Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.03.2011.
08:10 >> 13:41h
Vestionline, Beta A

Uništen deo Gadafijeve rezidencije

Jedna zgrada u Tripoliju, koja je deo rezidencijalnog kompleksa libijskog lidera Moamera Gadafija, uništena je u raketnom napadu, javio je izveštač Frans presa iz Tripolija.

Zgrada, udaljena oko 50 metara od šatora u kome je Gadafi primao svoje zvanice, potpuno je uništena. To je administrativna zgrada koja je bila meta rakete, rekao je portparol vlade Musa Ibrahim.

Sve više ljudi na ulicama Bengazija...
 


Opozicioni izvori ranije su javili da je nakon nekoliko eksplozija primećen dim, koji se diže iz oblasti Tripolija pod nazivom Bab Al Azizija, gdje je Gadafijevo uporište. Još nije poznato koja je od koalicionih sila ispalila projektil koji je pogodio zgradu u Tripoliju.

Zvaničnici libijske vlade pokazali su novinarima uništenu zgradu, ističući da nije bilo žrtava u raketnom napadu. Nije poznato na kojoj se lokaciji nalazi Gadafi.

Zaplenjen italijanski tegljač


Libijski vojni službenici ukrcali su se na italijanski tegljač "Aso 22" u luci u Tripoliju, na kojem su se nalazila osmorica Italijana, dva Indijca i Ukrajinac, a brod je u nedelju isplovio ka severozapadu i, prema najnovijim informacijama, svi članovi posade su dobro, ali i dalje nije jasno s kojom namerom je brod isplovio.


Italijanski ministar odbrane Injacio la Rusa upozorio je da će preduzeti sve neophodne mere da oslobodi posadu broda, koji je opsluživao rad naftnih platformi severno od libijske obale. Šef diplomatije Franko Fratini kaže je da je situacija zbunjujuća, ali da se ne može isključiti mogućnost otmice. Prema njegovim rečima, brod je iznajmio italijanski naftni i gasni gigant "Eni" za eksploataciju nafte severno od Tripolija.


Gadafi je juče u obraćanju naciji obećao da će poraziti zapadne sile, dok su britanski i američki zvaničnici proglasili kao uspeh uvođenje zone zabranjenog leta iznad Libije.

Tokom konferencije za novinare u Vašingtonu, portparol američkih oružanih snaga pružio je garancije da se Gadafi ne nalazi među metama vojnih udara.

  

Pobunjenici: U protestima poginulo više od 8.000 Libijaca



Više od 8.000 Libijaca, uključenih u pobunjenički pokret koji je ustao protiv Moamera Gadafija, poginulo je u revoltu, izjavio je predstavnik pobunjenika Abdel Hafiz Goga.
 

"Ubijeno je više od 8.000 naših mučenika", rekao je Goga za arapsku televiziju Al Džazira.
 

Pozdrav za borbu protiv Gadafija
 

Goga je kritikovao generalnog sekretara Arapske lige Amr Musu zbog komentara vojne akcije koalicionih snaga protiv Libije. Arapska liga je zatražila uvođenje zone zabrane letova iznad Libije da bi se zaštitili civili, a Musa je osudio bombardovanje civila.
 

Goga kaže da je iznenađen današnjom izjavom Muse.
 

"Koji mehanizam može zaustaviti istrebljenje libijskog naroda. Ukoliko zaštita civila nije humanitarna obaveza, koji mehanizam nam Vi predlažete", komentarisao je Goga izjavu Amr Muse.

 

Ban: Libijski režim da se pridržava prekida vatre

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da se nada da će libijska vojska "održati reč" i da će se pridržavati prekida vatre.

 

Ban Ki-mun napadnut u Egiptu

 

Nekoliko stotina protivnika vazdušnih udara na snage libijskog lidera Moamera el Gadafija napalo je u centru Kaira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki- muna, gađajući ga kamenjem dok je izlazio iz sedišta Arapske lige. Ban nije povređen, javlja DPA.

U nedelju je Ban doputovao u Kairo radi razgovora sa šefom egipatske diplomatije Nabilom al Arabijem o podršci UN ekonomskom i društvenom razvoju Egipta.

 


"Najiskrenije se nadam i pozivam libijske vlast da održe reč. Oni su nastavljali napade na civilnu populaciju. Ta ponuda o prekidu vatre tek treba da bude proverena i dokazana", rekao je Ban.

 

Avion F16 spreman za akciju
 


Režim Muamera el Gadafija prvi put je proglasio prekid vatre u petak, pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju 1973, kojom je odobrio upotrebu "svih neophodnih mera", uključujući i uvođenje zone zabrane letova, sa ciljem sprečavanja ubistava civila u borbi režima sa pobunjeničkim snagama.
 

Libijska vojska je izdala novu naredbu svim jedinicima da poštuju prekid vatre i to u trenutku kada se drugu noć zaredom očekuju napadi koalicionih snaga, javio je AFP.
 

Predstavnik libijske vojske rekao je da je takva odluka doneta nakon što je Afrička unija pozvala na momentalan prekid neprijateljstava u zemlji.
 

Ban je kazao da bi okončanje ofanzive libijske vojske protiv pobunjenika trebalo da bude početni korak u razrešenju krize u Libiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 08:56
kao da NATO zlocinci nisu bili obavesteni. samo stetu da naprave. demostarcija sile, bez pameti.
Ponedeljak 21.03.2011. 09:25
Amerikanci su svoje uradili i njima je zona zabranjenog leta dovoljna, ali Englezi su kao besni psi jer hoce svoju koloniju nazad po svaku cenu. Drzavni sekretar Liam Fox je izjavio da je Gadafi lično "legalna meta" jer je on krvavi diktator. Izbacili su iza " neprijateljskih linija " jedinicu SAS za obeležavanje ciljeva lokatorima kao u Srbiji. Verovatno će prvo ići na oslobađanje naftnih polja od diktatora.Sada je situacija čista, i svakoj budali je jasno da se radi o otimanju teritorije sa naftom, jer Bengazi i civili nisu na udaru Gadafija.
Ponedeljak 21.03.2011. 08:36
Iz vizure običnog Srbina, koji je pre dvanest godina bio direktni učesnik tog rijalitija sa avio-bombama i tomahavcima, posebno zanimljiva biće naša pozicija u ovom trojanskom ratu. Šta ako zapadni prijatelji od naše vlasti budu tražili da i mi zakucamo neku dasku u drvenog konja koji se priprema?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online