Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.03.2011.
10:19 >> 10:23h
Beta A

Bombardovan radarski centar Libije

Međunarodna koalicija bombardovala je u toku noći grad Zliten, 160 kilometara istočno od libijske prestonice, oblast Al Vatia na zapadu kao i vojne mete u Tadžuri, istočnom predgrađu Tripolija, javila je libijska televizija kao i jedan očevidac.

Bombardovanje se nastavlja iz dana u dan
 

"Kvart su potresle tri eksplozije jedna za drugom od kojih su se razbila stakla na prozorima. Cilj napada bio je vojni radarski centar koji još gori", rekao je jedan stanovnik predgrađa Tadžura, čija kuća se nalazi na 300 metara od pogođenog centra.

U tom istočnom predgrađu libijske prestonice nalazi se više vojnih objekata koje koalicija svakodnevno bombarduje od početka operacije u Libiji, 19. marta, navodi agencija Frans pres.

Libijska televizija javila je ranije da su sinoć gađani civilni i vojni objekti u Ziltenu, gradu koji se nalazi na 160 kilometara istočno od Tripolija i na pedeset kilometara zapadno od pobunjeničkog grada Misrate.

Takođe je raketama dugog dometa gađana oblast Al Vatia, jugoistočno od Tripolija u kojoj se nalazi jedna vojna baza, javila je libijska televizija bez navođenja šta je pogođeno.

Bombardovanje je počelo 19. marta. napadom Francuske i SAD-a. Prema navodima vlasti u Tripoliju, u bombardovanju je od nedelje do srede poginulo najmanje 114 ljudi a 445 povređeno.

Libijske vlasti saopštile su juče da su spremne na sprovođenje plana Afričke unije koji podrazumeva prekid borbi i dijalog među Libijcima.

Pobunjenici vratili Adždabiju

 

Libijski pobunjenici povratili su jutros strateški grad Adždabiju, na istoku zemlje, javljaju novinari agencije Frans pres sa lica mesta.

 

Odbrambene pozicije snaga libijskog vođe Moamera Gadafija na istočnom ulazu u grad, kojiesu juče bile meta vazdušnih napada, danas su napuštene. Sada se samo vide spaljleni tenkovi.

 

Pobunjenici su glasno proslavljali pobedu vozeći se kroz grad uz stalno trubljenje i podizanje znaka V. Grad je sada miran, navodi AFP. Pozicije vojnika koji podržavaju Gadafija bombardovane su juče popodne. Pobunjenici su iskoristili ovu podršku i krenuli u ofanzivu i ušli u ovaj strateški grad koji se nalazi na 160 kilometara južno
od Bengazija, uporišta opozicije.

 

Gadafijeve snage su iz Adždabije potisnule pobunjenike prošle nedelje tokom ofanzive protiv opozicije koja je držala istočni deo zemlje, i zatim su krenule prema Bengaziju. Napredovanje Gadafijeve vojske zaustavila je, međutim, međunarodna vojna intervencija koja je počela 19. marta.

 


SAD će dopremati oružje pobunjenicima?

Barak Obama - američki predsednik

Administracija predsednika Baraka Obame veruje da je rezolucija UN, koja je otvorila put međunarodnoj intervenciji u Libiji, dovoljno "fleksibilna" da dozvoli takvu pomoć, piše list, pozivajući se na neimenovane evropske i američke zvaničnike.

Prema pisanju lista Đin Krec, nedavno povučeni američki ambasador u Libiji, rekao je da zvaničnici administracije intenzivno razgovaraju o mogućoj pomoći SAD u tom smislu.

List ističe da još nije doneta definitna odluka o tome. Francuska, u međuvremenu, je najavila pomoć u obuci i naoružavanju pobunjenika. Bela kuća najavila je juče da će se Obama obratiti naciji u ponedjeljak u vezi sa strategijom u Libiji, dok su snage koalicije pokrenule novi talas vazdušnih i raketnih napada protiv snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Prema najavi iz Bele kuće Obama će, u govoru na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu, obavestiti Amerikance o dosadašnjoj kampanji u Libiji, planovima predaje kontrole NATO i budućoj politici SAD.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2011. 11:03
Pošteno su opisali situaciju. Goloruke hijene iz Bengazija se vozikale oko Ajdabije i čekali da NATO razvali odbranu onda se na vozilima sa teškim mitraljezima pojavili na ulicama sa znakom pobede. Tako bi mogla i Veljina baba Simana da ratuje. Zašto nisu sedeli u Bengaziju ako se već štite civili od Gadafija. Američka javnost se sada propagnadom ubeđuje da treba naoružati pobunjenike, iz razloga "da se ne ponovi situacija u Bosni gde su Srbi bili bolje naoružani". Daće dragi Bog da tribali raspale po njima iz tog oružja kao talibani u Avganistanu.
Subota 26.03.2011. 12:04
za informaciju, ako niste znali, fašisti pripremaju i kopneni napad (pošto znaju da naftu ne mogu osvojiti petokolonaši). Zbog toga će sada maksimalno probati uništiti sve što se nalazi na površinu, a onda će krenuti s artiljerijom uništavati. Ovo što se događa je jednostavno neopisiv genocid i uništavanje jedne nacije koja je postajala dok su preci od ovih fašista još crtali po pećinama. Ja se često znam zapitati u kakvom mi to svijetu zapravo živimo i kad će doći pravda...Kad će se pojaviti promjene i kad će biti izbrisano sjećanje na zločine koje čine zapadnjaci..Bože, koji je ovo svijet...
Subota 26.03.2011. 12:11
Dakle, monstrumi za milost ne znaju ! Posejali su seme zla gde god su prstom pokazali ! Hoce li im doci kraj, pitam se samo. A tek mi nisu jasni ovi ludaci koji sebe nazivaju opozicijom pa likuju nad bombama koje razaraju njihovu zemlju i njihov narod ! Oni su tek za posmatranje, sta li misle, cemu li se nadaju?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online