Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
49
Subota 19.03.2011.
22:30 >> 23:39h
Beta A

Počela "Odisejeva zora" pod vođstvom SAD

Vojna akcija koju su snage međunarodne koalicije počele danas protiv Libije nazvana je "Odisejeva zora" i njom komanduje američki admiral Semjuel Džej Loklir sa broda "Maunt Vitni", saopštilo je večeras američko Ministarstvo odbrane.

Amerikanci i Britanci ispalili 112 raketa "tomahavk"

 U pokretanju operacije, taj komandni brod pridružio se grupi od 24 broda Italije, Kanade, Britanije i Francuske.

Američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalili su večeras na Libiju 112 krstarećih raketa na 20 ciljeva, javila je agencija AP pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Koalicione snage zapadnih zemalja započele su večeras udare na libijsku vazduhoplovnu bazu Mitiga nadomak prestonice Tripolija, tvrdi tv kanal Al Džazira. Mitiga se obično koristi za civilne letove VIP osoba, naveo je Rojters.

Agencija takođe navodi da se na udaru vazdušnih napada zapadnih snaga našla i vojna vazduhoplovna baza kod Misrate, treceg po veličini grada u Libiji, u kojoj su stacionirane snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Libijska državna televizija izvestila je da su krstarećim raketama "neprijatelja krstaša" bombardovane, kako tvrdi, civilne mete u Tripoliju, kao i u Bengaziju, Zuvari i Misrati. Televizija navodi takođe da su zapadne snage pogodile naftna postrojenja kod Misrate, kao i bolnicu u okolini Tripolija.

Cilj vojne koalicije je da se spreče napadi snaga režima na građane Libije, rekli su zvaničnici Pentagona, dodavši da koalicija takođe želi da onesposobi režim Moamera Gadafija da se odupire uspostavljanju zabrane letova iznad Libije.

Američke vojne snage su na vodećoj poziciji operacije koju sporovodi koalicija, uništavajući libijsku protiv-vazdušnu odbranu, rekli su zvaničnici Ministarstva odbrane, objavljeno je na sajtu tog ministarstva. Njihova meta su radari i položaji anti-raketne odbrane oko glavnog grada Tripolija i duž obale Mediterana.

Krstareće rakete sa američkih podmornica i fregata počele su napad na protiv vazdušnu odbranu. Jedan zvaničnik je rekao da će napadi "otvoriti okolinu kako bismo mogli da sprovedemo zonu zabrane letova - sa istoka na zapad – širom Libije".

Pored krstarećih raketa, SAD će obezbediti komandu, kontrolu i logistiku, a američki piloti i mornarica će izvesti i elektronske napade na libijske sisteme. Britanija, Francuska, Italija i Kanada već su objavile da su deo koalicije. Zvaničnici očekuju da će neke arapske zemlje uskoro javno saopštiti da se priključuju. 

Obama: Borba protiv tiranina

 

Američki predsednik Barak Obama izjavio je večeras u Braziliji da su Sjedinjene Američke Države pokrenule ograničenu vojnu akciju u Libiji, protiv snaga libijskog vođe Moamera Gadafija.
Obama je rekao da SAD i njihovi saveznici nisu želeli ovakav ishod, ali da Gadafi Zapadu nije ostavio drugog izbora, javlja AP. On je naglasio da SAD ne mogu sedeti skrštenih ruku, dok "tiranin kaže svom narodu da neće biti milosti". Obama je naglasio da je svestan rizika ove vojne akcije i ponovio da SAD neće slati kopnene snage u Libiju.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 22:52
Nocas Gadafi treba da udari na Bengazi hemijom, pa ujutro ne bi bilo ko da krene na njega. Ala bi se iznenadili gangsteri na brodovima, dzaba trosili tomahavke. Eh, Slobodane, Slobodane gde ti je pamet bila.
Subota 19.03.2011. 22:33
По називима операција, отворено поручују да су слуге сатане.
Subota 19.03.2011. 22:38
A sta ce provo da zauzmu? Sta mislite? Tacno, provo se zauzmu Pumpe Nafte. Kakva humanitarna pomoc... samo Nafta interesuje. Taj teroristicki Pakt, koji se NATO zove, mora za buducnost dosta goriva imati, da bi nekad ceo svet pod kontrolom imo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online