Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2011.
12:44
Tanjug A

Gadafi traži prekid bombardovanja

Libijski vođa Moamer el Gadafi tražio je danas okončanje međunarodne vojne intervenije u Libiju, u pismu upućenom svetskim silama koje danas u Londonu održavaju konferenciju o situaciji u Libiji.

Varvari nas bombarduju: Moamer Gadafi
 


Gadafi je u pismu ofanzivu nazvao varvarskom, a koalicione vazdušne napade na njegovu zemlju uporedio sa kampanjama Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata, preneo je AFP.

Vazdušnu kampanju su pre desetak dana pokrenule Velika Britanija, Francuska i SAD kako bi obezbedile sprovođenje zone zabrane letova iznad Libije, koju su uvele UN, i zaštitile civile koji se nalaze na meti napada Gadafijevih snaga.


U Londonu će danas biti održana konferencija posvećena situaciji u Libiji, koja će okupiti predstavnike više od 35 zemalja, uključujući sedam arapskih država, kao i čelnike UN i NATO. 

Hejg: Gadafi ili pred sud ili u egzil

 

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izjavio je danas da Muamer el Gadafi mora biti izveden pred Međunarodni krivični sud, ali nije isključio mogućnost da libijski vođa ode u egzil.


"Mi, naravno, nismo u mogućnosti da biramo gde bi on mogao da ode. Neću ja birati mesto gde će se penzionisati pukovnik Gadafi. Ali ja smatram da da bi trebalo da bude izveden pred sud. Ljudima koji su počinili zločine treba da sudi Međunarodni krivični sud, ako tužilac ima informacije o njima", rekao je Hejg.


"Ali to gde će otići, ako ode, zavisi od njega i građana Libije i mi nećemo imati kontrolu nad tim", kazao je on, preneo je Frans pres.
 

Britanski listovi "Tajms" i "Gardijan" objavili su da će lideri zapadnih, arapskih i afričkih zemalja na današnjoj konfrenciji u Londonu razmotriti plan da ponude Gadafiju da bezbedno napusti Libiju.

Pobunjenici primorani na dalje povlačenje

Ruševine posle bombardovanja
 

Libijski pobunjenici povukli su se danas pred Gadafijevim snagama i sada se nalaze na oko 100 kilometara istočno od grada Sirta, javlja AFP.

Pobunjenici koji su od nedelje napredovali, zaustavljeni su sinoć na oko 60 kilometara od Sirta, grada koji žele da zauzmu. Međutim, oni su jutros morali da se još povuku zbog napada Gadafijevih snaga sve do mesta Nofilija.


Više pobunjenika reklo je izveštaču AFP da očekuju "delovanje Sarkozijevih aviona" kako bi mogli da napreduju dalje prema Sirtu.


Pobunjenici koji su krenuli iz svog uporišta grada Bengazija, u poslednjih 48 sati su zauzeli više sela zahvaljujući vazdušnim napadima međunarodne koalicije u kojima su značajno oslabljene Gadafijeve snage.
 

Međutim, u poslednja 24 časa međunarodna koalicija nije intervenisala na istoku Libije, dodaje AFP.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 12:47
nafte !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online