Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.06.2011.
23:44
Beta A

Italija traži prekid vatre u Libiji, NATO nastavlja napade

Italija je u sredu zatražila hitan prestanak svih neprijateljstava u Libiji da bi se omogućilo uspostavljanje humanitarnih koridora, što je NATO odbacio saopštivši da će nastaviti napade iz vazduha na vladine snage.

Prva veća neslaganja saveznika - Italijani su za prekid borbi, NATO ne razmišlja o tome
 

NATO je poslednjih dana kritikovan jer su njegovom greškom u napadima u Libiji ginuli i civili. Kako navodi agencija Frans pres, Italija je otvorila put ozbiljnim podelama među Evropljanima time što je zatražila prekid vatre u Libiji.


Francuska je odmah saopštila da se suprostavlja bilo kakvoj pauzi u operacijama, ocenivši da bi time moglo da se omogući libijskom vođi Moameru Gadafiju da prerasporedi snage.


"Prioritet je prekid vatre u Libiji, ali u očekivanju toga, presudno je prekinuti oružane akcije da bi se hitno omogućilo dostavljanje pomoći", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini na sastanku ministara EU za spoljne poslove i evropska pitanja u Luksembrugu.


Fratini je rekao da bi se prekidom neprijateljstava sprečilo da se konsoliduje podela Libije na dva dela, od čega strahuje Prelazni nacionalni savet, rukovodeće telo pobunjenika.


Italijanski šef diplomatije je zatražio detaljne informacije o "dramatičnim" greškama u operacijama NATO u Libiji tokom kojih su pogođeni civili.


Alijansa je priznala da su greškom ubijeni civili tokom noćnog bombardovanja Tripolija u nedelju, kada je poginulo devet osoba, uključujući pet članova jedne porodice. NATO je i 16. juna greškom pogodio kolonu vozila pobunjenika u oblasti Brega.


Alijansa je međutim saopstila da je pogođena "legitimna vojna meta" u ponedeljak u napadu u mestu Sorman, zapadno od Tripolija, gde je, prema libijskim vlastima, poginulo 15 ljudi, uključujući i troje dece.


I pored kritika NATO se izgleda sprema da uđe u novu fazu operacija u Libiji kada će ciljati kontrolne puktove na putevima koji vode do Tripolija i laka vojna vozila opremljena raketnim bacačima.


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je danas da će Alijansa "nastaviti" operacije u Libiji da bi se izbeglo da izginu "još nebrojeni civili".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 01:08
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je danas da će Alijansa "nastaviti" operacije u Libiji da bi se izbeglo da izginu "još nebrojeni civili". ---------------------------------- Да, да..."још небројени цивили" неће изгинути рецимо у...Сингапуру...осим ако расмусен и нато не почну да их "штите".
Četvrtak 23.06.2011. 02:08
Zlikovci kazu ne! Neka svi umru od gladi bas nas briga mi svoje ciljeve ispunjavamo. Necete jos dugo. Istorija se menja.
Četvrtak 23.06.2011. 11:37
Da ih niste bombardovali oni ne bi znali sta je to pomoc.Imali su sve i to badava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online