Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.05.2011.
14:40 >> 15:36h
Beta A

Pakistan: Američka akcija neovlašćena i jednostrana

Pakistanska vlada kritikovala je američku raciju u kojoj je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden kao "neovlašćenu, jednostranu akciju". U saopštenju vlade Pakistana navodi se da je "ovaj slučaj neovlašćene, jednostrane akcije ne sme da postane pravilo".

Akciju ubistva Osame bin Ladena vlada Pakistana ocenila kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti
 

Bin Laden je ubijen u akciji američkih specijalaca u noći između nedelje i ponedeljka u gradu Abotabadu, koji se nalazi oko 100 kilometara od Islamabada, prestonice Pakistana, saveznika SAD u regionu.

"Vlada Pakistana dalje potvrđuje da takav slučaj neće predstavljati presedan za bilo koju državu, uključujući SAD", dodaje se u saopštenju, u kome su takve akcije ocenjene kao "pretnja međunarodnom miru i bezbednosti".

Ovo saopštenje je, po oceni agencije Asošiejted pres (AP), delimično podstaknuto unutrašnjim pitanjima.

Pakistanska vlada i vojska našle su se na meti kritika posle ove akcije, a kritičari su optužili vlasti da su dozvolile Vašingtonu da povredi suverenitet zemlje, dok su vlasti u Islamabadu izrazile ljutnju zbog sumnji da su skrivale Bin Ladena.

Zvaničnici SAD, Francuske i Velike Britanije u utorak su se zapitali kako to da pakistanska vlada nije znala da da je vođa Al Kaide godinama živeo u garnizonskom gradu nedaleko od prestonice.


"Pakistan je morao da zna"

Avganistanska vlada je ocenila da je Pakistan morao znati da lider terorističke organizacije Al Kaide Osama Bin Laden živi u gradu Abotabadu, u kojem se nalazi vojni garnizon, u blizini Islamabada.

Odnosi Kabula i Islamabada su već dugo napeti, posebno jer Pakistan toleriše talibane koji teritoriju te zemlje koriste kao sklonište posle napada na avganistanske i međunarodne snage.

"Ne samo Pakistan sa jakom obaveštajnom službom, već i vrlo slaba vlada sa slabom obaveštajnom službom bi morala da zna ko živi u toj kući", saopštilo je avganistansko Ministartstvo odbrane.

Zgrada u kojoj je Bin Laden živeo je u blizini vojne akademije i kuća mnogih oficira.

Jemenska Al Kaida preti osvetom

Lider ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (Akpa) obećao je da će osvetiti Osamu bin Ladena.

"Osvetićemo našeg šeika Osamu. Dokazaćemo neprijateljima Božijim. Videće ono što ne očekuju", izjavio je lider Akpe u provinciji Abjan, uporištu mreže.

Prema rečima lokalnog vođe koji je želeo da ostane anoniman, smrt šeika Osame ne znači da će džihad biti prekinut.

On je rekao da Akpa, koja je nastala stapanjem saudijskog i jemenskog ogranka Al Kaide, "priprema plan akcije za nastavak džihada u narednom periodu.

Međutim, taj lider Al Kaide nije izneo detalje. Ogranak Akpa veoma je aktivan na jugu i jugoistoku Jemena gde je nekoliko regiona izvan kontrole centralne vlade u Sani.
 

FBI upozorava: Virus u i-mejlu sa fotografijama

 

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je upozorenje za korisnike interneta da se u i-mejlu u kojem su navodne fotografije ili video-snimci likvidacije Bin Ladena nalazi štetni softver ili virus.

 

U saopštenju se ističe da se pomoću virusa mogu ukrasti lični podaci ili zaraziti računar.

 

FBI je zatražio da korisnici interneta promene podešavanja na društvenim stranicama kako bi dodatno otežali širenje ovog virusa.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2011. 16:52
Ovi se iz sve snage trude da ubede narod da su ubili Bin Ladena u ovoj cirkuskoj pretstavi. Sada se kod Britanaca raspredaju priče da su se u njegovoj bašti igrala komšijska deca, da su njegova deca išla u obližnju školu. Jedan je mališan čak dobio na poklon od Osame tri mala zeca. Uglavnom sada se ide na to da se prikaže da se Osama distancirao od Al Kaide. Do juče je bilo da je pucao, sakrio se iza žene pa ona poginula, slao kurire, rukovodio akcijama. Sve se više zapetljavaju, sada tek vide šta su zakuvali pa sada malte ne Osama izdao Al Kaidu. Ludaci upalili fitilj u barutani pa duvaju da ugase, a on sve brže gori.
Sreda 04.05.2011. 18:20
Pakistan sada izjavljuje da nisu znali za "akciju", niti su odobrili, a State Department juce vise puta naglasio da se sve dogodilo u saradnji sa Pakistanskom Vladom?! Mozda Pakistan nije dobio potpuno sve sto im je obecano...pa sad ovako reklamiraju....a da obe strane lazu....to je sasvim sigurno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online