, kopnenih trupa ili brodova kako bi se zaustavili napadi Gadafijevih trupa na pobunjenike, javlja agencija AP, ukazujući da je Amerika promenila stav o uvođenju zone zabranjenog leta.

Obamina administracija ne želi da ide u akciju bez odobrenja Saveta bezbednosti, ne želi da američke kopnene trupe idu u Libiju, i insistira na širokom međunarodnom učešću - naročito arapskih država, rekao je taj diplomata.

Znak nesloge među članicama Saveta bezbednosti je i najava ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina da će njegova zemlja predstaviti kontrarezoluciju kojom će se tražiti prekid vatre u Libiji. Pobunjenici strahuju od "genocida" ako UN ne budu reagovale brzo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.03.2011. 15:50
Misratu je Gadafi lepo opkolio pa iskljucio vodu tako da su pobunjenici pali kao zrela kruska sa sve SAS "diplomatama". Isti sistem ce biti za Bengazi, pa sada NATO gangsteri pokusavaju da izvuku svoje agente koji su pobegli iz Brege i Azdabije. Kada Gadafi udje u Bengazi onda ima sve terminale za utovar nafte pod kontrolom i propade plan za podelu Libije. Eno im onda pobunjenici u pustinji neka ih hrane "demokratski " gangsteri.
Četvrtak 17.03.2011. 18:28
Шта кажу, страхују од `геноцида`? Па ће Бенгази да буде Сребреница? Сами су закували, сами нек покусају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online