Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.03.2011.
09:23 >> 20:13h
Vestionline A

Još jedan potres na severu Japana

Japanska vlada kritikovala je kompaniju "Tepko", koja je zadužena za nuklearnu elektranu Fukušima, zbog "neprihvatljivih" grešaka, dok se novi potres osetio na severoistoku Japana.

Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale potresao je oblast udaljenu 109 kilometara istočno od grada Sendaija, posle čega je nakratko objavljeno upozorenje na cunamiju.

Snažni zemljotres je pre dve nedelje ostavio pustoš

Nema podataka da je bilo materijalne štete ili povređenih u jutrošnjem potresu. Japanska Meteorološka agencija upozorila je da bi cunami visok 50 centimetara mogao da zahvati prefekturu Mijagi, ali je kasnije povukla upozorenje.

"Tepko" je saopštio da su nivoi radijacije iz elektrane oštećene u snažnom zemljotresu i cunamiju 11. marta kada je poginulo više od 10 000 a nekoliko desetina hiljada ljudi se vodi kao nestalo, 10 miliona puta veći od normalne, ali je kompanija kasnije ispravila te podatke navodeći da je kontaminacija 100 000 puta veća.


"Uzimajući u obzir da je kontrola radioaktivnosti veliki uslov za obezbjeđenje sigurnosti, takva vrsta greške apsolutno je neprihvatljiva. Vlada je naredila kompaniji `Tepko` da ne dopusti da se nešto slično ponovi", rekao je portparol japanske vlade Jukio Edano.

Edano je objasnio da je visok nivo radijacije u vodi uzrokovan najverovatnije zbog poplave podruma u kojem je smešten drugi reaktor i istopljenih gorivnih šipki.

"Tepko" je uputio izvinjenje zbog "greške" u izveštaju da je radijacija deset miliona puta veća od normalne u jednom od reaktora uz objašnjenje da radnik koji je radio očitavanja na reaktoru broj dva nije imao vremena da ponovo proveri podatke, jer je zbog povišene radijacije morao da napusti tu oblast.

Radioaktivni jod u moru kod Fukušime

U moru udaljenom 30 metara od reaktora 5 i 6 japanske nuklearne centrale Fukušima izmereno je 1.150 puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno, saopštila je
danas japanska Agencija za nuklearnu bezbednost.

"Izmereno je 1.150 puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno", rekao je portparol Agencije Hidehiko Nišijama. Ipak, prema sopaštenju tokijske elektro-energetske kompanije Tepko i Agencije za nukleranu bezbednost, povećana radioaktivnost neće imati negativnog uticaja na alge i ostali morski biljni i životinjski svet.

Otkriven plutonijum na pet mesta u okviru nuklearke


Plutonijum je pronađen na pet mesta u tlu u okviru nuklearke "Fukušima Daići", ali ne predstavlja rizik po ljudsko zdravlje i svi radovi koji se izvode u kompleksu se nastavljaju, saopštila je kompanija TEPCO.


Prema rečima potpredsednika kompanije TEPCO Sakae Mutoa, uzorci zemlje uzeti su pre nedelju dana i rezultati su pokazali prisustvo plutonijuma, prenela je agencija Rojters.

"Od uzoraka sa pet lokacija, verujemo da postoji velika verovatnoća da su najmanje dva od njih direktno povezani sa trenutnim incidentom u reaktoru", rekao je portparol kompanije TEPCO.


To su poslednje loše vesti iz nuklearke, u kojoj inženjeri vode dugotrajnu bitku oko kontrole reaktora oštećenih u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online